Svensk Myndighetskontroll: Förundersökning inledd mot polisåklagare?


Enligt uppgift i ett mail som jag fick igår kväll så ska riksåklagaren ha beslutat inleda förundersökning mot en av de åklagare som arbetar vid riksenheten för polismål, Kristian Augustsson. Anmälan har samband med de trakasserier och hot som polisen Lars Wetters f.d sambo har råkat ut för sedan hon polisanmälde Wetter för ca. 2,5 år sedan.

I anmälan, som har RÅ:s dnr. ÅM 2011/0514 och som handlagts av tf. chefsåklagaren Peter Lundkvist hos riksåklagaren, görs gällande att Augustsson medvetet har mörkat,förvanskat & undanhållit teknisk bevisning, genom att inte agera så finns vittnen som ej hörts, samt ej anhållit förövaren & åtalat denne.

Som framgår av de länkar jag lämnat nedan så måste det vara något alldeles särskilt som har gjort att Wetter inte har gripits och anhållits, på det sätt som annars alltid sker, med de brottsmisstankar som föreligger.

Om detta har jag skrivit bl.a här http://blogg.aftonbladet.se/21909/2010/11/svensk-myndighetskontroll-infor-lagen-ar-vi-lika-en-del-mer-an-andra

och här: http://blogg.aftonbladet.se/21909/2010/10/svensk-myndighetskontroll-corruptio-sanning-eller-rattshaverist

Det ska bli oerhört intressant att se vad detta kommer att leda till men det är, såvitt jag vet, första gången en polisåklagare är föremål för en förundersökning. Under morgondagen ska jag söka bekräftelse på detta från ytterligare någon källa.

EDIT. Förhastad slutsats.

Jag är ledsen att behöva säga detta men som jag tolkar det så har RÅ vidarebefordrat ärendet till det som i vardagligt tal kallas riksenheten för polismål för att ärendet ska handläggas där. Det innebär inte att RÅ påbörjat en förundersökning utan det har skickats till Augustssons kollegor för avgörande.

Jag ser ingen annan tolkningsmöjlighet utifrån det material som jag nu har tillgängligt.

EDIT 2. Kontakt med åklagare säger att beslut kommer i slutet av nästa vecka.

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 27 januari, 2011, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 6 kommentarer.

  1. Jag har större delen av min historia här, om nån är intresserad: https://www.flashback.org/t1293558

  2. Tumme!Jag såg på tv ”vallningen” med Tomas Qvick… Hans krav: Han skulle få lugnade medlet xanor, hur många han ville, också var det något mer.. Det fattas bitar i polisens inspelning av ”vallningen”, sekunder som försvunnit, dom pekar lite, ger vinkar åt Qvick…. Dom skickade prover på jord där Qvick påstod sig ha ”gömt offer”, hon som analyserade detta sa att ALDRIG har så många prover skickats ang. en människa… En man, han fick gå från sin position för att han motsatte sig utredningen, hur den skötts. Men jag antar att du vet detta . Du är ju insatt i såna frågor. Men det var otroligt hur korrumpt det är inom poliskåren!

  3. I det ”fria” Sverige så har Aftonbladetr nu godtyckligt raderat min blogg utan att ens meddela det…

  4. Det är skrämmande hur det går till inom den svenska polisen, man tror inte det är sant.Jag har blivit utsatt för flera brott men polisen vägrar göra något, trots bevis och vittnen. Har fått höra att ”det spelar ingen roll vad du anmäler, vi lägger ner det direkt ändå.” Det har jag inspelat till och med: http://blogg.aftonbladet.se/vdgg/2011/01/youtube-tipsSpännande att man i dagens Sverige kan bli utlyst som ”fredlös”. Jag har, sedan jag börjat berättat för folk vad jag varit med om, fått mottagit flera hot med ord som att jag ska ”tystas” och att ”folk ska söka upp mej”, men det är ju ingen idé att ens anmäla sånt som det är nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s