Svensk Myndighetskontroll: Vilka grova brott ger bötesstraff?


Den 23/3 kommer EU:s rapport kring effekterna av datalagringsdirektivet i de länder som infört det. Trots detta så avvaktar inte regeringen rapporten utan propositionen om införandet av direktivet i Sverige ska behandlas i riksdagen onsdagen den 16/3. I anledning av detta och i anledning av vad Johan Pehrson (Fp) skriver om direktivet i sin blogg 110303, har jag några frågor till Johan Pehrson och alliansregeringen.

Johan Pehrson, Folkpartiets rättspolitiske talesman, skriver den 3:e mars följande i sin blogg: ”Den nya tekniken är allt mer en förutsättning för den grova brottsligheten. EU:s direktiv om att vissa teledatauppgifter skall sparas under en begränsad tid är ett försök att möta detta faktum. Allt med syfte att brottsbekämpande myndigheter inom EU:s medlemsländer under vissa förutsättningar ska kunna få tillgång till dessa tekniska data för att just bekämpa grova brott.”

Med anledning av vad Johan skriver och då riksdagen på onsdag 16/3 ska fatta beslut om direktivets införande, har jag några frågor till Johan Pehrson.

Inför valet 2006 så var allianspartierna starkt kritiska till det s.k ”Bodströmsamhället”. Sedan dess så har ytterligare ett stort antal olika lagar, som på ett eller annat sätt kan betraktas som lagar av samma typ som de ni då kritiserade, införts. Såvitt jag vet har inga av de lagar som Bodström stod bakom tagits bort. Uppenbarligen så är alliansen idag ”Bodströmsamhällets” främsta förespråkare.

Vari ligger det liberala i detta?

Datainspektionen uttalade 2008 följande: ”Vad alla dessa förändrade regler kommer att innebära för skyddet för den personliga integriteten är mycket svårt att bedöma. Vi anser att statsmakterna måste ta ett helhetsgrepp och alltså bedöma de sammantagna konsekvenserna för integriteten av de olika förslagen”

Samma år fyllde lagrådet på med: ”Det är svårt att få en samlad bild av lagstiftningen på området och omfattningen av de intrång i grundlagsskyddet som en enskild sammantaget kan drabbas av genom olika tvångsåtgärder.”

Europakonventionen ställer krav på viss förutsebarhet i tillämpandet av lag.

Hur menar du att alliansregeringen lever upp till detta med ett lagförslag som innebär att polis kommer att få hämta ut uppgifter även för bötesbrott?
(detta framgår av ytterligare lagförslag som är en konsekvens av den s.k Polismetodutredningen)

FotoFlexer_Photo.jpg

Du och regeringen hävdar ständigt att det handlar om kampen mot den grova brottsligheten.
Vilken är den grova brottslighet som är belagd med bötesstraff?

Hur ser du på det faktum att fyra länders konstitutions- eller författningsdomstolar inom EU har helt eller delvis förkastat direktivet?

EU förväntas i en rapport den 23/3 komma med stark intern kritik av hur direktivet fungerat i de länder som infört det och det kan konstateras att t.ex England och Frankrike använt direktivet som stöd för att genomföra många åtgärder som inte har ett dugg med grov brottslighet att göra.

Varför avvaktar man inte med beslutet till dess att rapporten har lagts fram?

Vidare så har effekterna av direktivet vad gäller ökad uppklarning av grova brott uteblivit samtidigt som undersökningar i t.ex Tyskland visar att direktivet inneburit förändringar i vanliga människors sätt att kommunicera på sätt att man undviker att ringa psykologer, äktenskapsrådgivare, präster etc.

Vad gör man från alliansens sida för att undvika sådana negativa effekter även uppstår här i Sverige?

Min förhoppning är att vi på onsdag får se en minoritetsbordläggning av beslutet vilket skulle innebära ett års respit under vilket en opinion kan formas som säger ett klart och entydigt nej till detta djupt integritetskränkande förslag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

EDIT: Jag trodde att det var uppenbart att bildtexten till bilden med Beatrice Ask var ironisk. Tydligen så kan den ändå tas för ett citat vilket det alltså inte är.

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 12 mars, 2011, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 6 kommentarer.

 1. MichaelDen här boken är mångens politikers favoritbok, Reinfeldt har läst den och anser att ingen politiker bör säga hela sanningen som kan missförstås?Vad menar karln egentligen? Det här kan man tolka hur man vill, jag tror han menar, att säga sanningen är inte bra för honom och hans parti.http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0691148155

 2. MichaelEn sak jag reflekterade på, är att mellan varven hänvisar regimen till EU direktiv så att de slipper bära hundhuvudet och så kommer det direktiv som praktiskt taget bryter mot EU dito från våra politiker och vi folket får bära hundhuvudet.Kan vi lita på den här sortens politik som Reinfeldt och co bedriver, knappast.Det borde vara på sin plats att lusgranska våra riksdagspolitiker och de påkomna rufflarna borde ställas till svars, men du vet hur beskyddande massmedia är mot landets regim, men tanken är god och det är den som räknas ibland. Kul iaf att vi än så länge får ha egna tankar.

 3. Angående bilden på Beatrice ask och det som ser ut att vara ett citat. Har du någon referens till att hon skulle ha sagt exakt så? Om inte så är din argumentation falsk, oärlig och orättvis.

  • Michael Gajditza

   Jag trodde nog att man skulle förstå att det är ironi och inget annat. Men på förekommen anledning så ska jag lägga in en not.

  • Michael Gajditza

   Det är fascinerande att du är mer upprörd över detta än över införandet av själva direktivet. Får mig att tänka på uttryck som att sila mygg och svälja kameler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: