Svensk Myndighetskontroll: Visa stöd och agera nu


Jag rebloggar ett inlägg jag gjorde för bara en dryg vecka sedan efter att ha sett kvällens nyheter på Aktuellt. Den längtan efter frihet som nu kommer till uttryck i flera av arabstaterna och det mod som människor där visar genom att gå ut på gator och torg beredda att slåss mot pansarvagnar och fullt beväpnad militär med bara händerna, är bland det mest rörande och modiga jag sett.

Sverige och EU måste göra mer. Stödet för demonstranterna måste uttalas med den absolut yttersta tydlighet. Så här skrev jag den 14/2:

”I Iran är nu tiotusentals människor ute på gator och torg i protester mot regimen. Likadant i land efter land i hela Mellanöstern. Det finns faktiskt inget konstigt alls i detta utom möjligen att det kommer så snabbt och i så många länder samtidigt.

Människans längtan efter frihet är universell och allmängiltig. Den är dessutom något som förenar oss människor runt jorden. Visst finns det undantag, vi är ju människor och som sådana komplexa varelser. Ibland är vi dessutom lättlurade och faller för både lockelser och frestelser. Det som räknas i längden är dock vad vi gör och vart vi går och då visar det sig att efter tillfälliga villfarelser så återgår människan i allmänhet till att vara en hyfsat civiliserad varelse.

I dagens samhälle sker sådana svängningar oftare och snabbare än förr. Under en period så har vad vi kallar ”mörkrets makter” härskat i en del av länderna i Mellanöstern med rigida islamistiska regimer. I det samhälle som idag växer fram med den största revolutionen sedan tryckpressen, internet, så kan ingen totalitär regim någonstans längre hålla i längden. Människor ser och jämför och om jämförelsen faller ut till det egna systemets nackdel är man till slut, oavsett risker, beredd att agera.

Jag påstår med detta inte att demokratin har infunnit sig i regionen imorgon, det är orimligt men riktningen är klar och vägen utstakad. Vår uppgift är att stötta de försök som görs att förändra och förbättra, att öppna och demokratisera. Det vi idag är så rädda för, islamistisk terrorism, kommer inom 20 år att vara ett minne blott likt t.ex Baader-Meinhof och andra galna extremister.

Det innebär också att, precis som många av oss hävdat länge nu, Sverigedemokraternas alarmism kommer att framstå som både ogenomtänkt och endast syftandes till egen vinning, om ett antal år. Däremot så finns anledning att under de år som extremisterna ser sin värld beskäras mer och mer, vara extra uppmärksamma för deras desperation över de förändrade förhållandena riskerar att utlösa en del desperata aktioner.

Minskat stöd och minskade möjligheter att gömma sig i olika skurkstater kommer dock att innebära att slutfasen kan komma att gå ganska fort då den väl initierats.”

Att, som Sverigedemokraternas utrikespolitiske talesman gör i det här läget, uttala att; ”Stäng gränserna mot Afrika och låt EU:s budget istället finansiera en mur av militärskepp i Medelhavet vars enda uppgift är att stävja invandringen och smugglingen.” är inget annat än ett uttryck för ett djupt förakt både för människor i nöd och för demokratiska och humana värderingar.

SD gör med uttalanden av den här sorten gemensam sak med den galne diktatorn Khadaffi och avslöjar genom detta ett djupt förakt för allt vad vanlig mänsklig anständighet kräver.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 23 februari, 2011, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 9 kommentarer.

 1. Exklusivt för Michael eller för exklusivt dig, välj själv.http://www.vethut.nu/aresant

 2. Exklusivt för Michael eller för exklusivt dig, välj själv.http://www.vethut.nu/aresant

 3. Fråga Italien och Spanien och inte minst Frankrike vad de säger i EU parlamentet stoppa Afrika så de inte kan ta sig i Europa.

 4. Bra inlägg och tumme!

 5. Du har helt fel Michael och Sd har en väl genomtänkt grund för sitt förslag som faktiskt EU ministrar börjar att reflektera på, för nästan alla är överens om vi måste stoppa afrikanerna att ta sig in i Europa.Men du vet ju alltid bäst Michael och det bådar inte gott för Liberaldemokraternas framtid.

 6. Du har helt fel Michael och Sd har en väl genomtänkt grund för sitt förslag som faktiskt EU ministrar börjar att reflektera på, för nästan alla är överens om vi måste stoppa afrikanerna att ta sig in i Europa.Men du vet ju alltid bäst Michael och det bådar inte gott för Liberaldemokraternas framtid.

  • Michael Gajditza

   Vi måste ha hört olika nyheter för vad jag har hört så förbereder man sig nu för mottagandet av eventuella flyktingströmmar, något resonemang om att stänga gränser har jag inte hört.

 7. Motverkar det inte syftet med SD om man har en utrikespolitisk talesperson?

  • Michael Gajditza

   Jag tror att det är han som undersöker vilka länder SD:are kan flytta till som har uttryckt önskemål om att få bo i ett land som inte tillåter invandring……..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: