Svensk Myndighetskontroll: Juholt kvar i sin egen twilight zone


Det går inte att undvika att kommentera Håkan Juholts olika utspel (i vissa fall frispel) om det ena och det andra. Nu har han låtit meddela att han inte ställer upp i några partiledardebatter i SvT eftersom socialdemokratin (läs Juholt) inte visas vederbörlig respekt.

Jag ska mot bakgrund av detta skicka ett mail till SvT:s programdirektör, Jan Axelsson, och meddela att Liberaldemokraterna gärna tar den tomma platsen……..

Bakgrunden är den debatt som han avstod från att deltaga i då han fysiskt hade placerats på samma sida som SD och Jimmie Åkesson. Denna placering skulle tydligen, enligt Juholt, innebära att svenska folket kollektivt bibringas uppfattningen att S och SD står för en gemensam oppositionspolitik.

Resonemanget ger upphov till ett par funderingar. För det första, om skillnaden mellan S och SD är så liten att väljarna inte kan skilja på deras politiska program i händelse partiledarna står bredvid varandra, så skulle jag, om jag vore Juholt, se till att förtydliga mitt politiska budskap. För det andra, om skillnaden i politiskt budskap är tydlig, så måste Juholt anse väljarna vara fullständigt korkade som plötsligt inte ser och förstår detta bara för att han ställer sig bredvid Åkesson.

Finns det några fler alternativ?

Juholts hela agerande i frågan är pinsam både för honom själv och för partiet och mot bakgrund av de problem han haft under sin första tid som partiledare så tror jag inte att han är ett dugg gynnad av att nu föra denna pseudodebatt. En ytterligare konsekvens av tramsandet är att detta utan tvekan gynnar SD och Åkesson som åter får tillfälle att utveckla och förfina den martyrroll de redan spelar så framgångsrikt.

Tramset betyder också att Sverige fortsatt saknar en opposition och oavsett vilken politisk färg man har så bör man kunna inse att för en vital och konstruktiv politisk debatt så behövs en levande opposition till den regeringspolitik som förs.

Juholt håller på att förvandlas till ett skämt som inte längre tas på något som helst allvar, något som kan exemplifieras med dagens ledare i Expressen. Bryts inte trenden snart så undrar jag om S inte borde byta partiledare snarast för att ens kunna nå ett valresultat runt 30%.

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 12 november, 2011, in Övrig politik, Sverigedemokraterna and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. Hej! Tack, jag mår bara bra och jag hoppas du gör detsamma. Krisen i S är nu på en sådan nivå att jag ser en uppenbar möjlighet/risk att partiet kommer att spricka. Den sista avgörande utmaningen kommer i samband med att Jonas Sjöstedt blir V-ledare. Då finns en uppenbar risk att partiets vänsterflygel går till V i relativt stor omfattning. Juholt har, med alla mått mätt varit en total katastrof så här långt. Jag är ju som du vet, alls inte sosse men jag menar bestämt att en demokrati har ett uttalat behov av en opposition och en sådan saknas tyvärr i dagens Sverige.

  2. Tja, jag är ju f.d. sosse, är inte längre med i partiet, fast jag är med i Parti Socialiste istället… Fast jag undrar vilket politisk parti som egentligen passar mig bäst…

    Jag tycker det verkar som om de etablerade partierna borde börja om fràn början, inklusive S och M, det är endast tjatigt att höra Juholt gjorde detta och ni gjorde detta.. En sandlàda…

    Juholt verkar inte vara en ledartyp, kunnig är han nog, men S borde verkligen vàga ta tag i det som behövs finna sina rötter igen och verkligen ha en tydlig politik, vilket jag redan tvivlade pà när jag satt med i en S-styrelse pà riksnivà… För mycket velande…

    Hoppas du màr bra!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: