Svensk Myndighetskontroll: Rätten att få sin sak prövad


När det handlar om samhällets kränkningar av enskilda har JO tidigare haft en viktig funktion baserad på den respekt som samhällets olika institutioner hade för JO ämbetet. Uttalad kritik från JO var förr i världen en skam för den som drabbades och kunde t.ex utgöra ett totalstopp för någons karriär inom den statliga förvaltningen.

Successivt har dock JO:s betydelse kommit att minska och idag vågar jag påstå att JO marginaliserats och att lämnad kritik i allmänhet lämnas närmast utan avseende.

Som jag ser det finns två viktiga åtgärder att vidtaga. Den första är att återupprätta JO ämbetet genom att tillföra JO nya konkreta konsekvensinstrument. Ett sådant kan vara rätten att utfärda vitesförelägganden.

Detta innebär emellertid ingen konkret förbättring eller någon kompensation för den enskilde som drabbats av någon form av orätt vid sitt möte med en myndighet. Den som idag vill få sin sak prövad har två olika möjligheter som i många fall får sägas vara rent teoretiska.

Man kan driva ett mål inom förvaltningsrätten vid våra förvaltningsdomstolar och/eller stämma staten inför domstol med början i tingsrätten. Som systemet är utformat idag så kräver detta antingen egen juridisk kunskap eller en tjock plånbok som medger att man anlitar ett ombud. Någon ekonomisk hjälp, motsvarande rättshjälp, utgår i allmänhet inte och i de flesta fall finns heller ingen hjälp att få via t.ex rättsskyddet i hemförsäkringen.

Detta utgör ett effektivt hinder för den som anser sig vara felaktigt behandlad och detta, tillsammans med ett införande av prövningstillstånd i allt fler ärenden, innebär att den enskildes möjligheter till att få sin sak prövad, idag i många fall får sägas vara närmast obefintlig.

Min uppfattning är att detta skapar en sorts uppgivenhet hos människor och känslan av att aldrig kunna få rätt då man drabbats av att stat, kommun eller myndighet agerat i strid med lagstiftningen förändrar det allmänna rättsmedvetandet, är ett uppenbart hot mot rättssamhället och är dessutom förödande för rättssäkerheten.

I ett samhälle som styrs av drygt 1300 olika lagar, mer än 2000 förordningar och ett antal hundratusen paragrafer måste den enskilde kunna få hjälp och juridiskt biträde för att hävda sin rätt. Det är fullständigt orimligt att begära att varje samhällsmedborgare ska ha sådan kunskap att hon själv kan inse och tillgodogöra sig de rättigheter och skyldigheter som åligger oss enligt detta omfattande regelverk.

Vi liberaldemokrater vill minska hela denna paragrafdjungel men även då ett sådant arbete har kunnat genomföras, kommer det som återstår ändå att utgöra en komplex regelmassa som den enskilde har svårt att överblicka och tillgodogöra sig. Ett system för hur den enskilde bäst ska kunna få hjälp med detta måste utformas.

Det ska också finnas förbättrade möjligheter till skadestånd för den som drabbas av t.ex vårdslös myndighetsutövning och dessa skadestånd skall ligga på en sådan nivå att de utgör ett tydligt incitament för stat och myndigheter att tillse att vad som sägs i lag och förordning också efterlevs. Ett ytterligare sådant incitament utgörs av skärpningar i tjänstemannaansvaret.

Nunc aut nuncuam

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 26 maj, 2011, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: