Skitländer (som inte ens kan fylla Globen)


Har fått lite tweets från någon som kallar sig ”Klartexten” på twitter i anledning av min artikel om medias ansvar för den bild vi får av bl.a brottsligheten. Jag svarade på ett par av dessa men sedan blev hens tonläge så gällt och högt att mina öron riskerade att ta skada. dessutom blev jag så full i skratt att jag blev tvungen att skriva det här istället. Jag får erkänna att ”klartexten är klar i sin text. Lika klar är också den fantastiska brist på logik som denna klara text uppvisar och jag ska visa vad jag menar genom att peka på nedanstående tre tweets.

Vi startar med detta i vilket han låter meddela att det tydligen finns skitländer varifrån vi, vilket är en ny uppgift för mig, direktimporterar brottslighet. Exakt hur detta går till vet jag inte heller eftersom jag levt i den uppfattningen att brott kräver brottsling. En märklighet till är att jag heller inte kan definiera ett skitland. Möjligen skulle man nu kunna hävda att jag har fel då jag påstår att hen är ologisk eftersom det ligger en viss logik i att om vi kan importera brottslighet utan brottsling så kanske den kommer från länder som inte finns!? Potatisland, grönsaksland, Öland, Gotland m.fl län och landskap slutar med land men Skitland måste jag be att få geografiskt prciserat.

Annars är det väl så att det vi definierar som ett land är en nation omgiven av en osynlig, på kartan av människor ritad, linje eller gräns inom vilken ett antal människor har sin bostad och sitt hem? Finns det alltså ett ”Skitland” bebos det väl i så fall av ”skitländare” eller ”skitlänningar”? Om han nu inte på fullt allvar menar att landet består av skit eller annorlunda uttryckt, är en enda j-igt stor gödselstack?

Den som frågar får svar!

Det är alltså enligt ”Klartexten” Afghanistan, Irak och Somalia som är skitländer. Själv hade jag för mig att de var krigshärjade länder där civilbefolkningen mördades i stor skala av olika krigsherrar, talibaner, militärer, FN, USA samt diverse andra deltagare. Om jag berättar det så kanske det kan gå upp ett ljus för ”Klartexten” som tycks leva i nån sorts uppfattning om att människor flyr för att det är ett ”skitland”. Tror han folk flyr för att det doftar illa? Jag får fråga igen!

Vet inte riktigt hur det där blev men som tweeten indikerar tycks hen ju iaf vara medveten om att folk slaktas i dessa länder och att det är därför människor flyr och det är insiktsfullt!

Sedan kör det tydligen ihop sig igen med logiken för det tycks finnas väldigt liten förståelse för att den som flyr från något även måste fly till något. Det finns i hens tweets också en uppfattning om dels att den bråkdel av alla de som flyr den slakt hen är medveten om och som tar sig ända till Sverige plötsligt utgör en massinvandring hit och dels även en uppfattning om att de som kommer hit är oerhört brottsliga till sin läggning för hen skriver så här i några ytterligare tweet:

 

För att kunna förstå att ”Klartextens” utbrott ovan inte beror på gikt eller prostatabesvär (det tror jag iaf inte) så ska jag åter säga att de förmodligen istället har sitt ursprung i den artikel jag skrev där jag konstaterar några olika saker kring brottsligheten och skrev bl.a så här:

”Trots en allt högre anmälningsbenägenhet ökade antalet anmälda brott inte mer än 16,2% från 1990-2011 samtidigt som befolkningen ökade med 10,3%. Då skall i den ekvationen även tilläggas att antalet lagar under perioden har ökat dramatiskt, vilket medför att det finns fler olika möjliga brott att anmäla idag. Databrottslighet kan få utgöra ett exempel.

Tydligen upplevde ”Klartexten detta som oerhört provocerande och möjligen då tillsammans med det han fick läsa om han klickade på länken om högre anmälningsbenägenhet. På samma sida delredovisas nämligen den Nationella Trygghetsundersökningen, NTU, som bygger på intervjuer med  cirka 13 000 personer i åldrarna 16-79 år och genomförs årligen av Brå sedan 2006. det är den största utredning som görs i landet och undersökningen mäter allmänhetens utsatthet för brott och erfarenheter av kontakter med rättsväsendet, samt allmänhetens upplevda trygghet och förtroende för rättsväsendet. För tredje gången publicerar Brå kapitlet om utsatthet tidigare. Resultatet från hela undersökningen publiceras i januari 2013.”

Den som tittar på de siffror som visas där, eller vänta, jag visar dom här:

Här ser man riktigt tydligt att, när man undviker kommentarsfälten till många tidningsartiklar, struntar i vad SD hävdar på sin vulgärsida Avpixlat och går ut och undersöker hur vanligt folk mitt i livet och vardagen har det, så framträder en helt annan och nyanserad bild av verkligheten. Till ”Klartextens” stora skräck och förvåning bekräftar den uppenbarligen och tydligt det jag påstått.

Nu tänkte jag göra det lite värre ändå för ”Klartexten” genom att granska hens påstående om att det massinvandrats från de länder hen betecknar som ”skitländer”. Eftersom min brottsstatistik är från åren 1990-2011 så får invandringen motsvara samma tid och då ser det ut så här:

Från Irak har det kommit totalt 130.670 människor eller ca. 5940/år i genomsnitt.

Från Somalia har det kommit 56.638 personer eller ca. 2575/år i snitt.

Från Afghanistan fanns ingen siffra över anhöriginvandringen men det finns ingen anledning att anta att den skulle skilja sig från de andra ”skitländerna” såtillvida att den för dessa visar att det kommit några fler anhöriga än flyktingar så siffran på 12652 flyktingar från Afghanistan får ett tillägg på 15000 anhöriga så landar vi på 27652 Afghaner eller i snitt ca 1257/år. Det ger alltså en samlad ”massinvandring” på totalt 214.960 människor. Det ger en årlig ”massinvandring” av människor som, även enligt ”Klartexten”, flytt från krig och slakt av befolkningen på totalt runt 9970 individer per år.

Flyttar vi in hela denna årliga ”massinvandring” i Globen så står vi där med nästan 4000 tomma stolar.

Enligt ”Klartexten” så ligger alltså dessa från krig och slakt flyende människor även bakom den dramatiska brottsökning hen skriver om ovan. Detta trots att någon sådan ökning, som visat, inte existerar. Hur det går ihop är det tack och lov heller inte min sak att förklara. Istället ska jag krångla till ”Klartextens” världsbild lite till!

Kom nämligen på att av dessa människor som knappt fyller en glob per år så möts en del av så stora svårigheter och problem här i landet att de inte stannar. Andra flyttar av andra skäl så av de som kommit så utvandrar faktiskt en del och plötsligt blev ”massinvandringen” ännu mindre eftersom man måste dra ifrån antalet utvandrare från antalet invandrare för att se hur nettot ser ut. Statistik visar att efter 20 år så har ca. 40% utvandrat igen.

Eftersom det i det här fallet handlar om svårt och av krig långvarigt drabbade länder, är det rimligt att anta att återflyttningen varit lägre och utvandringen därför också varit lägre. Antar vi istället att 10% migrerat vidare så ökar vi ytterligare antalet tomma stolar i Globen.

Med nyttjande av ”Klartextens” argumentation och logik så måste Sverige också ha varit ett riktigt skitland tidigare då över en miljon människor lämnade landet för att söka lyckan på annat håll och främst i Amerika. Motargumentet man brukar få då detta nämns är att i det fallet så handlade det om rekorderliga, hederliga svenska män och kvinnor som var beredda att arbeta hårt och att försörja sig själva. Underförstått alltså till skillnad mot de som kommer hit idag.

Naturligtvis så var den absolut övervägande majoriteten just sådana ärliga och hårt arbetande migranter men den som inbillar sig att det inte fanns kriminella och/eller andra bråkstakar bland de svenskar som flyttade ska jag berätta följande för om hur det gick för svenskar som flyttade till Köpenhamnsområdet. Alltså till en kultur och miljö påfallande lik den svenska. Uppenbarligen var det ändå inte så lätt att anpassa sig för så här blev det:

Antalet svenskfödda invandrare i Köpenhamn var runt 4% i slutet av 1800-talet. Nämligen 2,4 % (1870), 3,8 % (1880), 4,1 % (1890) och 3,9 % (1901). Men andelen invandrade svenskar som begick brott var högre och låg under denna perioden på runt 10%.

I procent av det totala antalet registrerade brott: 1865-1869 11,0%, 1870-1874 10,2 %, 1875-1879 10,1 %, 1880-1884 9,7 %, 1885-1889 9,3%, 1890-1894 7,3%, 1895-1899 7,5%.

Det var alltså en överrepresentation för svenskar i brottstatistiken på ca 2-4 ggr. Känner igen det där någonstans ifrån…..

Så slutligen en faktor till att tänka på när det handlar om brottsstatistiken. I en stor undersökning av professorn i straffrätt, Christian Diessen, visades att invandrare missgynnasi rättskedjans samtliga led.

Polisen ägnar mer tid åt misstänkta brott av invandrare eftersom de är lättare att ”sätta dit”. Motivet kan vara rationellt. Erfarenheten visar att det är lättare att ”sätta dit” en invandrare och när resurserna är begränsade satsar polisen på de fall som har bäst chans att nå domstolen. Invandrare missgynnas i hela rättskedjan. De anmäls oftare än svenskar, fälls oftare, får strängare straff och behandlas sämre inom kriminalvården.

Med det tycker jag nog att jag besvarat ”Klartextens” tweets rätt utförligt!

Länk till flyktinginvandring

Länk till anhöriginvandring

 

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 7 november, 2012, i Brott och straff, Invandring o flyktingpolitik, Rättspolitik och märkt , , , , , . Bokmärk permalänken. 30 kommentarer.

 1. Du ägnar dig åt rent önsketänkande! Du förutsätter att hitflyttade muslimer skall överta våra värderingar! Har du exempel på det, där majoriteten inflyttade muslimer övertagit västs värderingar?

  Kvinnoförtryck, homofobi, antisemitism och en total avsaknad av förståelse för yttrandefriheten! Kom inte och påstå annat! Dina önskningar är helt gripna ur luften!

  Det är vansinne att ge sig in ett sådant samhällsexperiment utan vetskap om utfallet! Det kan precis lika gärna bli samma resultat som i hemländerna, dvs diskriminering av religiösa minoriteter och dödsstraff på hädelse. Islam är ALLT annat än tolerant!

  Vill det sig riktigt illa kan det sluta med ren sharialagstiftning! En sak är fullständigt klar! Islam har de senaste deccenierna blivit MER fundamentalistisk och radikalt! Och andra generationens muslimer än mer så (än föräldrarna)!

  Det är totalt ansvarslöst av dig att riskera dina efterlevandes framtid för detta experiment! Att GISSA duger inte!

  • Dessutom missar du en jätteviktig faktor! Vår kultur o våra värderingar är stick i stäv med Koranen! En troende muslim värderar Koranen budskap mer än demokrati o yttrandefrihet!

   Lätt för dig att tro på upplysningsidealen. Du är ju inte muslim! Men dom ÄR! Ditt tänkande kallas projicering!

   Du vet t ex att dom INTE gillar yttrandefrihet! Och glöm jämlikheten! Strider mot sura 4:34. Tillkommer terrorism som alltid följer i islams fotspår.

  • Michael Gajditza

   Ditt stora logiska felslut består av ett par olika komponenter varav den största tycks bestå i att du, till skillnad från mig, inte tycks ha den minsta lilla tilltro till vårt eget demokratiska samhällssystem. Du verkar tro att det är så svagt att det bara behövs att ett mindre antal fundamentalistiska muslimer flyttar hit så faller demokratin som ett korthus och simsalabim så har vi sharialagar i Sverige. Du vet väl att det är riksdagen som stiftar lag? Du vet väl dessutom att en sådan radikal förändring skulle kräva att grundlagarna måste ändras?
   Här finns alltså bara två alternativ. Det första är att radikala och fundamentalistiska muslimer skulle få så många röster i val att de erhåller en majoritet i riksdagen. Det andra alternativet utgörs av en statskupp.
   Idag finns runt 130 till 150 tusen aktiva utövare eller praktiserande muslimer i Sverige varav en minoritet är av ”sharialagskaliber”. De är heller inte på minsta sätt politiskt organiserade.
   Så frågan blir hur du menar att detta skulle gå till?

   De länder du kallat ”skitländer” är väl även de länder antar jag som du menar bebos av de mest fanatiska utövarna av islam och som visat fyller invandringen från dessa länder inte ens Globen på årsbasis under den senaste 20 års perioden. Talibanerna är uppenbarligen och enligt all tillgängligt underrättelsematerial ,kvar i Afghanistan och Pakistan. Hur många talibaner tror du det är som lämnat den för dom heliga kampen i hemlandet?

   För den absoluta minoritet bokstavstroende som lever här så har de flesta, likt f.ö t.ex ett antal kristna kurder, det gemensamt att de kommit hit med mycket liten utbildning från landsbygden i sina respektive hemländer ohc ja, jag är helt och fullständigt övertygad om att när deras barn och barnbarn nu får växa upp i det postindustriella informationssamhället så kommer det att leda till samma ökade sekularisering hos dom som det gjort hos oss. Visste du förresten att det bara är 60 – 70 år sedan som katoliker ansågs utgöra en stor fara för det svenska samhället? Det var inte förrän en bit in på 50 talet de fick arbeta som t.ex lärare och läkare. Det fanns även en rädsla för katolsk terrorism.

   Själv har jag nu varit två dygn i Göteborg där jag bor hemma hos en irakier och hans svenska fru. Han är muslim och har ett jobb som för honom till golvet på Volvo varje dag. Hemma hos mig som är ateist står en dammig bibel i en hylla, här står en dammig koran. Vinet till kvällsmaten var gott. Jag har i två dagar varit på en konferens i Hammarkullen och för att komma dit tar man t.ex åttans spårvagn mot Bergsjön. Jag har varit omgiven av många muslimer på så sätt dessa dagar och jag har ändå inte sett en enda burka. Jag har däremot sett massor av killar och tjejer i åldrar från säg 15- 30 där tjejerna varit sminkade som vilken Gripenhöna som helst på Spybar och i kläder som är utomordentligt västerländska och så även hos killarna. Smartphones levererar samma info till dom som till dig och mig utan nån muslimsk censur.

   Om du menar att dessa yngre människor med utländskt ursprung inte sekulariseras så ligger bevisbördan hos dig för att förklara varför de skulle vara annorlunda funtade än oss?

   Jag tror det är dags för dig att inse att bortom Avpixlats propaganda finns det en mycket större och annorlunda verklighet som dessutom är betydligt verkligare !

   • Det finns även ett tredje alternativ! Det som gäller i muslimska länder: vanliga muslimer röstar på islamisterna! Så har skett i praktiskt taget ALLA fria val där!

 2. P.s För övrigt så toppade den statistiken du visade 2005. Massinvandringen började långt innan dess så om brotten gick upp eller ner pga av massinvadring gav du inget klart svar på.. D.s

 3. Nu har ju globen bara 14.000 platser (ink ståplatser på golvet) så om du inte menar att vi skall stacka dessa invandrare på höjden så var det en ganska dålig jämförelse.. just saying!

 4. Tack!
  Det var den mest uppfriskande, träffsäkra, klockrena text jag läst på länge. Jag antar att ”klartexten” knappast hade mål kvar i mun. Ha ha ha 😃 Underbart. Särskilt det där med massinvandringens förmåga att ”fylla” globen 👍 tänker använda den framöver, givetvis med en referens till dig. Jag lyfter av mig hatten. Med vänlig hälsning, Sanna

 5. Jag vill också understrykar att jag respekterar Gajditza! I motsatts till många andra! Han vill säkert väl och tror på vad han säger. Jag får väl jobba på att även han skall ”skåda ljuset”! 🙂

  • tack för det! vad gäller en kommentar lite längre ner i tråden så råder det väl ändå ingen tvekan om att t.ex flyktingar från Iran i hög grad flytt just beroende på det religiösa förtrycket?

   • Det är möjligt att dom flytt från religiöst förtryck. Men högst många är fortfarande djupt troende muslimer, som bara inte gillar regeringens politik/inriktning. Det betyder absolut inte att dom önskar vårt samhällskick! En sunni som flyr Iran kan vara minst lika fanatisk som de iranska ledarna.

    Du noterade säkert att demonstranterna i Iran klädde sig i grönt, islams färger, ger en fingervisning om att dom i hög grad är islamister.

    Dom flesta önskar yttrandefrihet, men inte för meningsmotståndare! I den mån dom önskar demokrati är det ofta för att få en chans att förverkliga sin egen form av islamism.

    Demokrati för dom är ofta INGET självändamål, utan endast ett sätt att öka chanserna för att få igenom sin egen politik.

   • Jag vet inte om det tillräckligt klart framgått:

    Så länge muslimerna inte är sekulariserade så blir islam allt starkare med fortsatt muslimsk massinvandring. Allvarliga problem uppstår främst för generationerna efter oss.

    Så det handlar inte så mycket om hur individerna som invandrar är funtade, snarare om deras grad av religiositet. För det är deras efterlevande som skapar stora problem för VÅRA efterlevande!

    Det finns mycket starka belägg för att även muslimska invandrare är tämligen religiösa! Dessutom blir det alltid så att fundamentalisterna tar kommandot, medan ”moderata” muslimer i huvudsak tiger still (i bästa fall).

    Skälet är självklart att alla som vet något, vet att fundamentalisterna tolka islam på rätt sätt! Dom ”moderata” saknar vettiga argument. Enda argumenten dom har är typ ”att vi skall inte följa Koranen”, och vi vet alla att mordhot kommer som brev på posten!

    Det rimligaste antagandet är att invandrade muslimer är ungefär som i hemländerna. Och i hemländerna har nästan ALLA val vunnits av islamister! Inbilla dig inget annat än att dom röstar likadant här, när dom får chansen.

    Vi har också alla sett att muslimerna i princip enhälligt fördömt Muhammedteckningar och varje form av ”kränkning” av profeten. Dom förstår sig helt enkelt inte på yttrandefrihet och inget pekar på att dom någonsin kommer att göra det. En mörk framtid för våra efterlevande, när islam växt sig starkt!

    Redan idag är muslimerna mycket högröstade och tar oproportionerligt stor plats, påhejade av naiva okunniga svenskar.

    Slutligen vill jag understryka den självklara vikten att förstå islam! Islam är såväl Koranen som haditherna. Läs på1

   • Nej, det är allt annat än klart! Det mesta tyder på att dom dras till vår välfärd framförallt! Inget talar för att dom lockas av jämlikhet, bögars rättigheter eller yttrandefriheten.

    Naturligtvis tycker dom det är jobbigt med oro och krig, men dom fattar inte att problemen grundas i islam, som dom dessvärre tar med sig! Alla muslimska länder är mer eller mindre dysfunktionella.

 6. Lars-Åke Petterson

  Tack för fakta ! mvh 🙂

 7. Jag vill starkt betona att muslimerna är FINA människor! Inget fel på dom! Men deras ideologi är inhuman! Precis som nazisterna egentligen var fina människor, vars ideologi skapade ett helvete för omvärlden. Capice?

 8. Snyggt jobbat! Bör förtydliga att islam är grundorsaken till ”skitländernas” problem. Som varje frisk människa noterat, så beror terrorn och slakten i såväl Irak, Afghanistan, Somalia osv på religiösa motsättningar, dvs ISLAM!

  Hur smart är det sen att importera grundproblemet (islam)? Vi lär drabbas av liknande problem i takt med att islam blir allt starkare.

  Jag vill gratulera dig till några korrekta skrivelser: Du skrev (av misstag) ”han” några gånger.

  Sen undrar jag ifall den käre Gajditza tycker ett allt starkare islam är välgörande för våra efterlevande?

  • Jag är själv ateist och anser att religion är något som är privat och upp till den troende. Jag är benhårt för en sekulariserad lagstiftning där lag i varje läge går före ev. religion, oavsett vilket trossamfund det gäller. Jag blir djupt bekymrad när människor som de som beskrivs i denna artikel, kommer så nära den exekutiva makten som de gjorde i årets amerikanska presidentval. http://svemykon.info/2011/09/21/dominionism-be-afraid-be-very-afraid/

   De människor som flyr hit gör det ofta för att undkomma just det fundamentalistiska islam du fruktar. Det styrks av att aktiva utövare av islam i Sverige är något större än antalet pingstvänner. Av dessa utövare är en överväldigande majoritet inte heller fundamentalistiska utan helt enkelt människor som utövar sin tro på ungefär samma sätt som många kristna i olika samfund.

   Detta styrks av att antalet extrema som Säpo begär att Migrationsverket ska granska särskilt har sjunkit markant. Minns jag rätt så var de 179 stycken år 2009 och av dessa avvisades 10 stycken efter att ha granskats på djupet.

   Tackar för kommentaren ”snyggt jobbat” eftersom den kommer från en man som i sin blogg skriver att han ”slaktar” alla som debatterar med honom! 🙂

   • Jovisst, det var ett fint jobb, vilket dock inte innebär att det fick avsedd effekt! Men jag respekterar alla som tar debatten!

    I kommentaren gör du det naiva antagandet att muslimerna flyr ”fundamentalism” o likn. Hur vet du det? Det är snararare uppenbart att dom söker välfärd, dvs flyr av ekonomiska skäl!

    1000 taxichaffisar demonstrerade i Oslo, mot yttrandefriheten o mot avbildning av Muhammed! 1000 st!!! Det är väl typ alla muslimska taxichaffisar i Oslo! Tyder på att muslimer i allmänhet är lika ”fundamentalistiska” som i hemlandet! Hade dom varit typ som oss, så hade dom inte brytt sig om teckningarna o definitivt inte demonstrerat!

    Du ägnar dig åt önsketänkande! Det enda rimliga antagandet är att muslimerna som kommer hit, är som i hemlandet och se vad som hänt där! Samma skit kommer att hända här, i takt med att dom blir alltfler!

   • Jag kan garantera dig att du lär bli pinsamt om att jag kommer att bevisa mitt påstående (om slakt). Förutsatt att du och dina kompisar vågar löpa linan ut!

 9. Vad Klartext även missar är att det flydde över 1 miljon svenskar till USA under 1800-talet många för att de riskerade svälta ihjäl och hade det allmänt jävligt, om detta gör Sverige till ett ”skitland” kan man ju undra.

  • näjmen det var för ännu längre sedan, så det har intet med gajditzas inlägg här!

   Om man ska tro logiken och retoriken från de som diggar SD.

  • Tack! har lagt till ett par rader om just detta nu. Tack f tipset!! 🙂

  • Svenskarna flydde i en tid då svält var ett problem i hela Europa! Och dom anpassade sig till sitt nya land! I motsats till muslimerna som kräver anpassning till islam!

  • Framförallt hade svenskarna SAMMA religion som majoriteten i USA. Så inga religiösa konflikten av dom dimensioner islam innebär. Jag är INTE emot invandring! Däremot MÅSTE invandrarna sympatisera med våra grundvärderingar (yttrandefrihet, jämlikhet och demokrati). Muslimer i allmänhet respekterar INTE dessa grundläggande värden, vilket bäddar för svåra konflikter när islam blivit starkare. Det drabbar främst våra efterlevande!

   • Ett av de absolut främsta vapen som användes mot det gamla sovjetimperiet var information och kunskap som förmedlades bl.a via radiostationer med sändningar riktade till östblockets medborgare. På motsvarande sätt kommer muslimer som flyttar till väst att sakta men säkert omfattas av våra värderingar.

    Jag har funderat mycket på den rädsla som kommer till uttryck och kommit fram till att en av orsakerna för den måste vara en tvekan om att det samhällssystem som vi står för inte skulle vara överlägset det som fanatiska muslimer står för. Eftersom jag är övertygad om motsatsen är jag heller inte rädd. På samma sätt som goda argument till slut kommer att segra över fördomsfullhet och inskränkthet hos svenska medborgare kommer goda argument att även segra över muslimsk fundamentalism. Det, min vän, är demokratins styrka och storhet. Med den som rättesnöre så behöver vi bara också se till att vi lever som vi lär!

 1. Ping: Skitländer 2 (som fortfarande inte fyller Globen « Svensk Myndighetskontroll

 2. Ping: Dagens länkar 2012-11-07 « claesleo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: