Svensk Myndighetskontroll: Hockeyförbundets agerande historielöst, fegt och oacceptabelt


Skönt att vara tillbaka i vardagen igen. Visst är det skönt med helger och det som hör till men det finns också en känsla av lättnad när det är över. Det är i alla fall min åsikt.

Bläddrade lite i tidningar på nätet när jag kom hem för en stund sedan och hittade en sak jag reagerade kraftigt på.

Svenska ishockeyförbundet stänger av en hockeydomare.

Särskilt mycket hockey pratas det normalt inte här i bloggen och det ska jag inte göra nu heller för avstängningen har bara koppling till sporten p.g.av de inblandades engagemang i densamma.

Domaren stängs av för att han publicerat en muhammedkarikatyr på sin facebook. Förbundet har kopplat in Säpo och är uppenbarligen rädda för att domarens privata åsikter/handlingar ska få en negativ effekt för hockeyn, domaren ska ha blivit beskylld för att vara rasist, men eftersom Säpo kallats in så får man förmoda att rädslan också gäller eventuella framtida hot och/eller aktioner mot pågående evenemang.

Domaren har å sin sida hävdat att yttrandefriheten även gäller hockeydomare och idag alldeles specifikt, honom själv.

Klart att den gör!

Hockeyförbundet, om några, borde vara ett förbund som har en förståelse i den sortens frågor. Det är alls inte så många år sedan som bevakade ryska och tjeckiska hockeyspelare ibland passade på att hoppa av och då sökte asyl här i Sverige eller fick hjälp att söka vidare till USA eller Kanada.

Nu ska jag då, på förekommen anledning som det heter, berätta för hockeyförbundet att ett av skälen för dessa avhopp var att här fanns något som dessa spelare saknade nämligen yttrandefrihet. Det är en av de friheter man har i en demokrati och dessa friheter är det som vi med alla medel ska både förklara och försvara.

Vi ska förklara för dom som inte vet vad detta innebär och hur det fungerar och vi ska också förklara att yttrandefrihet är en av de grundstenar som demokratin vilar på.

Vi ska även försvara den mot de personer och ideologier som angriper den. Faktum är att det är ett försvar som är så grundläggande viktigt att vi faktiskt också får vara beredda att dö för den. Miljoner människor gav sina liv för detta för bara 65-70 år sedan. Ytterligare ett stort antal har dött sedan dess och att idag inte stå upp för och fortsätta det försvaret, vore att säga rakt ut att de offrade sina liv förgäves.

Svenska Ishockeyförbundet framstår genom det fattade beslutet inte bara som helt historielösa, de framstår även som ickedemokrater och dessutom som fega och ryggradslösa ickedemokrater. Vad de heller inte tycks förstå är att det beslut de nu tagit innebär att den vita flaggan är framme och att beslutet innebär en kapitulation för de som genom t.ex terrorism vill stänga vårt öppna samhälle och ta vår demokrati ifrån oss.

Hockeyförbundets beslut är därför helt oacceptabelt och den berörde domaren måste tillåtas att omedelbart få döma igen.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 3 januari, 2011, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 4 kommentarer.

  1. Skrev själv ett inlägg på min blogg: http://www.pirre.eu/vilks-patent-pa-tecknad-kamp-for-yttrandefrihet.htmlTycker där med att förbundet är märkligt med en parallell till när Kina fick vara OS värd. Vid kritiken mot att ett land som inte lever upp till människorätter kunde bli värd svarade då Olympiska kommittén att de inte kunde ställa krav för idrott inte handlade om religion och politik. Detta förbund blandar tvärt om sig gärna in i dessa områden och tar ställningstagande.

    • Michael Gajditza

      Dessutom ett ställningstagande som är både fegt, ur demokratisynvinkel tvivelaktigt och rent ut sagt korkat.

  2. Hmm, kopplingarna mellan is-hockey och is-lam är nog starkare än vad man kan tro. Ska t.ex. inte varje lag ha fem pelare? Och nog har det hänt, inte minst i landslagssammanhang, att man vänt sig mot Pekka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: