Svensk Myndighetskontroll: FRA levererar, via Siun, bevis för att våra rättigheter kränks!


Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten, Siun, slår fast att Försvarets radioanstalts signalspaning vid flera tillfällen förra året, bröt mot de regler som ska skydda privatpersoners integritet. Det handlar främst om fyra olika områden. Ogallrade databaser, integritetskänslig information som sprids utan motivering och lagrade personuppgifter med oklar koppling till signalspaningen. Siun hade även synpunkter på att FRA gör en egen tolkning av vad det innebär att förstöra uppgifter. När uppgifter förstörs enligt förstöringsskyldigheten, till exempel samtal mellan en misstänkt och en försvarare eller samtal som skyddas av meddelarskyddet, ska det vara omöjligt att senare återskapa uppgifterna.

Enligt FRAs interna regler innebar i stället att förstöra uppgifter att dessa med hjälp av exceptionella åtgärder ska gå att återskapa, vilket inte överensstämmer med vad lagen säger eller annorlunda uttryckt; ”Vi har förstört de uppgifter vi inte får ha tillgång till. I alla fall nästan…..”

Tystnadsplikten är urholkad, bikthemligheten likaså och något meddelarskydd/källskydd för den som kontaktar en journalist via mail eller telefon, existerar inte längre.

För min stämningsansökan utgör dessa uppgifter tung och ostridig bevisning för att våra medborgerliga rättigheter kränks på det sätt jag påstår i ansökan! Tack Siun!

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 20 januari, 2012, i Europakonvention, Europadomstol, Integritet o frihetsfrågor, Integritets o frihetsfrågor, Medborgarrätt, Medborgarrätt och märkt , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. 6 kommentarer.

 1. Riktigt bra inlägg Michael

  med stor RESPEKT / din vän ”Pepe.N” : )

 2. FRA skriver på sin hemsida att man har fört diskussioner med Siun om hur lagen bör tolkas. Fortsatta möten i ärendet väntar. Så fungerar myndighets-Sverige. Kontrollorganets representanter sätter sig ned över en fika och reder ut lagbrotten i all vänskaplighet.

  Vissa av dessa grava felaktigheter i FRA:s verksamhet kommer sannolikt att omdefinieras. Vips så är det inte längre några överträdelser. Nej, allt handlar, i FRA:s ögon, om att Siun inte riktigt förstår underrättelsetjänst. Argumentationen känns igen. Vi har hört den från FRA-företrädare sedan 2007. Folk utanför FRA ”missförstår”. FRA vill enbart göra gott och kränker bara enskilda för allas väl och ve. Dessutom agerar man bara på andras uppdrag. (Är det också därför som man opåkallat skickat integritetskränkande rapporter till Säpo, ursprungligen beställda av regeringen?)

  I bakgrunden står Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund, Johan Pehrson, Beatrice Ask, Sten Tolgfors, Staffan Danielsson, Morgan Johansson, USA:s nye ambassadör Mark Francis Brzezinski m.fl. och är irriterade över den negativa uppmärksamhet som Siun skapar. Nu gäller det ju att baxa igenom den polisiära signalspaningen under våren!

  Det var mycket intressant att studera partiledaredebatten tidigare i veckan. Både V och MP pressade S om FRA. Måhända väckte de därigenom en och annan halvsovande riksdagsjournalist.

  Det är tydligt att sossarna kommer att få det besvärligt med FRA-frågan inom kort, även om de självklart har betydligt större problem än så. Partiet är splittrat internt även i denna fråga. Det lönar sig därför att bearbeta FRA-kritiska S-ledamöter.

  Och även om det hela ändå slutar med ett JA till den polisiära massövervakningen, så är det viktigt att det bli ett dyrköpt beslut för alla inblandade i de olika partierna.

 3. Gör som jag sade förut:
  skickan en kopia på alla mejl direkt till ”fra.se”
  Så får dom en litet att göra:

  Tex: Grattis på 70-årsdagen, Moster!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: