Svensk Myndighetskontroll: Lite om mycket


Det finns som sagt mycket att skriva om så nu gör jag ett svep helt enkelt över sådant som hänt den senaste tiden.

khaddhafi cartoon.jpg

Libyen: FN:s säkerhetsråd samlade till slut ihop sig och med siffrorna 10 ja och fem nedlagda röster har man nu beslutat om en flygförbudszon över Libyen.

Khadaffis reaktion kom omedelbart och en planerad attack av armen mot staden Bhengazi avbröts till förmån för ett omringande av staden istället. Rebellerna har nu en möjlighet att omorganisera sig och viktigast av allt, civilbefolkningen slipper, i alla fall temporärt, att utsättas för rena militära angrepp. Folkrättsligt är beslutet att ingripa i ett inbördeskrig ovanligt men det måste sägas ha varit nödvändigt i det här fallet. Frågan är nu när ett militärt ingripande från västmakterna kommer att ske?

Jag är fortsatt kritisk till Sveriges hållning som jag menar har varit alltför passiv.

Nu läste jag också precis att de tidigare uppgifterna om eld upphör tydligen inte stämmer. Mer om detta i SvD.

ask-kiss_78985250.jpg

Scaber Nestor,eller aka Niklas Starow har berättat att Beatrice Ask och Johan Pehrsons påfund hittills har fått som konsekvens att 48 barn har kränkts utan deras föräldrars vetskap. Vi talar alltså om drogtester av barn, den yngste är tolv år gammal och vad en kränkande första kontakt med samhället kan innebära för det barnets framtid kan vi möjligen spekulera i. Jag har svårt att tro att det är något positivt.

Bland flera inlägg som jag skrev i våras i den här frågan så tycker jag att frågan om huruvida urinprov hjälper mot ADHD, som jag formulerade lite tankar kring då, är den som bäst beskriver cynismen och empatilösheten bakom en lag som ger samhället rätt att kränka barn. Statistik visar att av de 48 prover som tagits så är minst 10 negativa, förmodligen fler.

I tisdags så var jag i Norrköping och träffade Kriminalvårdens ledning med Ulf Jonsson i spetsen. Ulf är generaldirektörens närmaste man om jag förstod det hela rätt och chef för klient och säkerhetsenheten. Med på möte var också Birgitta Göransson kriminalvårdsdirektör och ordförande i Kriminalvårdens forskningskommitte samt Ann-Christin Alm, presschef.

Mötet var det första för det nya FRIO med Kriminalvårdens ledning och var främst ett möte för att så att säga introducera FRIO:s styrelse och för att berätta om vad vi tänkt arbeta för i fortsättningen.

Sammankomsten var positivt på så sätt att jag tror att en del tveksamheter hos Kriminalvården undanröjdes, som har legat kvar sedan det gamla FRIO:s dagar. Det handlar ytterst om för oss att visa att vi är seriösa i vårt arbete och det blir iofs inga problem. Förtroende är dock sådant som byggs med tiden och tiden får alltså utvisa hur långt vi kommer.

bild-12.png

Nekrolog. Ett ord som måhända är för starkt för sammanhanget men som på sitt sätt ändå beskriver vad jag nu ska berätta. Det är alltid tråkigt när tidigare giganter tappar greppet som t.ex idrottsmän som håller på för länge. Bloggvärlden har fått sin motsvarighet i Niklas Dougherty, mer känd som Blogge Bloggelito.

Hans blogg var tidigare en av de mest respekterade och citerade politiska bloggarna men successivt så har den liberalism han företräder, förkastats av allt fler som insett att det visst kan vara trevligt att ha en teoretisk modell för hur verkligheten borde se ut, men då det kommer till realiteter så går verkligheten alltid före kartan.

I de regler han satt upp för de som besöker bloggen har han bland annat skrivit följande i regelverkets inledning: ”Läsare uppmuntras självklart att initiera och delta i diskussioner kring mina inlägg.”

Han har dock glömt att lägga till att kommentarer som lämnas inte får uttrycka kritik av blogginnehavaren eller dennes åsikter. De kommentarer som lämnas och som uttrycker något sådant raderas nämligen. Så den uppmuntran han talar om är i själva verket syftande till att få kommentarer som underblåser ett redan stort ego.

Då man tar del av den regel som är placerad som nummer åtta i regelverket och ställer det som står där i relation till vad blogginnehavaren själv åstadkommer i vissa inlägg så blir jag närmast full i skratt.

Så här lyder regel åtta: ”Kommentarer som lämnas ska ha en tanke kring ämnet och inte utgöra allmänt dravel eller personangrepp.”

Låt mig ge ett exempel på hur herr Blogge själv uttrycker sig om andra.

Det är så han förfar, Alexander Bard, som en kleptoman pedofil som ska pilla på allt och alla och som inte kan hålla en konsekvent profil längre än en månad i taget. Plötsligt välkomnar han med öppna armar den piratrörelse han tidigare ansett skyldig till att stjäla alla hans miljoner och samarbetar intimt med de libertarianer han tidigare inte ansett tillräckligt ”pragmatiska”.

Och nu står han där igen med kuken och spritsar friskt över allt och alla, denna gång som talesman för piratpartiet (!). Återigen är hans tanke att piratpartiet måste bli ett liberaaalt parti, och att han personligen är den frälsare man behöver – i annat fall kommer partiet att totalkrascha.”

Inget dravel och inga personangrepp var det…….. fast det här står ju inte i nån kommentar utan i ett inlägg så tekniskt har han inte brutit mot sina egna regler…….

Det är tråkigt att se både språk och innehåll och det blir ännu tråkigare att konstatera att i fortsättningen så får förkortningen s.k användas före ordet ”liberal” då Blogge ska beskrivas för det han numera sysslar med är närmast en skam för andra och äkta liberaler. Mot bakgrund av att han vägrar att tillåta kommentarer så är även prefixet ”feg” gångbart.

Nu över till annat och viktigare.

4fe3857d03e3fe03.gif

Skärpt straff för fildelare är vad en åklagare i Uppsala kräver för en fildelare som i tingsrätten dömts till böter för att ha gjort 44 låtar tillgängliga från sin dator. Åklagaren har därför fört målet vidare till hovrätten.

Ställ nu detta mot vad åklagarkammaren i Uppsala absolut inte ens velat utreda vilket beskrivs på ett utmärkt sätt i en stor granskning under 2010 av radio Uppland. Det handlar om 218 anmälningar mot Uppsalapolisen varav exakt noll ledde till åtal. Att detta milt talat kan ifrågasättas framgår med all önskvärd tydlighet om du läser detta. Avgör sedan själv om du anser att åklagaren gör rätt prioriteringar för dina skattepengar!

Nu har det här blivit så långt att det får räcka för den här gången. Det har säkert hänt något under den tid det tagit att skriva detta som också tarvar en kommentar.

För övrigt så var vårt första Pub Liberal en mycket lyckad tillställning och du kan ta del av den debatt som var genom att klicka här.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 18 mars, 2011, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Lämna en kommentar