Svensk Myndighetskontroll: Mer om stödet för Liberaldemokraternas narkotikapolitik


Lägger ut hela texten i artiklen som jag nämnde i mitt förra inlägg här. När ska Sverige vakna?

Flera inflytelserika män, bland dem FN:s förre generalsekreterare, Kofi Annan, föreslår att narkotika ska legaliseras.

– Vi kan inte längre ignorera i vilken utsträckning drogrelaterat våld, brottslighet och korruption i Latinamerika är resultatet av en misslyckad drogpolitik, säger Colombias förra president César Gaviria.

19 inflytelserika personer lanserade på torsdagen en ny strategi för att bekämpa världens drogproblematik.

De dömer ut kriget mot droger som misslyckat och föreslår nu en ny strategi.

Bland annat vill de avkriminalisera droger, framförallt marijuana, för att få ett slut på den organiserade brottsligheten.

Kriget har misslyckats

Global Commission on Drug Policy, har medlemmar som Mexikos, Brasiliens och Colombias före detta presidenter, Greklands premiärminister, förre FN-chefen Kofi Annan, författarna Carlos Fuentes och Mario Vargas Llosa och den brittiska skivbolagsmiljonären Richard Branson.

De menar att kriget mot droger har misslyckats – med katastrofala följder för både människor och samhällen.

– Det är ett faktum att kriget mot droger är ett misslyckande. Drogerna infiltrerar den lokala makten på flera ställen i världen. Korruptionen ökar, likaså droganvändandet, säger Brasiliens tidigare president, Fernando Henrique Cardoso.

Experimentera med olika modeller

Kommissionen föreslår i sin strategi att regeringen ska sluta kriminalisera, marginalisera och stigmatisera de människor som använder droger, och som inte skadar andra människor.

De uppmanar i ett pressmeddelande regeringar att experimentera med olika modeller av legalisering för att underminera den organiserade brottsligheten. Rekommendationen gäller i första hand marijuana.

– Kriget mot droger har misslyckats med att få ner droganvändandet och har i stället fyllt våra fängelser, kostat miljoner av skattebetalarnas pengar, lett till en ökning av organiserad brottslighet och orsakat tusentals dödsfall. Vi behöver angripa problemet på ett nytt sätt, ett sätt som tar makten från kriminella och behandlar drogmissbrukare som patienter, och inte som kriminella, säger Richard Branson.

”Tid att bryta tabut”

Flera av kommissionens europeiska medlemmar vittnade om att ett ändrat synsätt – från kriminalisering till behandling och stöd – har gjort att de drogrelaterade dödsfallen har minskat och droganvändandet antingen har stabiliserats eller minskat i bland annat Portugal, Tyskland och Schweiz.

– Det är tid att bryta tabut att diskutera problem med olika drogpolicys, där ibland alternativ till att förbjuda dem, säger Colombias förra president César Gaviria.

Från Expressen:

Ett folkhälsoproblem

Uppmaningen till världens regeringar är att behandla narkotika som ett folkhälsoproblem i stället för en juridisk fråga.
– Vi kan inte längre ignorera hur drogrelaterat våld, brottslighet och korruption i Latinamerika är ett resultat av en ett misslyckat krig mot narkotikan. Nu är det dags att bryta tabun om alternativ narkotikapolitik, säger Colombias förre president Cesar Gaviria i ett pressmeddelande.
Rapporten listar flera uppmaningar till världens regeringar, bland annat:
– Se inte människor som använder narkotika utan att skada andra som kriminella.
– Experimentera med modeller för reglering av droger, speciellt cannabis, för att underminera den organiserade brottslighet.

Ask väntar med kommentar

– Se till att olika behandlingar finns tillgängliga, till exempel ge heroin till missbrukare, som visat sig vara effektivt i flera europeiska länder.
– Använd principer om skademinskning både gentemot folk som använder droger men också mot till exempel mindre langare.
Expressen.se har sökt justitieminister Beatrice Ask som inte vill kommentera rapporten innan hon har läst den.

Det är inte helt lätt att bara vifta bort dessa argument när de kommer från de personer som de gör. Time for a change!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 3 juni, 2011, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 8 kommentarer.

 1. Om vi ska börja ge heroin och annat knark till missbrukare så skapar vi automatiskt en ny underklass.Vem ska sälja eländet? Staten? Eller – hemska tanke – privata intressen?Att man däremot ser knarkandet som ett folkhälsoproblem i.st.f en kriminell handling har jag mer förståelse för.Kao

  • Michael Gajditza

   Vi ska inte ge knark till missbrukare utom möjligen med undantag just för heroin. Det ska isf ske på samma sätt som i Danmark där erfarenheterna från heroinförskrivning är goda. Det ges till en mycket liten del av heroinisterna och efter noggrann kontroll.Rapporten talar om avkriminalisering och inte om legalisering och skulle för vår del innebära att vi gick över mot den politik som brukar benämnas ”harmreduction” eller skademinimering.

 2. Saken togs upp i Studio Ett idag. Det var Magnus Linton och Gunnar Ågren som debatterade:http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4538512

  • Michael Gajditza

   Ska lyssna. Det var inte länge sedan som linton var med i ett annat radioprogram på samma tema.

 3. Jag tror tengileye menar på att om narkotika vore avkriminaliserat så skulle folk bli åsiktslösa, lättstyrda zombies.Men det är ju den genomsnittlige svensken redan idag, inte sant?

  • Michael Gajditza

   Ett sådant resonemang bygger isf på premissen att oerhört många fler skulle bli narkomaner om man avkriminaliserade bruket och det finns inget som ger stöd för den teorin. En sak som däremot borde diskuteras mycket mer är konsumtionen av förskriven narkotika i form av olika lugnande preparat och sömnmedel. Jag läste nyss om en kvinna som fick sparken direkt från sitt arbete för att hon var narkotikapåverkad av samma sorts medel som massor av människor tar utan att för den skull riskera avsked.

 4. Eller så går de öppet ut med ett sätt att lättare styra folk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: