Svensk Myndighetskontroll: Reptilhjärnor


Igår i Aftonbladet så hade man en artikel som i kommentarsfältet lockade fram de mest primitiva existenserna av homo sapiens. det är i första hand två olika ämnen som drar fram dessa typer i ljuset och det är invandrarfrågan och kriminalpolitiken. Det finns ett parti som har dessa frågor högst på sin dagordning och det är Sverigedemokraterna.  Artikeln, som handlar om ”världens tuffaste sheriff” fick mig att skriva ett antal egna kommentarer som nu dessutom får bli ett eget blogginlägg. ”Tuffaste sheriff” förresten, en liten förkrympt mobbarsjäl som fått för stort utrymme, det är vad det handlar om.

Läs gärna artikeln innan ni läser nedanstående så blir allt begripligt.

”Hur hatfylld skulle du vara efter att ha behandlats som ett djur? Hur stor är risken att människor fyllda av hat exploderar för någon skitsak? Vill du vara den som utlöser explosionen?
Jag antar att ni som anser detta vara en vettig metod har ungefär samma inställning till uppfostran av era egna barn, för det är väl inte så att modellen är ok bara så länge den drabbar någon annan? Martin Björk som har starka åsikter, har du barn? Vad gör du med din son/dotter om han/hon misskött sig som motsvarar det artikeln beskriver? Fungerar metoden på vuxna så fungerar den naturligtvis ännu bättre på barn. Några hundägare här? När er hund inte lyder, vad gör ni då?

Har någon av alla som skriver att detta är en bra modell någonsin hört talas om all den forskning som entydigt visar att belöning fungerar bättre än straff? (Nej, med det har jag inte påstått att mördare ska belönas vilket någon idiot säkert kommer att påstå ändå) Det handlar om att plantera tanken på att straff kanske inte alltid är den bästa metoden för att uppnå en beteendeförändring. Men för all del, skit i vedertagen forskning och fortsätt låta som en dreglande pöbel.
Någon nämnde Norge som har ca. hälften så många återfall som Sverige i brott efter avtjänat straff, alltså ca. 20% vilket uppnås genom en betydligt humanare kriminalvård än den svenska. Nu vet jag ju att många här tycker väldigt mycket om att låta extremt kaxiga bakom tangentbordet. Synd bara att ni dessutom avslöjar en så grundläggande brist på både humanism och kunskap.

Det här är en annan bild av samma verklighet: ”Så länge det enbart handlade om att misshandla, smäda eller förnedra ”skitstövlarna” så tyckte många att han gjorde ett bra jobb. Detta trots att brottsligheten som sagt ökat i Maricopa County under hans tid. Men då han valde att fokusera på människor som bryter på andra språk och har annan hudfärg började vissa människor inse att han hade gått alldeles för långt. Men sheriffen hymlar inte med sin inställning till immigranterna. Det är bättre att mexikanerna sitter inne än att de tar de ”riktiga” amerikanernas jobb, menar han. Där kan de göra gratisjobb. Sen blir de utvisade till Mexiko. Han bestämmer vilka som är ”illegala” genom en metod som faktiskt är illegal i USA – rasprofilering. Även barn drabbas av sheriffens metoder. Och det spelar inte ens någon roll om de är födda i USA och inte talar spanska. Saknar de uppehållstillstånd så är de enligt hans definition brottslingar”

Jag har läst om det här praktarslet till sheriff tidigare som nu tycks ha en massa aningslösa supporters även i Sverige som inte har en aning om vad det är dom jublar över. Ärligt talat så borde många av er bara skämmas för era uttalanden.

Visst finns det människorättsorganisationer som protesterar mot sheriffen, bland annat Amnesty och latinoorganisationen Puente. Men folk som protesterar offentligt åker ofta in på lösa grunder och behandlas särskilt illa i arresten. Att filma hur sheriffens deputies griper immigranter och demonstranter är även det ”förbjudet”, trots att rätten till att göra det är grundlagsskyddat. Deputierna skyller på lagen och beslagtar kameror och film. Detta är ett beteende som man förknippar med fascistiska diktaturer och inte en öppen demokrati.

Då stämningsansökningarna mot sheriffen översvämmade åklagarmyndigheten och ledande politiker och journalister i nationell media vittnade om de hot de mottagit så blev det till slut för mycket även för de federala myndigheterna. Nu har FBI börjat granska Arpaios förehavanden. Dessutom har det framkommit uppgifter om andra oegentligheter. Alltifrån skumma markaffärer till bortslösade skattemedel och mutbrott. Arpaio har satt som princip att aldrig redovisa sheriffmyndighetens ekonomiska förehavanden. Det är därför inte helt omöjligt att Arpaio snart får tillbringa tid bakom gallret tillsammans med de fångar som han själv har häktat. Då blir det inte roligt att vara ”världens hårdaste sheriff”. Men troligare är att sheriffen kan fortsätta sitt eskalerande våldsmaskineri fullkomligt obehindrat. Läs hela skildringen här: http://www.sourze.se/Arbetsl%c3%a4gren_i_Maricopa_County_%231_10708455.asp och här http://www.sourze.se/Arbetsl%c3%a4gren_i_Maricopa_County_%232_10709035.asp

Aftonbladet har inte grävt tillräckligt djupt under besöket. Sheriffen är grovt kriminell och gravt korrumperad men det kanske kvittar så länge han spöar mexicaner? Eller?

En sak som fascinerar i debatten är hur oerhört lite en del värderar friheten. Att vara frihetsberövad är i sig den tyngsta delen av ett straff men ingen av de som skriver hatiska inlägg tycks ens fundera över vad det innebär att vara inlåst. Märkligt. Dumt dessutom.

 

 

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 21 oktober, 2011, in Brott och straff, Kriminalvård, Medborgarrätt, Polis, Rättspolitik and tagged , . Bookmark the permalink. 4 kommentarer.

  1. Räkna in mig bland de balanserade =0)

    jag läste dina kommentarer redan vid förra inlägget…

    Hemikram

  2. Den där sheriffen har jag läst om innan, är rätt intressant att han har fått hållas för nånstans känns det som att hans metoder inte riktigt stämmer överens med nationell och internationell lag.
    Att det sen finns folk som applåderar honom förvånar mig inte det minsta, samma personer skulle antagligen applådera tortyr som förhörsmetod (eftersom det får folk att erkänna) och dödstraff även för bagatellartade brott (pga avskräckningseffekten och ”för att det händer brottslingar”).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: