Svensk Myndighetskontroll: Blogge – lätt rasistisk och numera bara sur och gnällig


Den tidigare respekterade bloggaren Niklas Daugherty, även känd som ”Blogge Bloggelito” har skrivit ett inlägg i sin blogg som får mig att tänka på prostatabesvär, sura gamla gubbar och senilitet.

Det är lite trist att se en så aggressiv degenererande utveckling (läs avveckling) hos någon som bara för ett par år sedan var en av landets mest respekterade bloggare. Det kan möjligen vara så att detta steg honom åt huvudet och skapade den hybris som vid sidan av skalet av den gamle Blogge fortfarande skriver blogginlägg för en allt mindre skara läsare.

En berättigad fråga här är varför jag nu skriver detta? Jag kommer till det alldeles straxt. Först ska jag bara teckna en bakgrund.

I september så avslutades Liberati som liberal påtryckningsgrupp på Folkpartiet sin verksamhet och projekt Liberaldemokraterna såg dagens ljus. Det är namnet på vårt projekt, Liberaldemokraterna, som fått den tidigare nämnde bloggaren att gå i spinn som en Stingermissil utan styrning och styrsel. Han anser nämligen att namnet, oklart varför, skulle tillhöra honom som någon sorts personligt påkommen historisk uppfinning eller komposition i stil med antingen tryckpressen eller en Rembrandt.

Så är det naturligtvis inte men hybris i kombination med en numera begränsad verklighetsuppfattning kan få sådana tragiska konsekvenser som vi ser här nu.

Blogge var tidigare känd som en uttalad liberal med god teoretisk skolning och en vass argumentation. Liberalismen som han tidigare stod för och stod upp för, tycks numera i huvudsak vara förpassad till någon mörk källare. Hans språkbruk har gått från att tidigare ha varit elegant, skarpt och välformulerat till den nivå det idag sjunkit till. En nivå med ett språk som numera får klassas som banalt, juvenilt, torftigt, rått och plumpt. 

Innan jag ger exempel på detta ska jag även säga att den flyktade liberala inställningen även manifesterats av censurtendenser och, som i mitt fall, full censur av kommentarer till det han skrivit. Det hade möjligen bekymrat mig på den tiden då han var läsvärd, idag rycker jag på axlarna utom vid detta specifika tillfälle eftersom dagens kverulerande eruption av invektiv och floskler är av sådan art att de bör bemötas.

De bör bemötas alldeles särskilt eftersom han kallar sig liberal och samtidigt ger uttryck för vad som inte kan karaktäriseras på annat sätt än ett rasistiskt synsätt på en del av sina medmänniskor. Som var och en borde inse så är detta minst av allt förenligt med att samtidigt påstå sig vara liberal.

Låt oss se vad som utlöste den kraftiga degenerativa förändringen av den tidigare intellektuellt väl fungerande hjärna som är Blogges. Då får vi starta med att läsa ett inlägg i hans blogg från 100928 med rubriken ”Liberal kannibalism”

I detta blogginlägg dyker påståendet om att namnet skulle vara hans upp ca. fem stycken från slutet där han även hemfaller till att t.ex säga följande om Alexander Bard: ”Lill-Nietzsche Bard iförd kortbyxor och hitlermustasch…” Den tydliga nazistbeskyllningen återkommer sedan på följande sätt: ”diktator över en utvald liten stormtrupp” fortfarande med syftning på Alexander. Därefter ser vi beskyllningen om att ”lägga beslag på min liberaldemokratiska partibeteckning”

Med anledning av att jag upplever hela den här diskussionen som både onödig och olycklig, skriver jag en kommentar som jag själv iaf upplever som både vänlig och trevlig vilket man inte kan påstå att det svar är som jag får på detta: ”Vem du är har jag faktiskt inte en aning om, men om du tror att jag vill ”samarbeta” med tjuvar och banditer utan ett uns moral är du mer än lovlig korkad…” Här förstår jag att något inte står riktigt rätt till så jag skriver ytterligare en kommentar som även den håller en trevlig ton och får till svar: ”Du stjäl mitt partinamn och säger dig vara ”grundare” för ett parti som jag redan grundat, och kräver sedan att jag ska visa ”respekt” för det? Är du alldeles från vettet, människa??”

Min kommentar till det sista tas sedan bort och jag inser det meningslösa i en fortsatt diskussion.

I detta inlägg slår det sedan över på riktigt och här används uttryck som ”Det är så han förfar, Alexander Bard, som en kleptoman pedofil” och vidare ”nu står han där igen med kuken och spritsar friskt över allt och alla,” samt ”der Führer Bard själv”

Innan vi tittar på det senaste i raden av havererade inlägg så ska vi se vad och om han har något fog för beskyllningen om att vi skulle ha stulit namnet.

I samband med att beskyllningen framfördes så uttalade Blogge att han sjösatte sitt projekt i april 2010 under det omstridda namnet. Problemet för honom är att Alexander Bard använde det redan sommaren 2009 inom Liberati som namn på ett sammanslaget Center- och Folkparti. Hur det såg ut kan ni se hos Jerlerup.

Idag har Blogge åter varit aktiv och idag har han åter haft en dålig dag. Det goda med dagens uppkastning är dock att den är kort så jag återger den i sin helhet här:

Det blir allt tydligare att tantragurun, den polske juristen och de andra ränksmidarna i kretsen kring spelevinken Bard samlat sig kring ett svart politiskt hål i vilket all skit ansamlas.

Senast i raden att falla in i detta hål tycks vara piratpartiets avlönade brysselmedarbetare Henrik Alexandersson, som avslöjats med att spela under täcket med Bards rövarband och ljugit piratpartiets medlemmar rakt upp i ansiktet.

Med sådana typer kan man inte ha att göra, och sådana typer kan naturligtvis inte räknas som trovärdiga politiska kandidater. Liberalismens uppgift är just att bekämpa sådana oärliga, falska och korrumperade element.”

Från den kammare som jag hoppas är madrasserad, publicerar han ovanstående aktstycke fyllt av nedlåtande och nedsättande uttryck i kombination med rena faktafel. Jag låter mina läsare avgöra om t.ex uttrycket ”den polske juristen”, som syftar på mig skulle jag tro, är ett uppskattande eller ett nedvärderande uttryck med lätt rasistiska förtecken. Att det dessutom är i sak fel, får nog skyllas på den degeneration av vissa funktioner som jag tidigare varit inne på.

Det är som sagt tragiskt att se tidigare giganter retardera, krympa och transformeras till ren medelmåttighet då de har en bra dag. Jag kan inte annat än att beklaga den förändringsprocess vi åser och jag kan heller inte undgå att tycka att naturen ibland är väl grym.

Nunc aut nuncuam

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 26 april, 2011, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 27 kommentarer.

 1. Tack för påminnelsen om att jag inte läst Blogge på ett tag. Kan inte alls hålla med om kritiken mot honom då det var länge sedan jag skrattade åt så mycket välskriven briljans i bloggosfären (med reservation att jag ännu inte hunnit komma till det som länkas i inlägget här ovan). Gammal god form skulle jag dock själv hävda. 🙂 Framförallt principfast som alltid och fjärran från den propagandism som partipolitik brukar präglas av.

 2. Stellan Asp

  MichaelTyvärr fick jag besked om en olyckshändelse där mina grannar var upprörda över hur en äldre dam störtat nerför vår reservtrappa i huset och slog sig medvetslös, polisen kom jämte ambulans och förhörde samtliga vi hyresgäster om vad som har hänt, de misstänkte nämligen att ett brott låg hennes fall utför trappan. Sägas ska att så var inte fallet och hon överlevde olyckshändelsen med en kraftig hjärnskakning som är illa nog.Hur som helst jag dök aldrig upp som jag hade tänkt göra, för att få träffa dig om inget annat.

  • Michael Gajditza

   Tråkigt att höra men det var ju skönt att det ändå gick såpass bra för den gamla damen. Pub kör vi var 14:e dag så det gives fler tillfällen. Nästa är alltså onsdag den 11/5 och sedan har vi ytterligare två före sommaren tror jag. Jag vet ännu inte om jag åker upp den 11/5 men besked kommer.

 3. MichaelLiberaldemokraterna kan aldrig bli populistiskt som t.ex Mp och det beror nog på en viss herr Bard, kanske mycket för hans starka vänsterhållning om han nu inte har ömsat skinn förstås och insett att vänstern kan bara misslyckade individer sympatisera med.Nu har jag inte något till övers för det borgliga blocket heller med en sådan ledare som blir mer och mer föraktad för sina utspel av det samhällsfrånvända slaget!

  • Michael Gajditza

   Vi är inte höger och vi är inte vänster, vi är liberaler. Populister lär vi aldrig bli, det har du rätt i. Inte med de kontroversiella förslag som vi har på flera områden. Om du var på puben i onsdags så höll du en väääldigt låg profil…… 🙂

 4. @michaelJag känner inte att jag behöver bevisa någonting när jag uttrycker min tro om LibDems mål och motiv, däremot kan jag förklara varför jag tror som jag gör. Kort sagt, och som komplement till det jag skrev som svar till Oscar den 26/4 13:29, så tycker jag att LibDem skadar PP, och med tanke på hur jag uppfattar Bard (och det faktum att LibDem-bloggare börjat uttrycka sig som Bard) så tror jag att det är med flit, och med tanke på att det är jobbigt att starta ett parti så tror jag att Bard vill göra med PP som han försökte göra med Fp och Liberati ochdå gör det inget om det innebär att PP tappar 10000 medlemmar, det är ändå större än LibDem.Detta är min övertygelse, övertygelse är tro, att tro är att inte veta, så så fort jag ser en indikation på att jag har fel så är jag beredd att ändra mig.

  • Michael Gajditza

   Jag vet inte vad du tror att Liberati var tänkt att vara och det är ju i vilket fall historia nu. Jag är mer intresserad av att veta vad du menar med att L bloggare börjat uttrycka sig som Bard?

 5. Jag vet för lite om Liberaldemokraterna, enbart det du berättat förr. Oemotsagd, eftersom ingen gett någon vidare respons i de inlägg jag läst.Men i ‘kraft’ av mitt yrke tycker jag mej se en man ”Blogge” som gått ner sej i en surdeg av BITTERHET över det som hänt och som han inte kan ta sej ur utan hjälp utifrån. Kanske även något annat, kanske av allvarlig art, tillstött som inte ens behöver handla om detta med L & PP. Även den trevligaste smartaste och roligaste personen i världen kan förändras till det motsatta. Kan ingen med stort hjärta och en varm, varlig hand leda Blogge till ett ställe där han kan få tala ut med ett proffs, så han inte bara behöver känna att alla är emot honom?Sånt kan sluta illa, antingen för Blogge själv eller om hans ‘spöken’ börjar tala i alltför uppfordrande ton till honom.————–Bard är tämligen ointressant i sammanhanget. Han klarar sej nog. Värre är det för Blogge.Kao

  • Michael Gajditza

   Det där var faktiskt väldigt välskrivet och dessutom mycket empatiskt! En eloge för det balanserade i detta får du absolut. Själv var jag, vilket du säkert förstått, mest bra arg när jag skrev inlägget.Info om Liberaldemokraterna hittar du enklast på vår hemsida http://www.liberaldemokraterna.com och därifrån kan du sedan länka dig vidare till vår facebookgrupp. Välkommen! 🙂

 6. Det är skönt att Liberaldemokraterna är så mycket mer än Alexander Bard. Alexander är inte Liberaldemokraterna, och Liberaldemokraterna är inte Alexander. Vi är långt fler, som delar vissa uppfattningar och åsikter, och det tycker jag är betryggande.Jag har träffat Alexander ett par gånger, haft intressanta diskussioner med honom och tycker att han är en trevlig prick. Det är min högst personliga uppfattning, och det är mer än övertydligt att många inte delar den uppfattningen. Men Liberaldemokraterna står inte och faller med honom. Skulle han få för sig att vända Liberaldemokraterna ryggen, kommer rörelsen att leva vidare. För det finns (än så länge) 800-900 personer till, som vill driva samma frågor. Inte konstigare än så. Alexander är bara duktig på att synas och höras. Det hör liksom till att vara s.k. kändis.

  • Michael Gajditza

   Tack för det! Jag begriper inte att kortbrallor o skägg/mustascher kan vara så mycket att hänga upp sig på…..!

 7. ”Jag låter för övrigt Anders Trobergs utgjutelser, språkbruk och personangrepp stå kvar av en enda orsak och det är att dessa säger så otroligt mycket mer om avsändaren än vad de gör om någon eller något annat. Dessutom så vet jag att Alexander pallar.Till Anders vill jag också säga att du uppenbart är så förblindad av ditt hat mot Alexander Bard att du uppenbarligen struntar i att du själv framstår som rent ut sagt sjuk då du skriver saker som att ohyra är bättre än Bard.”Tja, det är ju bara att följa hans karriär så är det uppenbart. Så fort han hamnar utanför medias blickfång så drar han igång något spektakel som låter honom synas i TV ett tag, alltid utan någon egentlig övertygelse. Konkludent beteende, genom sina handlingar visar han var han står.”Det är ett språkbruk nazister använder i sin karaktäristik av t.ex judar och den som använder sig av samma sorts språk och samma syn på människor som dessa förtjänar varken respekt eller att tas på allvar.”De har ingen äganderätt till det språkbruket, och det används om många, bland annat, till exempel, om nazister. Jag gjorde inte det för att likna någon vid en nazist (eller, för den delen, en jude). Den tolkningen får du stå för.

 8. @Michael, då kommer det säkert snart en trovärdig förklaring till varför LibDem gör som ni gör snart, så att jag kan bli övertygad om att ni har något annat mål.

  • Michael Gajditza

   Vad är det du menar att vi gör? Vi GÖR inte saker bara för att en massa konspirationstroll TOLKAR saker på sitt alldeles egna lilla sätt. Jag har t.ex på senare tid blivit beskylld för att vara IPRED-förespråkare. Det blir heller inte sant bara för att någon påstår det.Bevisbördan ligger för övrigt hos den som påstår något så det är faktiskt upp till dig att bevisa dina påståenden. Det åligger inte mig att omvänt bevisa oskuld. Ganska grundläggande princip tycker jag.

 9. @OscarDu undrar hur man kan veta något om huruvida Bard har tydliga totalitära drag utan att ha varit med på maillistor, interna forumet eller executivegruppen? Jag kan säga att efter att ha läst det Bard skrivit och hört vad han sagt (bloggar, forum, maillistor, paneler, tidningar, radio, tv) så har jag bildat mig uppfattningen att Alexander Bard vill vara den som bestämmer, att den som säger emot honom åker ut från hans organisation, att han styr genom att smickra en liten grupp som tror att de är med och bestämmer medan en större grupp smickras till att acceptera att de är boskap, att han sätter en ära i att manipulera andra och en glädje i att se andra krascha. För mig framstår han som en hänsynslös totalitär ledare med megalomaniska drag.Jag tvivlar inte för ett ögonblick på att att vill ta över PP:s organisation nu när han först upptäckt att folkpartiet inte var så lätta att ta över som han trott och sedan när han insåg att man inte över en natt drar igång ett politiskt parti som krossar allt motstånd.+1, Anders T

  • Michael Gajditza

   Ett företag kan man ta över genom att helt enkelt betala mest men hur bär man sig åt för att ta över en rörelse som bygger på ideer om de som ingår i rörelsen inte delar de ideer man står för? Exakt vad i PP:s organisation menar du skulle vara intressant att ta över? Jag kan för övrigt berätta att någon diskussion i den riktningen inte har förekommit överhuvudtaget i L:s ledning så det du inte tvivlar på ett ögonblick finns det all anledning i världen att tvivla på eftersom det helt enkelt inte är sant. Sånt som inte är sant är det inte särskilt klokt att tro på.

 10. Michael Gajditza

  Jag har under hela den tid jag varit med i först Liberati och därefter Liberaldemokraterna hört en del människor prata en j-a massa skit om Alexander Bard. Gemensamt för alla dessa skitpratare är och har varit att ingen, absolut ingen av dom varit mer konkret i sitt skitsnack än att de har konstaterat att Bard har mustasch och kortbrallor vilket tyder på en viss iakttagelseförmåga.För övrigt finns ingen som helst saklig kritik utan det bara bubblar ut floskler om mediehoreprojekt, ohyra,radioaktivitet, gift etc. etc. Gallsprängt hat utan substans helt enkelt.Om de största felen hos en människa är att vederbörande bär kortbrallor, har mustasch och är med i TV så undrar jag vad det är som är så förbannat upprörande? Har ni verkligen inget annat att komma med så är det t.o.m mer patetiskt än jag kunnat föreställa mig.Jag låter för övrigt Anders Trobergs utgjutelser, språkbruk och personangrepp stå kvar av en enda orsak och det är att dessa säger så otroligt mycket mer om avsändaren än vad de gör om någon eller något annat. Dessutom så vet jag att Alexander pallar.Till Anders vill jag också säga att du uppenbart är så förblindad av ditt hat mot Alexander Bard att du uppenbarligen struntar i att du själv framstår som rent ut sagt sjuk då du skriver saker som att ohyra är bättre än Bard. Det är ett språkbruk nazister använder i sin karaktäristik av t.ex judar och den som använder sig av samma sorts språk och samma syn på människor som dessa förtjänar varken respekt eller att tas på allvar. Om du tänker kommentera något vidare här så får jag be dig att använda ett annat språk. Vill du bara spy galla så använd en hink.

 11. ”Att kalla Alexander Bard ohyra är så in i helvete trist att jag inte vet vad jag ska börja.”OK, sorry om jag förolämpade någon ohyra, det var inte meningen. Ohyror, ni är mycket bättre än Alexander Bard.”Och vad gäller dubbelt medlemskap i PP och L så tillåter båda partierna dubbelt medlemskap, så var det så bra med det.”Tråkigt nog är det så. Jag anser att dubbelt medlemskap är OK för ”vanliga medlemmar”, men så fort man har ett förtroendeuppdrag så är det inte möjligt att ha dubbla medlemskap, eftersom man då inte kan lita på att den förtroendevalde har sina prioriteter rätt. Att, som HAX, dessutom har förtroendeuppdrag i två helt olika partier är totalt förkastligt. Välj vilken båt du ska sitta i, HAX!”Läs igenom Blogges inlägg först 1 år innan valet 2010, läs sedan inläggen från 20:e september 2010 fram tills idag så ser man klart och tydligt att något inte står rätt till hos Blogge numera.”Ointressant för frågan. Han har rätt här, ved han säger i övrigt har ingen bäring på det. Att antyda annat är bara en ful ad hominem-attack.”Anders Troberg: Du skriver inte vilka du syftar på, men jag ser inte varför samarbete med Liberaldemokraterna skulle vara inkompatibelt med förtroendeuppdrag. Detta då såväl Rick Falkvinge som Anna Troberg har samarbetat på Pub Liberal hittills. Önskar du dem bort från partiet?”Jag vet att Anna inte är medlem i Bards mediahoreriprojekt, att delta som debattör i ett diskussionsevenemang är inte samma sak som att vara medlem eller att ha ett förtroendeuppdrag där. Rick har jag ingen aning om, men har han formella kopplingar till Bards fåfänga-projekt så ska han ut från alla uppdrag i partiet.

 12. Jodå. Eller så träffar han mitt i prick, alldeles oavsett språkbruk. Det är uppenbart att Bard är gift och radioaktivitet för allt och alla han tar i, en livsfarlig man med helt egna agendor i allt, ströendes salt på åkrarna medan han sår split och förvirring. En självklarhet att undvika denna livsfarliga dåre!…problemet är ju bara som vanligt att det är i stort sett omöjligt att tala om för en annan människa att denne är i ett dåligt och/eller skadligt förhållande. Än mer omöjligt att bli trodd eller ens lyssnad på. Samma sak här med många andra som Bard manipulerat i säng. Tyvärr!

 13. Anders Troberg: Du skriver inte vilka du syftar på, men jag ser inte varför samarbete med Liberaldemokraterna skulle vara inkompatibelt med förtroendeuppdrag. Detta då såväl Rick Falkvinge som Anna Troberg har samarbetat på Pub Liberal hittills. Önskar du dem bort från partiet?

 14. Att kalla Alexander Bard ohyra är så in i helvete trist att jag inte vet vad jag ska börja. Ohyra är antingen kackerlackor eller vägglöss, eller så skulle jag använda ordet om Josef Fritzl, Ted Bundy eller liknande. Att kalla en person som har tagit initiativ till ett politiskt parti för ohyra, då är det en själv som har problem. Och anspelningarna att Alexander skulle vara en diktator likt Hitler, hur någon som inte är med på mailinglistor, interna forumet eller executivegruppen, kan veta något överhuvudtaget om detta, det är för mig en gåva. Och vad gäller dubbelt medlemskap i PP och L så tillåter båda partierna dubbelt medlemskap, så var det så bra med det. Läs igenom Blogges inlägg först 1 år innan valet 2010, läs sedan inläggen från 20:e september 2010 fram tills idag så ser man klart och tydligt att något inte står rätt till hos Blogge numera.

 15. Jag satt just och undrade vem ”den polske juristen” var. Det är lite svårt att kvantifiera vad det är som gör det, men jag tycker att Bards sätt att argumentera, resonera och bedriva opinionsverksamhet har spritt sig till övriga LibDem-bloggare.Jag måste också, lite OT, lufta tanken att att jag faktiskt tyckte att det var grymt bra att Liberati bildades, jag önskar folkpartiet all politisk olycka, och beklagar Bards omvändelse från rabiat antipirat till motsatsen eftersom piratrörelsen behöver Bard lika mycket som den behöver en diktator med kortbyxor, mustasch och drömmar om världsherravälde.

 16. Per "wertigon" Ekström

  Där jag kommer från så hade vi ett simpelt svar på sådana här inlägg: ”Mata inte trollen!”

 17. Christer Karlsson

  Och så har de interna stridigheterna om petitesser börjat. Detta blir liberalisternas och PP:s död. Receptet är detsamma som tog död på Ny Demokrati under 90-talet.

 18. Man kan tycka vad man vill om Blogge, men i det här fallet så har han helt rätt. Bard är en ohyra, inget mer. De som samarbetar med hans senaste mediauppmärksamhetsprojet Liberaldemokraterna samtidigt som de har förtroendeuppdrag i PP ska ut ur PP. I ett förtroendeuppdrag får man inte ha dubbla lojaliteter. Punkt.

 19. Att blogge är dryg och lider av något slags gudomlig hybris upptäckte jag för flera år sedan. Även om han var en god skrivare en gång i tiden så pallade jag inte med att läsa hans blogg, enbart för att han var en sån trist figur som framstod som allt mer falsk ju mer tiden gick.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: