Svensk Myndighetskontroll: Hur har bin Laden kunnat bo i samma hus i sex år utan att upptäckas?


Osama bin Laden är alltså död. Vita huset har dock lyckats komma med så många förvirrade uttalanden att det numera åter tycks råda tveksamhet kring om han verkligen är död.

Det är en fråga jag lämnar åt sitt öde just nu, jag tror nämligen att han är död och att förvirringen uppstått enbart p.g.av att olika viljor i Obamas närhet haft olika åsikter om hur frågan ska skötas för att ge maximal och optimal positiv publicitet för presidenten. Sedan blev det bara fel i enlighet med principen om ”ju fler kockar desto sämre soppa.”

Istället tänkte jag ta upp en sak som jag inte sett att någon annan tagit upp ännu men det är en fråga som till slut måste ställas. Någonstans läste jag att kostnaderna för USA i det som kallas ”kriget mot terrorismen” hittills är uppe i runt två gånger Sveriges årliga BNP.

Självklart så har kriget kostat mest i Irak och Afghanistan men även på hemmaplan i USA har kostnaderna varit enorma och mycket lite talar för att de kommer att minska under de närmaste åren. Den övervakningsapparat som vuxit fram sedan 11/9 2001 är nämligen gigantisk.

osama-bin-laden-1998-thumb.jpg

Washington Post redovisade förra året resultatet av två års undersökande journalistik av USA:s underrättelseväsen. Det mest häpnadsväckande tidningens reportrar kom fram till var att ”top secret America” svällt till en sådan omfattning att ingen längre har kontroll på hur många människor som arbetar med underrättelseverksamhet eller hur mycket det kostar.

Det man kunde konstatera var bl.a följande:

-en rad myndigheter utför samma arbetsuppgifter utan att dela med sig av data till varandra.

-1 271 statliga myndigheter ägnar sig åt underrättelseverksamhet

-1 931 företag används som konsulter i verksamheten

-854 000 personer är godkända för att handha topphemliga uppgifter

-närmare en miljon är direkt sysselsatta med att övervaka andra amerikaner eller andra länders medborgare med främsta syfte att undvika framtida terrordåd.

-USA har valt att i princip dammsuga all information i form av e-mejl, telefonsamtal, websidor och annat för att hitta detaljer som kan leda till misstänkta terrorister.

-informationsinhämtningen sker mestadels via datorer som plöjer igenom närmare två miljarder informationsbitar varje dag i jakten på spår.

-antalet underrättelseanalytiker har formligen exploderat sedan den 11 september 2001. Problemet är att de producerar över 50 000 underrättelserapporter om året.

-många av rapporterna blir aldrig lästa och det finns inte någon som har en överblick över den information som produceras.

-för att råda bot på detta bildades ännu en myndighet,  Office of the Director of National Intelligence, ODNI.

-effekten av detta blev att alla underrättelseorgan vaktade extra noga på sina egna ”hemligheter” och sina egna budgetar.

-budgeten för USA:s underrättelseverksamhet är ofattbara 525 miljarder kronor. Vilket är 21 gånger mer än vad som spenderades före den 11 september.

pentagon plaque med.jpg

Ingen förvånas över att en händelse som den 11/9 får konsekvenser i form av ökade anslag till säkerhetsfrämjande åtgärder, det är en naturlig första reaktion. I just USA:s fall var det dock så att redan innan 11/9 så hade man en omfattande säkerhetsapparat uppbyggd och det hävdas också att kunskap och kännedom fanns om attentatet men att det redan då drunknade i den informationsflod som fanns.

Sedan dess har alltså budgeten tillåtits öka med 21 gånger det belopp som gällde 2001. Vad det kostat i form av rättssäkerhetsförluster och integritetskränkningar går inte ens att mäta.

Den fråga jag nämnde i början av inlägget och som jag menar måste ställas är denna.

Enligt nu tillgängliga uppgifter så har herr och fru(ar) bin Ladin bott i samma hus i samma stad, by, samhälle sedan 2005. Det är alltså cirka sex år vi pratar om. Under dessa sex år har alltså inte hela den här tidigare beskrivna underrättelseapparaten kunnat lokalisera honom trots alla de resurser, undantagslagar etc. etc. som man använt i jakten? Hur är det möjligt??

Han har alltså inte, som tidigare påståtts, bott i eländig terräng i nån grotta och flyttat i princip 100 gånger om året utan han har istället omgiven av fruar och sitt eget säkerhetsfolk suttit och tittat på TV i den stad där han nu till slut återfanns. En uppgift säger också att han blev förrådd vilket innebär att underrättelsetjänsterna annars fortfarande skulle ha varit tomhänta.

Sex år på en plats! Helvete, det kanske hade räckt att ringa 118 100 för att få besked om adressen? Hitta.se testade ni aldrig antar jag? Eller klarade han sig undan genom att inte uppge lägenhetsnumret till skatteverket?

Är det bara jag som tycker att detta drar ett löjets skimmer över varenda övervakningsförespråkare som vill bygga ut övervakningen ännu mer? Menar Bodströmsamhällets förespråkare att om vi bara hade haft datalagringsdirektivet implementerat så hade vi tagit honom förr? (detta nu sagt i överförd bemärkelse och inte bokstavlig)

fra.jpg

Johan Pehrson och Beatrice Ask, ni som numera är Bodströmsamhällets flitigaste små arbetsbin, vad säger ni? Sex år i bekvämlighet på samma ställe och all teknik i världen lyckas inte få koll på gubben? All den teknik som ni använder via FRA och som ni vill använda via datalagringsdirektivet för att kontrollera vanliga svenskar i syfte (säger ni) att få fast såna som bin Laden och andra grova brottslingar.

Klart att möjligheterna till det ökar av att min 83-åriga mor får sina samtal registrerade, det måste ju var och en begripa…………

Det enda som gör att ni får fortsätta med era dumheter är att vi tydligen är så otroligt flata i det här landet också att vi låter er göra det.

Varför gör vi det? Det är något jag undrar varje dag.

Liberaldemokraterna behövs mer än någonsin.

LibDem HR.jpg

Nunc aut nuncuam

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 7 maj, 2011, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 4 kommentarer.

  1. Här har du en annan vinkel på det hela, av den Kanadensiske utrikes-corren Eric Margolis. Ett litet teaser-citat:”As a long-time ISI watcher who received briefings by its director generals on my every visit to Pakistan, let me suggest another angle to this murky business.”http://www.ericmargolis.com/political_commentaries/pakistan-on-the-hot-seat.aspx

  2. Jag tror också att han är död, men jag tror att han varit det i ett antal år. Jag tenderar också att tro på Benzir Bhutto som i en BBC-intervju 2007 sade att Usama blev mördad av Omar Sheikh (wikipediasidan om Omar Sheikh är närmast grund för en spionroman av klass)http://www.youtube.com/watch?v=5F1dSY4d5b8Jag tror att USA, sedan hans död, har hållit fantombilden av Usama levande i rent politiska syften, men att det idag börjat bli ohållbart (njursjuk gammal dialyspatient..) samtidigt som de idag hittat politiska vinster i att nu ”döda” fantomhotet. Men allt det här är som sagt bara tro, ingen av oss kan veta, dessutom säger de ju att de liksom förstört bevisen genom att dumpa i havet. Det kokar ned till vem man har förtroende för och de sista jag skulle lita på är amerikanska politiker och amerikansk papegojmedia. I fallet med dem så har det gått så långt att jag utgår ifrån att de juger om de säger Hej.Det återstår att se hur denna proklamerade död kommer att användas i politisk handling, vi får idka ”signalspaning” genom att analysera vilka signaler faktisk handling sänder. Det kan användas för att trappa ned våldet, Usama användes ju som ursäkt för att invadera Afganistan, de tom. försökte med detta för att gå in i Irak, trots det orimliga i detta genom att Saddam var sekulär och snarast en direkt fiende till Usama/al qaida/talibaner, så det fick bli WMDs istället och Hans Blix mfl. protesterade förgäves. Men den proklamerade döden kan också användas på motsatt vis, de kan hävda att nu måste vi växla upp ”terrorbekämpningen” till en ny nivå eftersom vi har retat upp galningarna.

  3. ”Follow thw money” känns applicerbart…Hemikram och tumme!

    • Michael Gajditza

      Så mycket underrättelsetjänst, så mycket pengar o han bor vid motorvägen ett par år redan från 2003……..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: