Svensk Myndighetskontroll: Vilket syfte har nyheterna med sin vinkling kring ADHD medicin?


Av okänd anledning så har SvT sänt ett antal nyhetsinslag angående den ökade förskrivningen av ADHD mediciner. Undertonen i inslagen uttrycker en sorts indignation över att ”amfetaminliknande preparat, som ju är knark”, förskrivs i större omfattning idag än för fyra år sedan.

För att verkligen understryka detta så markerar man genom att uttrycka medicindoser i kg. Då ser man att år 2006 så skrevs det ut 123 kg och under 2010 så förskrevs inte mindre än 500kg, eller som reportern uttryckte det, ETT HALVT TON! Man konstaterar också att ökningen är ca. 300%.

Jaha?

ADHD är en relativt ny diagnos och användandet av läkemedel som t.ex Concerta är också det helt nytt och motståndet var från början kompakt. Att förskrivningen alltså ökar snabbt procentuellt är knappast märkligt eftersom man startar på så låga nivåer och procenträkning blir ibland väldigt missvisande för att visa olika förändringar.

För 25 år sedan så innebar t.ex en ökning av antalet sålda mobiltelefoner med 5000 enheter en stor procentuell ökning eftersom utgångsantalet var så lågt. En ökning med 5000 enheter idag blir knappt mätbar.

Ser vi till antalet personer som idag får de aktuella medicinerna så är det 40000. ETT HALVT TON fördelat på dessa innebär en daglig dos på 0,034g vilket plötsligt ger ett helt annat och sannare intryck. Det blir dock en mindre intressant nyhet……….

Jag har skickat en begäran till Läkemedelsverket för att få fram jämförande siffror på mediciner som Sobril, Stesolid, Valium och Stilnoct vilka är precis lika narkotikaklassade. Detta är lugnande mediciner och sömntabletter som förskrivs till företrädesvis ”vanligt folk”.

Det är också mediciner som är vanligt förekommande hos befolkningen på Lidingö och Östermalm samt i Danderyd, Djursholm och Saltsjöbaden. Man kan alltså, om man så vill, med fog hävda att narkotikakonsumtionen är utbredd i Stockholms finare salonger. Detta är dock ett knarkande som det inte skrivs särskilt mycket om.

I Rapport hade man även en intervju med en mamma som förklarade att den medicin som hennes son får mot sin ADHD förmodligen har räddat livet på honom. Att vinkla en nyhet eller ett reportage på det sätt som nyheterna nu gjort måste ha någon sorts syfte.

Jag undrar vilket detta syfte är?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 22 februari, 2011, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 9 kommentarer.

  1. först ger man vacciner som orsakar adhd ms autism och flera andra neurologiska sjukdomar inklusive i vissa fall plötslig spädbarnsdöd vilket i och med barnvacciners förbjudande i japan i stort sett försvann där men här tillåter man det varför ju för att läkemedelsföretagen ska få sälja motmedel mot symptomen i detta fall då adhd och concerta.. i usa tex där betalas de ut mångmiljon belopp i dollar varje år i skadestånd för vaccinskadade barn men i sverige förnekas sanningen.

  2. En mycket bra kommenter – på min arbetsplats (en som riktar sig bland annat till barn med ADHD) är alldeles förfärade över detta ogenerade sensationella sätt att rapportera kring ADHD-medicinerna. SVT & rapport bör skämmas!

  3. Jag tror att myndigheterna vill få bort subventioner etc på adhd medciner,samt även hjälpbehovet för de barn o ungdomar som har det…etc etc etc..inget förvånar mig om regeringen snart deklarerar att adhd inte existerar…

  4. Mycket bra inlägg tumme och om jag kunde skulle du fått två… Delar på fejjan

  5. Klokt skrivet. Jag länkar till dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: