Svensk Myndighetskontroll: Ytterst försvarar polisen demokratin i samband med fotboll&festivaler


Kostnaderna för polisbevakning är nu så höga att de riskerar att knäcka arrangörerna bakom flera av landets stora festivaler och däribland även Pridefestivalen.

Jag har svårt att förstå den diskussionen överhuvudtaget och det gäller även den debatt som finns i samma ämne men knuten till olika idrottsevenemang.

Vi har en grundlagsfäst mötesfrihet här i landet och möten kan omfatta allt från ditt och mitt möte över en glass i Kungsträdgården till ett möte mot religiöst förtryck i Iran som samlar 5000 personer, vidare till en fotbollsmatch som har 25000 åskådare och sedan över till en festival som drar 100000. Om människor vill samlas på dessa olika sätt så har de också rätt att göra det.

Samtidigt så har vi en poliskår med samhällets uppdrag att hålla ordning. Detta ordningshållande inkluderar ovanstående exempel och ordningshållandet kan även vara en förutsättning för att ett möte ska kunna hållas. Detta innebär i förlängningen att vad polisen gör och vad deras uppgift ytterst går ut på är att värna demokratin genom försvaret av mötesfriheten. För detta försvar ska vi alla betala och inte enskilda arrangörer.

festival.jpg

Omvänt så gäller att de betalningskrav som riktas mot mötesarrangörer kan, om de blir för höga, leda till att möten inte kommer till stånd och kostnaden blir på så sätt ett hinder för att utöva en grundlagsfäst rättighet och det är naturligtvis orimligt. Därför måste evenemang, festivaler och idrottshändelser t.ex rymmas inom den polisbudget som anslagits.

Envisas polismyndigheten med att kräva betalt för sin närvaro så säg då att den inte behövs. Blir det sedan bråk så är det bara att ringa efter polisen som enligt lag är skyldig att ta emot anmälan och att rycka ut för att upprätthålla ordningen och beivra brott.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 5 juni, 2011, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. Helt rätt. Det är bättre att stå på stadig grund än att balansera på ett sluttande plan.

  2. De här nya svenskarna vet vad SD är”http://madaboutmahound.blogspot.com/2011/04/yemeni-rage-boys.htmlLånat på Thoralf blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: