Svensk Myndighetskontroll: Åklagarnas kompetens måste höjas


Jag måste erkänna en sak. Jag tycker att den gode Leif GW blir bättre och bättre med åren.

 Nu har han skrivit en artikel på ett tema som jag hade tänkt skriva i söndags men annat kom emellan och det GW har skrivit i ämnet är så bra så att jag ser ingen anledning att ens försöka konkurrera utan jag bugar för mästaren och skickar hugade läsare vidare till hans artikel.

Däremot så vill jag själv, med utgångspunkt i detta, göra en koppling vidare och säga några ord rent allmänt om standarden på svenska åklagare.

Sammanfattat i tre ord så står det, den är låg!

Det är inte bra att det är så men samtidigt högst förståeligt mot bakgrund av hur yrkets utveckling sett ut. Som alla statliga arbeten hade åklagarna förr måhända inte högre lön men de hade status. Den status som kom sig av att Sverige en gång i världen hade en väldigt kompetent ämbetsmannakår som med rätta kände heder och stolthet över vad de åstadkom.

Inom parentes kan även sägas att på den tiden så var kritik från JO något som togs på yttersta allvar och mer än en karriär tog slut i samband med att JO uttalade kritik i någon form. Idag har pendeln svängt så långt att jag vågar påstå att man på de flesta myndigheter helt enkelt struntar i eventuell kritik från det hållet. Det är i sig tragiskt eftersom det lämnar människor på ett sätt som gör att de i praktiken får väldigt svårt att få rätt mot stat, kommun och myndigheter.

Att kvaliteten på åklagarna är låg går ytterst ut över allas rättssäkerhet. Hela systemet bygger på tanken om kompetenta och yrkesskickliga jurister. Med lågstatusåklagare som överhopas med jobb så kan vi räkna med att genvägar tas och att utredningar inte genomförs på sätt som stadgas i bl.a rättegångsbalken.

Det finns exempel på utredningar som är rena skämtet och i topp på den listan kommer naturligtvis Tomas Quick. Utan jämförelser i övrigt så innehåller även min egen resningsansökan flera exempel på att förundersökningen skötts på ett synnerligen slarvigt sätt.

Det som måste göras är i grunden de gamla vanliga statushöjande åtgärderna som alltså innebär bl.a högre lön som ju är vårt främsta instrument för statusmätning.

Kort sagt så behöver ett fungerande rättsväsende kompetenta åklagare.

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 5 april, 2011, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 5 kommentarer.

  1. Det är väl hög tid Michael att skriva om regeringen som förstör vårt land.http://www.sourze.se/__10748982.asp

  2. Sverige är på väg att bli en arabstat!http://affes.wordpress.com/

  3. Varför skulle någon myndighet framstå bättre än någon annan, när vi styrs av korrupta politiker som struntar i om människor lider under de oförrätter vi blir pådyvlade.Det är hög tid att göra en storstädning i landet på alla fronter, problemet är hur vi kan få till stånd ett nytt politiskt system där medborgarna fick komma till tals?I datateknikens tidevarv skulle vi kunna ha folkomröstningar på löpande band, allt för att våra valda politiker ska ha klart för sig att de är valda för att representera folkets åsikter som också var meningen när de politiska partierna såg dagens ljus med Hattar och Mössor plus den förhatliga kyrkan.

  4. GW:s artikel är välkommen. Däremot har jag många gånger reagerat på den märkliga syn han tycks ha på långa häktningstider. Vid åtskilliga tillfällen har han i direktsändning, med ett leende i mungipan, uttryckt sig positivt om att misstänkta blir ”möra” i häktet. Då borde han inte heller förvåna sig över att självmordsbenägenheten riskerar att bli hög. Att han ser häktesvistelsen som en del av förhörsmetodiken råder det inga tvivel om. Som alltid är den gode GW minst sagt dubbel. Stringens har aldrig varit hans grej.

    • Michael Gajditza

      Hej! Så har inte jag uppfattat honom utan jag har mer upplevt det du beskriver som en ironi med udden riktad mot polis och åklagare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: