Svensk Myndighetskontroll: Ny rättsskandal under uppsegling


Det står inte särskilt mycket i rättegångsbalkens 23 kap 4 § men att vad som står där efterlevs är absolut grundläggande för upprätthållandet av rättsstaten. Så här är det formulerat:

4 § Vid förundersökningen skola ej blott de omständigheter, som tala emot den misstänkte, utan även de som äro gynnsamma för honom beaktas och bevis, som är till hans förmån, tillvaratagas. Undersökningen bör så bedrivas, att ej någon onödigt utsättes för misstanke eller får vidkännas kostnad eller olägenhet.

Förundersökningen skall bedrivas så skyndsamt omständigheterna medgiva. Finnes ej längre anledning till dess fullföljande, skall den nedläggas.

Lite enklare uttryckt kan sägas att en förundersökning alltså skall drivas objektivt och att det är minst lika viktigt att notera och utreda sådant som talar till den misstänktes fördel. Sorgligt nog så är det alldeles för många förundersökningar som inte bedrivs på det sättet och jag vågar påstå att ett nyinrättat svenskt resningsinstitut skulle hitta mängder av ärenden där man inte följt rättegångsbalkens bestämmelser.

För ett par månader sedan så friades Bertil Fors av hovrätten efter 10 månader i häkte och efter en fällande dom i tingsrätten för mord där han dömdes till 10 års fängelse. Fors smala lycka bestod i att han råkade vara rik och med hjälp av en miljon kronor och ett team med experter så lyckades han få fram material och uppgifter som friade honom.

Redan under den ursprungliga utredningen så framfördes kritik mot sättet den sköttes på och nu ett par månader efter domen har Fors bestämt sig för att låta JO titta på vad som skett under resans gång.

JO får lite att bita i och när ni läst följande så kommer ni att kunna konstatera ytterligare en i raden av rättsskandaler som drabbat någon enskild som en direkt följd av polis och åklagares uppvisade nonchalans och inkompetens. Hårda ord från mig men läs och döm själva.

bertil fors.jpg

Polisens tekniska experter har, under ed, lämnat uppgifter som bundit Bertil Fors till mordet. Det har de gjort genom att påstå saker som strider mot all beprövad vetenskap och forskning. Är man snäll så säger man att de bara är inkompetenta på en alldeles egen inkompetensnivå.

I utredningen har en väldigt intressant möjlig mördare helt enkelt försvunnit och det nämns heller inte med ett ord att polisen försökt allt för att binda Fors till Eslöv utan att lyckas.

En mycket märklig kallelse om att hon skulle förhöras om mord har skickats till kvinnan som Fors var tillsammans med 1986. Det man hoppades på var att hon, då hon erhöll kallelsen, skulle kasta sig på den avlyssnade telefonen för att meddela Fors att de nu var på väg att åka dit. Så skedde aldrig. Själva förfarandet kallas bevisprovokation och är tillåtet.

Vad som inte är tillåtet men som åklagaren ändå gjorde var att hålla tyst om misslyckandet. Uppgiften hade kunnat vara till hjälp för Fors advokat men han kunde inte använda uppgiften i tingsrätten eftersom han inte kände till att den existerade.

Sammantaget så finns det all anledning för JO att vidarebefordra ärendet till riksåklagaren för en närmare granskning.

Avslutningsvis så önskar jag att alla ni som använt det gamla argumentet om att ”den som har rent mjöl i påsen behöver inte oroa sig”, tänker ett varv till. Vad säger att det inte lika gärna kunde ha varit du som suttit i Fors situation? Det är som vi FRA-motståndare alltid hävdat, inte du som avgör färgen på mjölet!

Bertil Fors hade tur och pengar tillräckligt för att ”köpa” sig fri. Hur många har det?

Nunc aut nuncuam

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 27 maj, 2011, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 14 kommentarer.

 1. Kvinnan som levde tillsammans med Fors kände kanske inte till allt han höll på med.Att hon inte ringde till Fors låter i och för sig misstänkt det också,hur man nu vill se på det

 2. Jag tror att var och en av oss borde läsa den här artikeln som är ständigt aktuell även om den var skriven för tusentals år sedan och lika aktuell tusentals år framåt i tiden. Artikeln är skriven på 1980 talet och belyser vår intelligens och vad vi gör med den.Läs lugnt och eftertänksamt så fastnar budskapet bättre, att vi kan inte bli intelligentare genom kunskap eller politisk propaganda snarare dummare, åtminstone i vårt beteende.http://reaktion.nu/evolution.html#gak

 3. Integrationen kostar miljarderSVERIGE I OECD är Sverige det land där skillnaderna i sysselsättning mellan infödda och utlandsfödda är störst och den höga arbetslösheten kostar det offentliga miljarder kronor årligen, skriver Veckans affärer. Det ”kostar samhället stora pengar” att invandrare inte är på arbetsmarknaden och att räkna på kostnaderna för invandringen är ”minst sagt känsligt”. Klyftan i sysselsättning mellan in- och utrikesfödda kostar de offentliga finanserna cirka 34 miljarder kronor, men siffran är sannolikt grovt underskattad, enligt Veckans affärer. Kostnaderna stannar dock inte hos de som invandrar, även deras barn är undersysselsatta. Även om de borde kunna svenska anger tidningen att ”arbetslösheten är högre för andra generationens invandrare”. Invandringspolitiken är en bakomliggande faktor. Medan andra länder haft mer arbetskraftsinvandring har Sverige hängivit sig mer åt anhörighetsinvandring.IT Red.

  • Michael Gajditza

   Vi gör alltså något som är fel i integrationsprocessen vilket naturligtvis måste rättas till.

 4. Stort tack för att du riktar strålkastarljuset på dessa avarter i rättssystemet. Dessvärre har jag föga hopp om att JO:s utlåtande kommer att innebära några förändringar av polisens och åklagarnas arbetssätt. I bästa fall blir det några notiser i gammelmedia.

 5. http://adamoeva.wordpress.com/

  Du är insatt i mycket!Imponerande/Adam

  • Michael Gajditza

   Om kommentaren var till mig så tackar jag för den och om den var riktad till KAO ovan så får jag väl tacka å hennes vägnar. 🙂

 6. Så länge det är sån brådska i alla rättegångar för att åklagarna är alldeles för få ; trots extra anslag på 450 miljoner kronor, så kan det inte bli rättssäkert. De ser så frånvarande ut många av dem, att man undrar om de redan gått till nästa rättegång i tanken, ibland. Klart det blir en ‘osäkerhetsmarginal’. Det är i.a.f vad jag tror.Kao

  • Michael Gajditza

   ….och det du kallar osäkerhetsmarginalen har ökat väsentligt under senare år, delvis beroende på en lagstiftning som tillåter en sådan ökning.

 7. MichaelDet här stycket ur artikeln som du fått in på Sourze får du utveckla så att man för står exakt vad du menar?”Vi Liberaldemokrater försvarar svensk suveränitet mot olika ingrepp alldeles oavsett och oberoende av vem det är som kränker oss. Vi menar att det korrekta sättet att definiera ”svenskvänlig” innebär just det.”Jag slår vad om att du inte förstår vad du skrivit eller så spelar du ovetande att det saknas en förklaring om de kriminella i Sverige, den redogörelsen borde ha varit på sin plats men då hade ditt stycke inte vunnit någon trovärdighet är jag rädd för.

  • Michael Gajditza

   Jag menar att det är oväsentligt om det är CIA eller någon annan utländsk säkerhetsorganisation som genomför operationer på svensk mark utan godkännande. Vi ska hävda vår suveränitet mot vem det än är.

 8. http://adamoeva.wordpress.com/

  lifeiscrystalclear.wordpress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: