Svensk Myndighetskontroll: Liberaldemokraterna deltar i samarbete mot datalagringsdirektivet


I torsdags var jag på ett intressant möte i riksdagshuset där företrädare för partier och andra som inte vill att  staten ska ha rätt att registrera dina samtal och var du befinner dig när du t.ex skickar ett sms, hade samlats för att diskutera hur vi på bästa sätt ska kunna skapa en opinion inför nästa års beslut om det s.k datalagringsdirektivet.

Det var ett första möte och det märktes också en viss återhållsamhet, som det alltid gör då människor möts för första gången. En del tankar och förslag togs upp och många ansåg att detta är en fråga som måste angripas på flera plan. Om jag försöker sammanfatta i punktform så ser det ut såhär ungefär.

1 Våra politiker är djupt okunniga i denna fråga på samma sätt som de var okunniga i t.ex FRA frågan.

2 De är så okunniga att de faktiskt ljuger för oss av ren okunnighet. De påstår t.ex att det bara är Sverige som återstår som inte infört direktivet. Sanningen är att totalt nio av EU:s 27 medlemsländer på ett eller annat sätt förkastat det. Det är alltså en tredjedel av medlemsstaterna. Detta är info som måste spridas.

3 Vi var också överens om att det är viktigt att beskriva direktivets effekter på ett pedagogiskt sätt så att människor förstår vilket monstruöst ingrepp i din frihet och integritet det i själva verket är frågan om.

4 Detta kan göras bl.a genom att vi tar vittnen från länder som genomfört detta och låter dom berätta vad det har inneburit i deras respektive länder. En hearing på detta tema kommer att genomföras i höst.

5 Det är även viktigt att visa vad ledande svenska politiker sagt om detta direktiv tidigare. Ask som menade att  ”förslaget innebär att alla som använder sig av elektroniska kommunikationsformer får acceptera att bli registrerade och övervakade. Det är en allvarlig kränkning av den personliga integriteten och de mänskliga rättigheterna.” 

Moderata ungdomsförbundets ordförande skrev nyligen  ”Ett genomförande av direktivet i Sverige skulle innebära en oproportionerlig inskränkning av vanliga människors privatliv och integritet med effekterna långt värre än vad riksdagens politiker vågar inse. Den storebrorsstat som George Orwell beskrev i sin bok 1984 var menad som ett avskräckande exempel, och inte som en handbok.”

Den här bilden säger en hel delscreenshot1.png Det är moderaternas talesman i datafrågor, Henrik von Sydow, som ställer frågan inför valet 2006.

Visst är det märkligt att så många människor som alla de kritiska alliansenpolitikerna utgjorde 2006, kollektivt kan ändra åsikt 180 grader samtidigt. Det är ju nästan så att man kan tro att de inte tänker själva……..! Jag är tacksam för tips om liknande uttalanden av företrädare för de som nu vill införa direktivet.

6 EU kommissionens egen kritik måste lyftas fram och särskilt då i samband med att det kommer förslag till förändringar av direktivet. Anna Troberg berättade att direktivet är mycket kontroversiellt i många EU-länder och nu riktas blickarna mot Sverige för att se om vi kommer att införa det eller ej. Det beslut som Sverige så småningom fattar kommer att ge ringar på vattnet i resten av Europa.

Detta är vad som hanns med under den timme mötet varade. Kampviljan är stor hos de som ser farorna med detta och för mig som gammal moderat är det lite underligt att finna att jag i den här frågan står på exakt samma sida som Vänstern och Miljöpartiet vars Maria Ferm igår i riksdagen fick justitieministerns syn på direktivet efter att ha ställt en interpellation till fru Ask.

Justitieministerns svar kan du se och höra här. Det tyder på att Ask, vars uppfattning om rättssäkerhet o sånt, numera befinner sig på samma nivå som en del s.k bananrepublikers företrädare.

http://193.11.1.27/files/lr0/f2017809s16561e787925n0cardenc1_plenary_20110513090230.med.rm

Den opinionsbildning som ska till måste drivas kontinuerligt medan en kampanj på detta tema inte får dra ut för mycket på tiden utan måste vara mer explosiv.

Som sagt, har ni exempel på uttalanden eller annat som kan vara till nytta i den här frågan så ge mig tips om var jag ska hitta det materialet. Vi kommer att försöka samla på oss så mycket som möjligt.

Nunc aut nuncuam

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 14 maj, 2011, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

  1. Ett mycket gott initiativ. Motelden från andra sidan lär dock bli betydande nästa år. Det kommer garanterat att skickas fram polischefer från olika delar av landet som redovisar konkreta fall, där allvarliga brott kunnat klaras upp enbart tack vare sökningar i trafikhistoriken. Ja, det kan nog tänkas att polisens egna informatonsansvariga redan börjat skissa på en sådan kampanj utan invisning från regeringen. För att kunna göra dylika trafikkartläggningar måste polisen ha insamlade data att söka historiskt i. Johan Pehrson och gänget kommer att måla upp motsidan som ett gäng laglösa anarakister som vill låta buset husera fritt etc. Så här gäller det verkligen att vässa argumenten. Men det är bra att DLD-motståndarna ligger i frontlinjen och tar initiativet till problemformuleringen, som övervakningsivrarna sedan måste förhålla sig till. Ofta är det ju tvärtom.

  2. Maria de Suède

    Jag antar att det handlade om idé för att bekämpa brottsligheten, men det kan ju likväl vändas mot den hederlige medborgaren! Sen kostnaderna för datalagringen, lönar det sig verkligen?Om det nu finns starka skäl och misstankar om brottslig verksamhet sà ska det nog vara möjligt, men det ska gà igenom domstol dà… Georges Orwells bok hàller pà att bli verklighet här i Frankrike…. Trevlig helg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: