Svensk Myndighetskontroll: Europadomstolen begär svar av Sverige angående FRA-lagen


Europadomstolen kräver nu svar från Sverige angående FRA-lagen i anledning av det klagomål som Centrum för
rättvisa lämnade till domstolen 2008. http://centrumforrattvisa.se/news/view/id/182En länk till domstolens
begäran: http://centrumforrattvisa.se/files/file/Statements%20of%20facts.pdf

Det ska bli oerhört intressant att se regeringens svar på domstolens begäran. För min del är det alldeles extra spännande och mina bloggläsare kommer att förstå vad jag menar med det inom en snar framtid.

To be continued…….  🙂

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 2 december, 2011, i Europakonvention, Europadomstol, Integritet o frihetsfrågor, Integritets o frihetsfrågor, Liberaldemokraterna, Medborgarrätt och märkt , , , , , , . Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. Regeringens svar är ganska förutsägbart. Vad gäller den tidigare spaningen före 2008 kommer man att hänvisa till den gamla försvarsunderrättelselagen och ”vedertagen lagtolkning” om att kommunikation som går i etern är fri att avlyssna (Här finns dock besvärande fall i Europadomstolen som pekar i annan riktning). Att FRA på den tiden ägnat sig åt att inhämta all trafik i vissa satellitstråk för senare granskning, kommer dock Tolgfors att förtiga i sitt svar till Europadomstolen. Likaså att man ägnat sig åt spaning för polisiära ändamål.

  När regeringen lägger ut texten om den nya FRA-lagen kommer man givetvis peka på alla skärpningar man gjort, där lagfästandet av ändamålen, underrättelseskydligheten och förhandsprövningen är viktiga hörnpelare. Att ingen av dessa håller måttet kommer självklart inte Tolgfors att erkänna för domstolen.

  Att FRA massinhämtar och långtidslagrar oskyldiga européers (inklusive svenskars) trafikuppgifter kommer givetvis inte heller att beröras i regeringens svar. Det sker ju en förhandsprövning gubevars. Men att denna prövning för trafikdatainhämtningen främst avser vilka signalbärare som FRA får tillgång till ställer saken i ett annat ljus. Här kan man bara hoppas att domstolen begriper vilka ofantliga trafikmängder som kan rymmas i en enda signalbärare.

  Man behöver knappast tvivla på att ”begränsningen” i själva verket är styrd av FRA:s egen inhämtningskapacitet och ingenting annat Kunde FRA inhämta trafikdata från fler signalbärare åt gången och sedan kunna hantera informationen, så skulle man självklart göra det. Men visst ser det flott ut på pappret att det är den s.k. domstolen som sätter ”gränserna”. Frågan är bara om verkligen Europadomstolen kommer att gräva ned sig i detta. Tillåt mig tvivla. Risken är stor att regeringen kommer att få godkänt för åtminstone den nya FRA-lagen, möjligen med någon obetydlig randanmärkning.

  • Det ligger naturligtvis oerhört mycket i det du säger. Glöm dock inte att Europadomstolen överraskat tidigare samt att man i just denna typ av ärende satt rätt tydliga gränser, jfr. t.ex Liberty vs United Kingdom från sommaren -08.
   Sedan kan man fundera på vad som kan göras ytterligare och som jag skrev så återkommer jag i den delen inom en inte alltför avlägsen framtid.

 2. *Ler*

  Ser fram emot fortsättningen…

  hemikram

  ps. Nu är vi hemma igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: