Svensk Myndighetskontroll: Enklast att förbjuda fattiga


Landskapskarta Västmanland från Sverigeguiden.jpg

Jag ska dagen till ära vara lite regionalpolitisk och stannar upp för att berätta om två olika beslut i mitt hemlän, Västmanland, som jag blir lite beklämd av.

Det första är fattat i Sala kommun där man nu helt enkelt har förbjudit tiggeri, något som skett även på andra håll och som idag diskuteras på ytterligare andra.

Lagen är lika för alla, heter det. Om vi t.ex förbjuder folk att sova under stadens broar så gäller detta självklart alla. Det drabbar dock bara de hemlösa som ibland nyttjar möjligheten så egentligen är lagen riktad mot en av de svagaste grupper vi har.

Vad gäller tiggeriet är jag besviken. Jag var övertygad om att våra handlingskraftiga politiker skulle göra något rejält radikalt och helt enkelt förbjuda fattiga………

I landstinget begick 32 av ledamöterna i landstingsfullmäktige på onsdagskvällen en kollektiv politisk harakiri i mina ögon. Landstinget skulle gå till beslut i sprutbytesfrågan men som vanligt så skrek vissa så högt att det den här gången mynnade ut i ett beslut om att de förtroendevalda ska utbildas i frågan.

Det kan i sig sägas vara glädjande eftersom ökad kunskap har visat sig betyda att motståndare blir förespråkare i signifikant omfattning. Bästa exemplet på detta är nog folkpartiets Birgitta Rydberg som tidigare var en känd motståndare. Efter att ha byggt på sina kunskaper i frågan så svängde hon 180 grader och blev istället en ivrig förespråkare för det sprutbytesprogram som landstinget Stockholm så sakteliga är på väg att införa.

Argumenten för och emot är desamma i U-län som de har varit och är i andra län där frågan diskuterats. Vad politikerna missat är att alltfler inser att ett ensidigt strafftänkande inte fungerar mot missbruket. Sprutnarkomaner är slavar under knarket, deras missbruk har passerat all form av fri vilja. Att förvägra missbrukare rena sprutor är alltså i praktiken ibland ett dödsstraff.

I bland annat Danmark får numera de mest belastade missbrukare av heroin statligt subventionerad narkotika. Om det fungerar bra i Danmark och andra länder – om missbrukarna hjälps och brottsligheten sjunker – finns inget skäl för Sverige att tveka i den frågan heller.

Till och med republikanernas Sarah Palin har numera vågat antyda att kriget mot narkotikan, som blivit kriget mot narkomanerna, inte är nån särskilt lyckad satsning.

palin.png

Sprutbyte är inte en narkotikapolitisk åtgärd utan en hälsopolitisk insats för en grupp utsatta människor. Det finns många vägar till folkhälsa och olika insatser behövs för att främja hälsa särskilt hos dem som är mest utsatta. Det handlar om allas rätt till en jämlik hälsa och även drogmissbrukare har rätt till hälsovård.

Svenska och internationella erfarenheter pekar entydigt på att välskötta sprutbytesprogram har dokumenterat positiva effekter. Såväl WHO, FN:s hiv-program UNAIDS, Internationella röda korset och Världsbanken rekommenderar sprututbytesprogram som en effektiv metod för att minska smittspridningen av hiv och hepatit. Sprutbyte motverkar smittspridning, ökar inte antalet narkomaner och påtvingar inte ett land en drogliberal politik.

Sprutbyte är inte en narkotikapolitisk åtgärd utan en hälsopolitisk insats för en grupp utsatta människor. Det finns många vägar till folkhälsa och olika insatser behövs för att främja hälsa särskilt hos dem som är mest utsatta. Det handlar om allas rätt till en jämlik hälsa och även drogmissbrukare har rätt till hälsovård.

I Västmanland måste vi ställa frågan om hur 32 av våra företrädare kan rösta nej till kunskap!?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 22 april, 2011, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 10 kommentarer.

 1. MichaelMin äldre bror var aktiv i Fp gällande miljöfrågor och efter v19 år som medlem, såg han hur partiet sakta men säkert förändrades till det sämre och för att citera hans mening om Folkpartiet, det kan inte finnas ett sämre odemokratiskt parti än Fp.Jag anammar den eviga frågan, när ska ett demokratiskt parti startas i Sverige eller på nägon annan plats på denna jord? Demokraturer har vi gott om där regimen ställer och styr med folket och samtidigt förbjuder de oss att ha fria åsikter som strider mot regeringens diktat!Att vara liberal säger ingenting, mer än att man har ett önsketänkande och i så fall är hela vår planet fylld med önsketänkande varelser och detta ser jag som förkastligt.Jag efterlyser radikala åtgärder som värnar om befolkningen och hitintills har inte ett sådant parti sett dagens ljus, mer än som en vision som stannar i sin linda.

 2. Walle Gustafsson

  Har man inga pengar får man väl gå till bankomaten ? Eller?

 3. Urban MedinDu har rätt i, hur ska vi komma till rätta med samhällets problem och bekymmer, när några enkla lösningar inte står till buds.Folkviljan är ett ruskigt parti att ta ställning för, med tanke på den politiska okunskap som råder bland väljarna, de som också är ytterst ansvariga till samhällets dekadans ”som de röstar” i varje val.Vill man vara ytterst kritisk mot något så är det vår rösträtt, varför får folk rösta som inte har en aning om hur vårt politiska system fungerar där politikerna gör vad som faller dem in utan att frågaväljarna om lov?Dessa väljare som inte har en susning om att vårt land styrs av storfinansen som gör allt för att slakta alla folkhemstankar med vulgära utspel och svenssons fattar ingenting som vanligt vad som sker med vårt land och framför allt varför.Liberaldemokrater i all sin egen ära tror jag inte på som bara kommer att bli ett urvattnat parti i högen bland alla andra partier tror jag. Hårda ord kanske, men det är bäst att passa på nu att kritisera detta parti i sin linda, emedan de är nybörjare och lär dem att ta hänsyn till folket” innan de säger förmycket som de inte kan leva upp till, folket som är värdelösa i politikernas ögon och blir utnyttjade därefter, tala om hur illa ställt det är med vårt land och folk.

 4. En tanke, i debatten:Man skulle kanske förbjuda människor att ha mer än en miljard på banken?

 5. Bra svarat Stellan Asp och ett bra inlägg Michael som upplyser och tar fram de problem som finns och växer.Båda frågorna är svåra och direkt sätta ett finger på att ”det är det” som är problemet, fungerar inte.Att förbjuda fattiga vore en självklarhet om det gick, men i ett kapitalistiskt samhälle så går det inte.Isf fall måste vi först förbjuda banker att låna ut pengar!!!!Jo det finns säkert vägar att gå för att i mesta möjliga mån försöka skapa ett gott leverne åt alla, men med den här vansinnighetsjakten på makt och pengar, så kommer det att ta tid.Tummar för er båda.

 6. MichaelOm du bodde i Stockholm skulle du få en annan syn på tiggeri och välkomna ett förbud.Vi har internationella ligor som har satt det i system att tigga pengar av folk och funkar inte det så riskerar man att bli utav med sin plånbok.Fattiga pensionärer samlar tomburkar och det är inte heller okey, politiker skryter med den svenska välfärden som bara gäller för de rika, men så har det blivit med fria marknaden attrobba folk, för att inte tala om att kväsa svenssons.Alltså lösningen på tiggeriet är att att avsätta höger-regimen!Din omotiverade övergång till sprutnarkomaner är malplacerat under samma artikel, men nåvälistället för tiggandet så kan vi tala om tjuvar som stjäl för att att kunna knarka, detta belyser du ogärna så jag undrar jag om ditt resonemang inte är ute i det blå?Att hålla narkomaner med sprutor är att legitimera att knarka ska man, det är lika dumt som när RSFU uppmanar minderåriga att använda kondom, vilket är att säga att det är okey att våra barn ska pippa runt.

  • Michael Gajditza

   Jag är liberal Stellan, jag välkomnar aldrig förbud men tvingas ibland att acceptera dom som ett nödvändigt ont.Att den som är beroende stjäl är väl inte alls något konstigt? Det är ju en effekt av sjukdomen. Gäller för övrigt även andra beroenden där t.ex spelmissbrukare är notoriska tjuvar och bedragare.Vad gäller sprutbyte så kan jag bara uppmana dig att du också skaffar dig kunskap om vad det egentligen handlar om. Det är, som jag skrivit massor av gånger, ingen narkotikapolitisk fråga utan en sjukvårdspolitisk. Är det dumt att uppmana den som pippar runt att använda kondom oavsett vem det är? Jag tycker att det är klokt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: