Insiktsfullt om invandringen


Jag måste citera Georg Svenssons mycket insiktsfulla inlägg i den pågående debatten om kostnad contra investering i migrationsdebatten:

”En människa som kommer kan vara en kostnad eller en investering. Alldeles oavsett är det fel att reducera människovärdet till att handla om ekonomi.

Men sannolikt är det en långsiktig investering, se på hur alla kurder vi tog emot tidigare som nu flyttar hem och hur de värnar de relationer som byggdes upp under deras flykt. Vad var vår kostnad och vad är det värt att ha handelsförbindelser med norra Irak idag? Detsamma gäller våra relationer med Chile, med Vietnam, med Turkiet…

Alla de analfabeter i Sverige Hanna nämner kommer att få barn som får en fin utbildning som så småningom kommer att vända hem, till Somalia, till Ghana… till de områden som har en tillväxt vi bara kan drömma om i Sverige & Europa.

Vår flyktingmottagning är ett mycket mer kostnadseffektivt sätt att bygga relationer med vår omvärld än vad någonsin Svensk Exportkredit, Swedfund, Exportrådet & alla andra myndigheter och organisationer kommer att kunna erbjuda.”

Till detta kan läggas vad som står i inledningen till en av de rapporter som RUT sammanställt och som SD använder som underlag för påstådda besparingar på 119 miljarder:

”Att som uppdragsgivaren önskar beräkna statens kostnader för de angivna invandrargrupperna är en komplex forskningsfråga vars resultat är mycket beroende av vilka antaganden som görs. Utredningstjänsten har försökt besvara den mer begränsade frågan om hur stor del av statens nettoutgifter som kan kopplas till berörda grupper av nyanlända flyktingar och anhöriginvandrare.

Sådana beräknade nettoutgifter ett givet år är inte detsamma som
vad en viss del av befolkningen kostar. Det är inte en bedömning av hur den aktuella invandringen påverkar hela samhällsekonomin, utan en statisk beräkning1 på kort sikt. Beräkningarna kan därmed inte utgöra underlag för att bedöma den statsfinansiella effekten av denna del av invandringen på längre sikt. Endast statens budget omfattas, och inte hela den offentliga sektorn. De beräknade nettoutgifterna kan inte heller rakt av tolkas som en potentiell besparing.”

Det finns oerhört mycket som talar för att det alltså är väsentligen mycket bättre att se på detta i termer av investering över tid!!

 

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 3 oktober, 2012, i Invandring o flyktingpolitik, Liberaldemokraterna, Sverigedemokraterna och märkt , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: