Svensk Myndighetskontroll: Hos Liberaldemokraterna lever debatten!


Den liberala debatten lever och den lever ett intensivt liv på våra olika sidor. Då jag ser mig omkring på andra forum så är det i förhållande till vad som sker hos Liberaldemokraterna, stendött.

Passionerade, principfasta, egensinniga (läs liberala) och engagerade människor möts i en debatt. Utifrån sina grundläggande värderingar ska de försöka forma en politik för drygt nio miljoner människor. Detta har man försökt göra under en lång, lång tid tidigare och vi får väl konstatera att det har gått sådär.

Att liberalismen ändå på ett sätt har gått segrande ur den större politiska uppgörelsen med socialism och kommunism och att nazism och fascism slagits tillbaka och marginaliserats är inte ett uttryck för hur väl liberaler skött sina kort utan helt enkelt ett uttryck för styrkan i våra grundläggande ideer. Vill man sticka ut hakan så går det att påstå att liberalismen lever och är stark i människors medvetande, trots liberaler.

Frågan för oss i Liberaldemokraterna och i grundargruppen som helhet är om vi nu utgör den samling människor som till slut ska kunna förena liberalismens onekligen rätt divergerande uppfattningar i olika frågor. Har vi lärt oss tillräckligt av tidigare försök och misstag för att nu lyckas samla oss kring det liberala alternativ vi säger oss vilja ha?

6a00d8341bf68b53ef0134811f647a970c-800wi.gif
DEBATT


Det kommer att avgöras i den diskussion som nu i facebookgruppen har handlat om bilbälten men som är ett uttryck för de grundläggande skillnader som finns. För att vi ska klara den diskussionen och lyckas med detta liberala projekt så krävs det att vi uppfyller en del basala krav på hur vi ska föra diskussionen och även att vi ställer kravet på oss själva att nu ska vi göra något historiskt som ingen före oss lyckats med.

Vi ska hitta den kompromiss som det kommer att innebära att slå ihop libertarianer och socialliberaler.

Det kommer att kräva öppna sinnen, kompromissvilja, förmåga att tänka nytt och att tänka utanför boxen, självdisciplin, empati och förståelse samt en sjuhelvetes vilja att faktiskt lyckas.

Det kommer också att krävas att vi hela tiden är medvetna om priset för att misslyckas och det priset består i att vi åter kommer att stå där på valdagen 2014 utan att ha ett alternativ att rösta på. Det finns ingen annan politisk kraft i rörelse för att skapa det alternativet, utan det hänger på oss själva.

Låt mig snabbt ge ett exempel på hur jag funderat kring det här med lagar som ju är det sätt på vilket ett land styrs. Traditionellt så stiftar man en lag och så bestämmer man en påföljd för att bryta mot denna lag. Människor ska alltså genom bestraffningar förmås agera på ett särskilt och förutbestämt sätt.

Detta är inte särskilt pragmatiskt eftersom vi idag via forskningen vet att människor tar till sig positiva förstärkningar betydligt både snabbare och djupare än bestraffningar. Varför då inte utnyttja detta vetenskapligt beprövade faktum även i tillämpandet av lag?

polisen-440x250.jpg

Ta nu detta med bilbälten som exempel. Att se till att barnen har bälte på sig kan man naturligtvis göra som vanligt med. Lag – misskötsamhet – straff.

Varför inte vända på det och istället låta t.ex Transportstyrelsen utfärda en rekommendation som beskriver nyttan med bälte och sedan se till att sådant beteende, som rekommendationen syftar till, också belönas och gärna belönas rejält till en början för att etablera ett beteende som ändå är önskvärt.

Se det framför er. Trafikkontroll – trevlig polis som gör en anteckning om att barnen i bilen varit ordentligt fastspända o så har man ett belöningssystem för detta. Svensken är ju speltokig så det går säkert att få en stor popularitet kring att lotta fram ett antal vinnare i dragningar i TV eller nåt. Skit samma, det är principen jag är ute efter.

Jag är övertygad om att intelligenta människor ska kunna komma fram till vad som förenar dem och utifrån den kunskapen också kunna utforma dels ett samarbete och dels också genom detta samarbete nå konsensus i de flesta frågor som idag från start skiljer oss.

Om A och B visar sig vara oförenliga så låt oss då istället skapa C som vi kan enas om. Ingen i ett parti får någonsin se exakt den politik som han eller hon vill ha till 100% och det gäller nog särskilt för oss liberaler med vårt individperspektiv på det mesta. Acceptera detta faktum och i de frågor där man inte nått ända fram så får man då helt enkelt vara lojal och ställa upp på majoriteten.

Inget hindrar att man sedan internt fortsätter att arbeta för den lösning som man själv tror är bättre.

Nunc aut nuncuam

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 2 maj, 2011, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 6 kommentarer.

  1. På tal om bilbälten – personlig frihet är lysande! Den andra sidan av personlig frihet är ju personligt ansvar – också ett lysande koncept.Det finns en tredje väg för ett ersätta en bilbälteslag. Låt oss använda koncepten med personlig frhet och personligt ansvar, det blir ju rätt enkelt. Om du krockar och inte har bilbälte på dig så får du helt enkelt betala sjukvårdskostnaderna, rehabilitering och lönen under sjukdomstiden.Eller så kan du kanske teckna en specialförsäkring som ger dig rätt att köra utan bälte. Men en sådan försäkring blir nog rätt dyr….

  2. Rasmus Lundgren

    Härligt! Vilket förnuftigt resonerande, detta anser jag vara kärnan i hur (L) bör föra diskussioner i framtiden. En förfrågan till dig som jag skulle uppskatta om du tog upp med styrelsen eller styrgruppen eller liknande, för att få fjutt på lokalorganisationerna så behöver (L) verkligen lite riktlinjer, ramverk, utsedda ”förtroendevalda”. Om detta inte är aktuellt ännu så berätta det gärna för alla i L, även om ni redan klargjort målen och att vi kanske behöver vänta tills efter almedalen… Folket behöver höra det igen tror jag. Tack än en gång för en grym post

  3. Stellan Asp

    MichaelVi, några rutinerade politiska ringrävar från den gamla goda tiden har rådbråkat om det var nödvändigt att kalla ert parti för Liberaldemokraterna, ordet Liberal väckser avsky hos många tack var att nyliberalerna har tagit över i samhället och demokrati har vi ingen som ersatts med demokratur.Ja du hör, ni har oddsen emot er för ert namn på partiet. Personligen anser jag att ni vill fånga upp alla radikalt tänkande individer, men tyvärr de är i en klar minoritet som bekant, även här har ni oddsen emot er.Skulle jag starta ett parti för att få väljarna med mig och ändå vara ett grundläggande radikalt parti så skulle jag kalla det för ”Välståndspariet” med betoning i partiförklaringen att främja folkets välstånd.Jag har en radikal tanke att samarbeta med storfinansen som skulle göra fackföreningarna överflödiga, alltså det handlar om att dressera storfinansens Furstar helt enkelt till löntagarnas behag, i sak att skapa andan ”en för alla och alla för en” alltså förena folket till gemenskap där kapitalisterna får ge avkall på sin girighet m.m.

  4. [How To]Block access to certain drives in Windows 7 ultimate/premium I usually store all my important files and documents in one separate drive on my laptop and I always wish that no one else could touch them without my permission. And I when I give my laptop to other people I always fear that the person using my lappy might access my personal files. If […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: