Svensk Myndighetskontroll: replik till Johan Pehrson, Folkpartiet övervakningsliberalerna


Johan Pehrson (Fp) har skrivit en replik på Newsmill på min artikel om datalagringsdirektivet. http://www.newsmill.se/artikel/2011/03/15/osaklig-kritik-mot-datalagringsdirektivet#comment-245467

Jag har svarat honom med följande:

För det första så är det givet att ett direktiv måste omformuleras till inhemsk lag och att så skett i Tyskland är därför en självklarhet. Det finns skäl att anta att tyskarna mycket noga formulerat sin lag i medvetande om att denna prövas i landets författningsdomstol men direktivet är tydligen i grunden så kränkande att det ändå, visserligen i form av tysk lag men ändå indirekt, fälls av domstolen.

Cypern, Ungern och Rumäniens författningsdomstolar har på motsvarande sätt dömt ut de lagar som stiftats med direktivet som grund.

Irland har begärt prövning i EU domstolen men inte heller denna prövning kan ni vänta på.

Johans noggranna intregritetsarbete har lett till att proppen går längre än direktivet kräver. Det glömde Johan Pehrson tydligen bort men i Sverige ska trafikuppgifter sparas även när den som blir uppringd inte svarar.

För det andra innebär förslaget att inhämtning i underrättelseverksamhet kommer att ske utan föregående domstolsbeslut. Beviskravet i rättegångsbalken på att det ska finnas en skäligen misstänkt person finns inte utan istället kan uppgifter lämnas ut ”för att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet”

Beslut om inhämtning av uppgifter fattas av myndigheten. Myndighetschefen får delegera rätten att fatta beslut om inhämtning till en annan anställd vid myndigheten som har den särskilda kompetens, utbildning och erfarenhet som behövs.
Varken domstol eller åklagare behövs. Ytterligare ett av Johan Pehrsons sätt att stärka integriteten. Krig är fred….

För det tredje tycks Johan Pehrson inte känna till att det är EU kommissionen som granskat implementeringen av direktivet och enligt all den förhandsinformation som läckt ut så är granskningen kritisk. Du vet lika bra som jag att den här rapporten skulle ha kommit redan i höstas men man fick inte de svar man ville ha så den kommer nu den 23/3 istället och man kunde utan vidare ha inväntat den.

Böterna är billigare än införandet så slösa du på skattebetalarnas pengar.

För det fjärde så står det så här i min artikel i stycket innan citaten från Datainspektionen och Lagrådet:

”Inför valet 2006 så var allianspartierna starkt kritiska till det s.k ”Bodströmsamhället”. Sedan dess så har ytterligare ett stort antal olika lagar, som på ett eller annat sätt kan betraktas som lagar av
samma typ som de ni då kritiserade, införts. Såvitt jag vet har inga av de lagar som Bodström stod bakom tagits bort. Uppenbarligen så är alliansen idag ”Bodströmsamhällets” främsta förespråkare.”

Jag trodde att du skulle förstå att det är det stora antalet lagar ytterligare som jag avser då jag använder de två citaten. De är för övrigt långt ifrån slumpvisa då de handlar om problemen med blotta mängden lag på området och nu står du i begrepp att rösta för ytterligare en. Men du kanske istället kan ge exempel på några av de lagar som ni kritiserade Bodström så hårt för att han infört som ni har tagit bort? Klarar du inte några så ge exempel på en? En enda!

3447786819a.jpg

Du avslutar sedan med att påstå att förslaget ökar möjligheterna att lösa brott som rån, utpressning etc. men det finns i de länder som implementerat direktivet ingen statistik som visar detta. Det gör att lagen heller inte kommer att uppfylla Europakonventionens krav på proportionalitet som den uttryckts i praxis i flera domar i Europadomstolen.

Det går inte att vara liberal och ställa sig bakom en lag som ska registrera ett helt folk. Ditt påstående om att du är liberal motsägs i stort sett i varje lagförslag som du är med och stöttar på detta område.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 16 mars, 2011, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 5 kommentarer.

  1. MichaelKanske det, men troligast är att du börjar se sanningen som den är, alltså ser saker med neutrala ögon och det vinner du mitt gehör för.Jag ska ta ur dig en villfarelse, Sd är absolut inte ett nationellt parti som jag också haft ett häftig dispyt om, tills höga vederbörande bekände färg” att Sd är ett socialkonservativt parti, vilket jag har trott i många år och jag är personligen motståndare till socialism.Socialister slår blint och förstår inte ordet sammanhållning och vad det ska tjäna till. Samma misstanke om ert parti kan jag ha i vissa frågor, men jag kan ha fel, möjligt att ni trots allt förespråkar en mänkslig sammanhållning, där alla ska med, likt Göran Perssons bevingade ord, men bara föra sina likställda, alla övriga göra sig ej besvär.

  2. Johan Pehrson är ett dåligt skämt på den politiska arenan, mannen som kan vräka ur sig vilka oförskämdheter som helst.

  3. Underbart Michael!Kunde knappt tro mina ögon när jag läste Pehrsons arroganta artikel; vem är det som är osaklig egentligen?! Men visste ju att han inte skulle ha något för de billiga poäng han försökte ta. Nu framstår han som antingen dum eller oärlig eller både och.Johan Pehrson är så ÄGD!Ha en fin dag.Emilhttp://www.emilsfritank.blogspot.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: