Svensk Myndighetskontroll: USA och dubbelmoral


Det är påfallande ofta när jag tittar på utrikesnyheter och i samband med sådana hör amerikanska representanter uttala sig i olika frågor som jag slås av vilken dubbelmoral detta USA uppvisar i olika sammanhang.

Landet i väster, som också utpekas som världens enda reella supermakt, sägs också vara inte bara demokratins försvarare utan även det land som vill sprida demokrati i världen. Det går inte att neka till att den amerikanska konstitutionen i den kontexten utgör ett fantastiskt dokument som vid sin tillkomst låg långt, långt före allt annat i världen vad gällde maktdelning och folkligt inflytande.

Än idag är konstitutionen ett fantastiskt dokument men det måste ifrågasättas hur man idag tolkar och nyttjar de friheter som konstitutionen skänker. Alldeles särskilt gäller detta USA:s förhållande till andra länder och den utrikespolitik som USA bedrivit sedan andra världskrigets slut.

Åtskilliga är de exempel där USA genom olika typer av interventioner och manipulationer agerat på ett sätt som inte kan sägas ha främjat frihet och demokrati utan blott och bart har varit en politik för att gynna amerikanska intressen. Påfallande ofta har detta också visat sig bli en politik som på olika sätt har visat sig vara direkt kontraproduktiv för amerikanarna själva.

Det amerikanska förhållningssättet gentemot länderna i mellanöstern är det kanske tydligaste exemplet på denna kontraproduktivitet. USA:s ursprungliga stöd till Sadam Hussein i Irak då denne 1979 tog makten är bara ett exempel.

Det amerikanska stödet till Saudi Arabien, till den nyligen störtade president Mubarak och till olika sultanat har i hög grad bidragit till att bibehålla dessa odemokratiska regimer och givit dem legitimitet. I samtliga dessa fall och även i andra så kan man säga att ekonomisk vinning och affärer i varje enskilt fall fått stå över och gå före principer om mänskliga rättigheter, frihet och demokrati.

Detta framgår också tydligt då man ser t.ex vilka länder USA gör gemensam sak med i vissa internationella frågor.

FN:s generalförsamling kallade till en konferens i Rom den 4 juli 1998 för att skapa ett regelverk för en internationell brottmålsdomstol. Nästan alla stater röstade ja till regelverket, utom USA, Israel, Kina, Irak, Qatar, Libyen och Jemen. USA och Israel skrev dock under regelverket, men kommer antagligen inte att vilja ratificera reglerna än på länge.

Även i det s.k ”Kriget mot terrorism” ser vi ett klart mönster av förbrytelser mot grundläggande mänskliga rättigheter vilka kommit att framgå ännu tydligare och mer detaljrikt än tidigare genom alla de avslöjanden som kommit genom Wikileaks.

Mot denna bakgrund så blir EU:s och Sveriges eftergivenhet mot USA än svårare att överse med och förstå. När vi utan ifrågasättande låter USA ta del av passagerarlistor, banktransaktioner etc. så gör vi det i vetskap om att dessa uppgifter kan komma att användas på olika sätt som strider mot såväl FN-konventioner som Europakonvention.

Med detta gör vi oss själva till hycklare då vi samtidigt påstår oss värna de intressen och grundläggande fri- och rättigheter som dessa konventioner uttrycker. Att vår demokratiska trovärdighet därmed ifrågasätts av grupperingar och motsatta intressen som t.ex de som uttrycks av iranska ledare blir därför inte särskilt underligt. Vi har ju själva, genom den förda politiken, öppnat för just den kritiken.

Om vi med trovärdighet ska kunna driva frågor om frihet och demokrati så måste vi själva vara konsekventa och rakryggade i vårt försvar av dessa. Vi får helt enkelt inte göra avkall på eller kompromissa med dessa värden. Affärer får inte stå över eller gå före rättssäkerhet, integritet, frihet och demokrati.

Om vi tror på vårt eget system så måste vi helt enkelt stå upp för det och inte göra avkall på det och kompromissa bort delar av det för kortsiktiga vinster på andra områden. Vi får sluta vara så förbannat veliga och istället ställa krav utifrån de demokratiska principer som vi säger oss stå för.

Allt annat utgör ett erkännande av att vi själva inte tror på vad vi säger och kan aldrig leda till annat än att vi upplevs som opålitliga, ryggradslösa och fega.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 23 februari, 2011, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 9 kommentarer.

  1. Du har helt rätt! Finns ekonomiska förklaringar. Har länkat till ditt blogginlägg och tror att mitt inlägg kan komplettera ditt

  2. Klart som korvspad och en tumme får du!Hemikram

  3. Mycket bra inlägg och så viktigt att ta upp. Veto-regeln skulle göras om eller slopas, den skapar bara problem så länge det sitter barn i dessa kammare.Lite mer kritik mot vårt egna förhållningssätt till USA vore nog på sin plats, men det är pengarna som styr. USA är den stora makten (ett tag till innan Kina går om) och vi har byggt upp våra liv på dem. Export och import handlar det om. Vad skulle hända med oss om man startade ett handelskrig?Jag menar, vi måste nog se upp om vi har råd att kritisera det land (biter den hand) som föder oss.Men självklart måste vi komma med kritik, är och har vi nu EU som partner så kan vi göra gemensam sak och en gång för alla kräva att all handel sker på lika villkor. USA hotar då med strafftullar, men då gör vi detsamma. Sedan är kriget igång och hur ska USA klara sig emot ett Europa där Kina nu har enorma intressen? Ja det är stort och mycket större än vi förstår tror jag.Angående Libyen och länderna där nere där det är kaos, så ska FN göra gemensam sak och gå in för att skydda befolkningen. Det borde man ha gjort redan i Tunisien men framförallt i Egypten,Det kokar och man borde nu i förebyggande, skicka personal till de länder som kan eller kommer att drabbas. Länder som Saudi, Jordanien, Syrien, Jemen osv. Vi har alla intresse av att det blir lugnt i dessa områden. Skicka dit personal nu innan det smäller, för gör man det sedan ses det som en krigsförklaring likt det i f.d Jugoslavien.Ja, det var min åsikt 🙂

    • Michael Gajditza

      Se mitt inlägg idag angående mellanöstern som kommentar till det du skriver i slutet. USA har fortfarande enorma möjligheter att bibehålla en världsledande roll men det tror jag förutsätter en omprioritering av storformat från militär till civil produktion och en väsentligt bantad militärmakt.

  4. Rebloggade också!/Skvitt

  5. Helt rätt!Jag lade en länk hit i mitt senaste inlägg. Du finns också i min marginal.Tumme!/Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: