Svensk Myndighetskontroll: Söker åklagare med integritet och mod


Jag har i tre artiklar under senare tid, beskrivit tre dödsfall vid landets häkten. De jag har beskrivit har en sak gemensamt med ytterligare ett antal självmordsfall och den gemensamma nämnaren är att det i samtliga dessa fall funnits tydliga varningssignaler. Två av de tre fall jag skrivit om innehåller också båda ett agerande av närvarande personal som starkt kan ifrågasättas.

Det här inlägget ska handla om ansvar. Vem som har ett sådant och om något sådant utkrävs i normalfallet. Har för övrigt någon ett ansvar då en människa begår självmord?

Låt mig börja med att visa tre exempel på ansvar enligt lagen om vållande till annans död.

Det finns flera rättsfall där detta har prövats. Personer i ansvarsställning, som låtit bli att agera, har då befunnits skyldiga till vållande till annans död.

Ett fall gäller en VD för ett företag som utförde arbeten på tak. En anställd var hög på amfetamin när han gick upp, ramlade ner och dog. VD:n var inte ens på plats, men fälldes för att inte ha sett till att det fanns ansvarstagande representanter på bygget som stoppade mannen. VD:n hade genom denna underlåtenhet vållat mannens död, ansåg rätten.

Ett befäl som var på plats när två stridsbåtar kolliderade och två värnpliktiga dog fälldes för samma brott.

När en ung man dödades av en nedfallande istapp i Stockholms innerstad, då fälldes chefen för det bolag som hade ansvar för att röja taket. Att låta bli den här dagen, innebar att han vållade mannens död och den bedömningen stod fast även i Högsta domstolen.

Johan Munk var ordförande för Högsta Domstolen vid den här tiden och han var med och fattade beslut i istappsmålet.

På fråga om samma resonemang skulle kunna gälla för Kriminalvårdens brist på agerande i självmordsfall säger Johan Munck att man kan dömas för underlåtenhet men att han för övrigt inte vill uttala sig specifikt avseende dessa självmordsärenden eftersom HD mycket väl kan få ett sådant ärende på sitt bord.

Uttalandet är intressant i sig eftersom det tyder på att HD:s dåvarande ordförande inte på något sätt utesluter att man skulle pröva en lagföring i ett sådant här mål.

Vem skulle i så fall lagföras? Var ligger det egentliga ansvaret?

Kan man tänka sig att det t.o.m kan vara Kriminalvårdens generaldirektör som är den ansvarige? Kan han eller någon lite längre ner i ansvarskedjan prövas för brottet vållande till annans död?

Professorn i rättsvetenskap, Dennis Töllborg, tycker till och med att det är självklart. Personer som ansvarar för andra, säger han – det må vara föräldrar, arbetsgivare, eller vårdare – de får inte låta bli att agera. De får inte blunda för varningssignaler.

Om då någon dör, som i det här fallen, då är det ett brott, nämligen vållande till annans död. Och lagen är uppbyggd på det sättet att man börjar i toppen, hos VD:n eller generaldirektören etc.

Töllborg säger också att om han vore åklagare så skulle inleda en förundersökning eftersom det har inträffat nåt som kan vara ett brott. Då kan det ju hända att förundersökningen visar att generaldirektören gjort allt som stått i hans makt och att han har inte varit slarvig på nåt sätt och då ska han inte bli åtalad.

Men har han brustit, ja, då ska han bli åtalad. Detta är heller ingen åsikt utan det är något som Sveriges riksdag bestämt i lag.

Hur ser vållandet ut i de här fallen?

Kriminalvården har en egen skyldighet, precis som föräldrar har att vaka över sina barn, att vaka över de intagna. Man får inte blunda för de intryck som man får. Om man gör det har man varit slarvig och då har man varit medverkande och vållande. Vållande är ett passivitetsbrott. Ett aktivitetsbrott hade varit mord eller dråp, men vållande är när det inte var ens avsikt. Det var en konsekvens utav att man hade varit slarvig.

Inte omöjligt alltså att Lars Nylén skulle kunna misstänkas för vållande till annans död. Varför har då så lite hänt i dessa ärenden där vi t.o.m sett aktiva försök att mörka och åklagarutredningar som varit rena skämtet med förhör av fel personer, inga förhör alls etc.

Säkerligen består problemet i att de flesta åklagare inte ens tänker tanken. Skulle man åtala Lars Nylén?! Ska vi ens kalla honom till förhör? För det enda man är helt säker på att det skulle leda till, det är att den åklagare som väljer att göra det, den blir inte riksåklagare sen. Det vet alla. Det är ett pris man får betala, säger Töllborg och i detta är jag tvungen att ge honom rätt. Så fega åklagare har vi nämligen.

Så frågan är om det går att hitta en åklagare med tillräcklig ryggrad och moralisk resning för att ta sig mod att driva ett sådant ärende? Om någon sådan händelsevis läser detta så hör av Dig så ska jag vidarebefordra allt material jag har.

I det materialet ingår t.ex ett uttalande av Lars Håkan Nilsson vid Kriminalvårdens huvudkontor i Norrköping som i samband med socialstyrelsens rättsliga råds granskning av Mariestadsfallet uttalade att ”nu har vi ändrat rutinerna och sett till att man i första hand ska rädda liv.”

Ett sådant uttalande måste tolkas som att man tidigare uppenbarligen haft rutiner som sagt något annat, vilket i sig låter helt vansinnigt men enligt Nilsson så är det tydligen så. Jag undrar vad dessa rutiner sa att man skulle göra i första hand? Det man gjorde, d.v.s. ingenting?

Den här bloggägaren ska nu i vilket fall inom en snar framtid skriva ihop en polisanmälan kring detta och då lär vi få se vilken sorts åklagare som får målet på sitt bord. Intressant ska det i vilket fall bli.

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 28 januari, 2011, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: