Lättare få skadestånd från stat o kommun


En statlig utredning (SoU 2010:87) föreslår att en lag införs i Sverige som ger enskilda rätt till skadestånd när stat och kommuner bryter mot Europakonventionen.

Bakgrund

Betänkandet Skadestånd och Europakonventionen är en följd av att Högsta domstolen i flera fall funnit att skadeståndslagens regler inte är tillräckliga för att Sverige ska uppfylla sina förpliktelser enligt Europakonventionen och tillerkänt enskilda skadestånd utan särskilt lagstöd.

Genom en ny bestämmelse i skadeståndslagen kommer nu Högsta domstolens praxis att göras till lag.

Därmed skrivs ett nytt kapitel när det gäller Sveriges förhållande till Europakonventionen. För 16 år blev Europakonventionen lag i Sverige och domstolarna har därefter blivit mer och mer benägna att tillämpa Europakonventionen. Det dröjde dock ändå till 2005 innan Högsta domstolen gjorde det möjligt för enskilda att få skadestånd för konventionskränkningar direkt genom dom i Sverige utan att behöva gå till Europadomstolen. (se bl.a. NJA 2005 s. 462)

Betänkandet

Ovanstående är naturligtvis positivt och ett steg i rätt riktning men betänkandet innehåller en del som jag hoppas att de olika remissinstansernas yttranden kommer att rätta till.

Centrum för rättvisa tillhör dem som utsetts till remissinstanser och man är kritisk till förslaget på ett antal punkter.

Bland annat så menar man att de föreslagna ersättningsnivåerna är för låga och att det ställs allt för stora krav på den enskildes kännedom om sina rättigheter och hur dessa skall tas tillvara. Läser man utredningen så ser man att kraven i detta hänseende är närmast större på en enskild, än på rådmän i tingsrätten och detta är självklart inte rimligt.

Det ska bli väldigt intressant att följa den fortsatta lagstiftningsprocessen och en stilla förhoppning är att den proposition som slutligen läggs, skall vara utformad på ett sätt som innebär att man gjort de ändringar som bl.a Centrum för rättvisa pekat på.

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 2 juli, 2011, i Okategoriserade och märkt , , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: