Svensk Myndighetskontroll: När ska Svensson vakna och säga ifrån?


Vi har den FRA lag som USA anser att vi förtjänar.

Så kan man kanske sammanfatta innehållet i det nya dokument som Wikileaks levererat. På punkt efter punkt rättar vi oss efter USA:s önskemål och om någon någonsin tvivlat på skälen bakom den kosmetiska s.k kontrollen av FRA så borde väl detta vara den bekräftelse som krävs för att t.o.m den mest inbitne FRA påhejaren ska inse att FRA väl knappast ens kan kallas svenskt?

Bland annat följande står att läsa i det senaste telegrammet och jag har en känsla av att inte heller detta är det sista i en rad av avslöjanden av svenskt dubbelspel. Ett dubbelspel som går ut på att föra oss väljare bakom ljuset medan man nådigt tillmötesgår den enda supermakten på punkt efter punkt.

”Forced to operate under strict data storage and protection laws for Swedish citizens, they [FRA] are concerned that the public may perceive their involvement as an attempt to work around these restrictions by using a foreign intermediary (the United States), thus poisoning any chance for success.”

”The agreement may have to be presented to Parliament under a vague constitutional requirement for ‘matters of great importance’. If so, the process will take considerably longer and be subject to public scrutiny, something the Government of Sweden will want to avoid. As the Ministry of Justice continues to analyze the proposed text, it is also considering how to craft an arrangement that will avoid the need for parliamentary review.” 

”They [the Swedish Ministry of Justice] see your October 23 meeting as an opportunity to seek precise details on the type of information the United States wants and overall aim of the agreement.”

9wiki440.jpg

Jag är oändligt trött på den svenska regeringens dubbelspel och skitsnack i den här frågan och orkar inte ens uppbåda någon särskild skadeglädje då jag noterar att vi FRA motståndare gång på gång ges tillfälle att säga, vad var det vi sa!?

Nu är man alltså även i full färd med att implementera datalagringsdirektivet, trots att EU kommer med en, enligt säkra källor, mycket kritisk rapport i mars. Det talas t.o.m om att EU skulle vara berett att riva upp hela direktivet och att vi i det läget ska införa det framstår som ren och skär galenskap.

Det blir väl som vanligt så att det är ett antal medvetna medborgare som reagerar, skriver artiklar och klagar men så länge inte Svensson reagerar mangrant så kommer heller inga förändringar att ske. Det är den bistra, kalla verkligheten så frågan är, hur gör Svensson?

Nunc aut nuncuam

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 11 februari, 2011, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 24 kommentarer.

 1. Justitiedepartementet skulle aldrig ingå ett avtal med USA som rör FRA:s underrättelseutbyte. Det har de inget mandat att göra. Lika lite som Försvarsdepartementet skulle förhandla med USA om polisiärt samarbete. Sådan bodelning är man mycket noga med i den svenska statsapparaten. Och ramarna för underrättelseutbytet förhandlas dessutom på högre nivåer och är känt bara av en liten krets. Sådan information skulle aldrig förekomma i ett icke säkerhetsklassat amerikanskt telegram. Det har också stått klart från första stund att FRA-lagen självklart måste passera riksdagen. Och om det är någonstans som man har varit särskilt angelägen om den saken, så är det just på justitiedepartementet. Russia Todays telegram handlar om precis samma polisiära utbyte som var uppe i höstas i andra telegram. Men naturligtvis är det medialt tacksamt ur ett ryskt perspektiv att försöka läsa in FRA i texten. Var och en tolkar Wikileaks information till sin egen fördel. I detta fall anar man starka ryska intressen bakom tolkningen. Den objektiva, kritiska analysen lyser helt med sin frånvaro hos redaktionen. Bara den som är djupt okunnig om svenska förhållanden kan få för sig att telegrammet handlar om FRA.

  • Michael Gajditza

   Mot bakgrund av de affärer som förekommit och avslöjats med jämna mellanrum så finns det möjligen även en risk att man lite för enkelt accepterar sådant som man tycker bekräftar sådant man redan har belägg för. Det är möjligt att du har rätt i det du skriver men det är å andra sidan heller inte omöjligt att det trots allt är just FRA det handlar om. Det kommer ständigt nya indikationer på att FRA:s och USA:s samarbete varit och är betydligt mycket tätare än vad vi tidigare trott. Låt oss ta ett långt kliv bakåt i vår svenska historia, ända tillbaka till den s.k Catalinaaffären. Där har det på senare tid framkommit uppgifter om att det t.o.m fanns med en amerikan på den svenska DC 3:an som flög för FRA:s räkning. http://www.newsmill.se/artikel/2011/02/11/bevisen-f-r-att-det-fanns-en-amerikan-med-p-dc-3anInte heller behöver starka ryska intressen med automatik betyda att de har fel, det händer att även ryssar har rätt ibland……jag ska kolla ett par uppgifter och återkommer.

 2. Björn FeltenVarför ljuger du?267 miljarder kostar mångkulturen och inte invandringen, märk skillnaden på begrepp.Dessa miljarder har ingen i Sd räknat ut, utan en Universitetslärare i Göteborg 1997Att du sedan inte gillar vårt land och svenska befolkningen är ju skamligt, men så ärdet med indoktrinerade PK eller rättare sagt insnöade dito!

  • Michael Gajditza

   Varenda siffra som Lars Jansson kommit med har visats vara fel på olika sätt och ändå så framhärdar ni. Men OK, är det så är det förvånande att SD hade sådana problem i budgetdebatten i höstas att man inte presenterade nån siffra alls för kostnaderna.

 3. Dubbelspelet är ett faktum, men precis som det framgår i kommentarerna hos Christian Engström kan det knappast handla om FRA-lagen i det här fallet. Det är Russia Today som gjort den tolkningen (och det är lätt att förstå varför), men läs telegramutdragen igen. Allt pekar i en annan riktning. Det stämmer ju inte alls att justitiedepartmentet ville gå runt riksdagen när det gällde FRA-lagen. Tvärtom, de var ju motståndare till förslaget. Ta det lite lugnt och tänk efter. Det är ett annat informationsutbyte det handlar om.

  • Michael Gajditza

   Från början ja. Läs det jag skrev ovan ang. försvars och justitie. Beatrice Ask har varit väldigt lydig allt sedan 2007 i den här frågan.

 4. Inget förvånar snart längreFast jag blev idag faktiskt ändå lite förvånad när jag läste om ”North European Aerospace Testrange”.Har aldrig hört talas om detta förut, har ni??Citerar: I svenska Norrbotten finns Europas största krigsövningsområde NEAT, North European Aerospace Testrange. På detta 24 000 kvadratkilometer stora område tränar NATO, USA och många andra på krig i form av t.ex. bombfällning, och övningsfältet används också för att utveckla förarlösa plan bombplan och annat krigsmateriel. Förberedelserna för krig pågår för fullt här och nu. Krig börjar här i Sverige. Och det är skrämmande tyst om det….Slut på CitatFinns info på Facebook härhttp://www.facebook.com/event.php?eid=184660221544653&index=1och härhttp://www.facebook.com/profile.php?id=1466571811Janne

 5. Svensson vaknar när det är försent!!!

 6. Stefan H Ericson

  FRA och dess verksamhet, ratificerad av den svenska regeringen som när Bodström la förslaget första gången skulle rösta mot det. Sedan fick dom makten och genomförde det med ännu mera inslag av kontroll än någon kunnat tro.Det finns längre inte något parti i Sveriges Riksdag som står för något de har sagt och lovat. Att värna personlig integritet vet de inte vad det betyder.kanske skulle man CCA alla mail till regeringskansliet direkt istället så blev det lättare för dom eller ialla fall BEA att granska allt.

  • Michael Gajditza

   En liten rättelse, Bodström var emot förslaget som justitieminister. Det var försvarsminister Leni Björklund som drev det. Även under inledningen av den borgerliga tiden så utkristalliserades ett motsatsförhållande mellan justitie (mot) och försvarsdepartementet (för). Sedan tog Reinfeldt hand om Ask, justitie blev tvärtyst och här är vi nu.

 7. ”Hur gör Svensson?”Tja det vet vi väl? När de får valet mellan ett parti som aldrig i helvete skulle godkänna de galenskaper som vi fått se de senaste tio åren, och ett parti som påstår att invandringen kostar oss 267 miljarder (oklart under hur lång tidsperiod) så väljer Svensson rasisterna.Att det valda partiet har en svärmor, till partiledaren, som också blev invald, och som står upp i riksdagens talarstol och påstår (efter att för säkerhets skull ha kikat i sina anteckningar) att 400k Euro motsvarar fyrtio tusen miljarder kronor, skall kanske inte tas som intäkt för att Svensson fått tämligen mediokra (åtminstone vad beträffar matematik) ledamöter i vår riksdag, men nog framstår Bosse Ringholm nu närmast som ett matematiskt geni i jämförelse.

 8. Kan vi inte ha en hinkdelaraktion?Alla tar med sig en egen hink, man gör det man ska (i samma hink) såfort frågor som denna kommer upp som diskussionsämne, när hinkfyllnaden börjar nå kritiska nivåer så roterar man till nästa (tomma) hink…Svensson lär reagera, om inte annat på lukten och fråga varför förr eller senare.(Ja, jag har tappat tron på ”Svensson” i dessa frågorna)

 9. Det är rent mjöl i påsen som är Goliat.Konsensusmentaliteten i Sverige säger att staten är tillräckligt god, och då går det inte att säga emot. Einstein var en foliehatt.Vad som förvånar är ”etablissemangets” medlöperi. Den är för mig mer oroande – för bland demokratiskt bildade statsvetare, nyhetsjournalister & jurister borde fler reagera.Nej, barnet måste nog bränna sig innan det skyr elden./några nattliga tankar. och tyvärr en axelryckning.

 10. Jag tar min egen hink….

 11. Jag kräks jag med…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: