Dubbelfel i SD budget


Populismens främsta företrädare i svensk politik,Sverigedemokraterna, har presenterat sin skuggbudget i vilken man glatt fördelar de 119 miljarder man påstår sig spara genom att begränsa flykting och anhöriginvandringen med 90%. Man säger sig dock vara beredda att fortsatt ta emot den kvot flyktingar som tilldelas oss av FN inom ramen för det totala antalet mottagna.

Jag ser två gigantiska problem och fel i denna skuggbudget. Den första utgörs av hur man använt sig av och tolkat det material från Riksdagens utredningstjänst som sägs utgöra underlag för deras beräkningar. I ett längre avsnitt, i vilket RUT anger en mängd reservationer kring beräkningarna, avslutar man med orden: ”De beräknade nettoutgifterna kan inte heller rakt av tolkas som en potentiell besparing.”

Tydligen har man hos SD inte uppmärksammat detta utan gjort exakt det RUT säger att man inte kan göra d.v.s använt siffrorna ”rakt av”. Enklare uttryckt är den påstådda besparingen enbart ett påstående med mycket tveksamt värde. Märk också att man från SD:s sida inte, någonstans eller i något sammanhang, räknar något på de intäkter Sverige tillförs tack vare invandringen.

Det andra jätteproblemet är följande: När man minskar asylinvandring och anhöriginvandring till 1/10 av vad den är idag får det en del konsekvenser SD tycks ha glömt.

Om vi antar antalet flyktingar till 12000 och anhöriginvandringen till 34000 så blir det totalt 46000. SD vill alltså minska detta till 4600 och bland dessa skall FN-kvoten på ca. 2000 flyktingar ingå. Återstår då totalt 2600 personer som ska tillåtas invandra som flyktingar och anhöriga.

Om SD:s förslag hade varit gällande politik förra året så hade några av konsekvenserna blivit dessa.

I definitionen av anhöriginvandrare inkluderas 8 242 makar, sambos, döttrar och söner som anhöriga till arbetstagare, egna företagare, näringslivstoppar och gästforskare. Av dessa ska alltså endast 2600 tillåtas invandra till Sverige.

Jag ser fram mot att se den kö av läkare, forskare, ingenjörer och näringslivsdirektörer som kommer att vilja prata med Jimmie Åkesson om varför deras fruar och barn inte tillåts komma in i landet.

Tror någon att Sverige, med en sådan politik, i fortsättningen kommer att attrahera kompetens utifrån att söka sig hit?

Den andra kön blir ännu längre för med SD:s politik tillåts inte heller vad Migrationsverket kallar nyetablerade anknytningar”. På ren svenska är det folk som blivit kära, gifter sig och vill bosätta sig i Sverige.

Av de 34 000 anhöriginvandrarna 2011 var 17 906 en sådan invandring; en som har med kärlek, med familj och giftermål att göra. Om vi antar att gruppen ovan tagit hand om de 2600 platser som återstod så får alltså ingen av dessa 17906 leva med den livspartner de mött och blivit kära i och som kommer från det stora utlandet.

Som tur är slipper jag förklara den politiken. Det överlåter jag med varm hand till Sverigedemokraterna att göra!

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 12 oktober, 2012, i Invandring o flyktingpolitik, Sverigedemokraterna och märkt , , , , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: