Svensk Myndighetskontroll: Allt fler avlyssnas. Allt fler felaktigt frihetsberövade


http://www.rod.se/content/rekordm%C3%A5nga-hemligt-avlyssnade

Antalet människor som avlyssnas ökar konstant och blir allt fler för varje år.

Först vill jag säga att detta visar åter att när en möjlighet finns så kommer den också att användas precis som vi integritetsförsvarare alltid hävdat. Nästa år har den här siffran ökat igen.

Minns även att detta bara är en av många siffror som ökar. Hemlig kameraövervakning, hemlig teleövervakning, hemlig rumsavlyssning etc. Domstolarna säger nej till ca. 1% av de åtgärder som åklagaren begär. En annan fråga är hur informationen som samlats in hanteras? Här ett exempel från Säpo förra året: http://blogg.aftonbladet.se/21909/2010/05/svensk-myndighetskontroll-sapo-kvalificerar-sig-for-rattspsykiatrisk-vard

Att kontrollen av detta är fortsatt dålig kan ni läsa vidare om här: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/skarp-kritik-mot-telefonavlyssning_6235328.svd

Ytterligare en fråga att ställa sig är hur den s.k överskottsinformationen hanteras?

Polis och åklagare gör dessutom en mycket underlig definition av ordet nytta. Som nytta anger man som exempel att en misstänkt frihetsberövats. Vilken nytta finner man i detta då antalet som felaktigt frihetsberövas också det stiger stadigt? Låt oss titta på de senaste årens siffror vilka också motsvarar de år som polis och åklagare fått allt större möjligheter att använda hemliga tvångsmedel.

2004 1049 personer  2005  1159  2006  1187  2007  1325  2008  1520  2009  1570  2010  1585  Ökningen är alltså ca. 50% under dessa år. (källa JK)

Inför vi nu bara datalagringsdirektivet så ska vi nog kunna passera 2000 rätt snart………..

Slutligen så kan man tycka att alla dessa nya lagar och alla dessa nya tekniska hjälpmedel tillsammans med en kraftig ökning av antalet poliser borde ha satt tydliga avtryck vad gäller antalet uppklarade brott. Dagens retoriska fråga blir därför, har vi sett en sådan utveckling?

Nunc aut nuncuam

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 11 juni, 2011, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 6 kommentarer.

 1. Visst. Men nu är jag inte liberal. Det finns andra partier som heller inte är det.Kao

  • Michael Gajditza

   Visst gör det det, men inget av riksdagspartierna är tillnärmelsevis lika tydliga i detta avseende.

 2. Men hur ska vi göra för att stoppa det här eländet och få bort den tekniken som kollar oss?Den finns ju här och lär vara omöjlig att stioppa. Eller?Kao

  • Michael Gajditza

   Tekniken finns utan tvekan men det är ändå slutligen vi som bestämmer hur den ska tillämpas. Ett bra sätt att på sikt lyckas få till en förändring är att sluta stödja de partier som säger ja till ett övervakningssamhälle och istället gå med i Liberaldemokraterna! 🙂

 3. Det förtjänar att påpekas att antalet tillstånd som beviljats för Säpos räkning inte ingår i statistiken. Här vet vi dessutom att det ligger ett lagförslag och väntar, som innebär att avlyssning i underrättelsesyfte ska kunna ske efter beslut av chef på mellannivå. Ingen åklagare behöver kopplas in. Uppepå allt detta ska läggas de spaningsuppdrag som Säpo ganska snart kommer att kunna rikta till FRA. Härliga tider, strålande tider.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: