Svensk Myndighetskontroll: Ett på många sätt trist polisår.


Jag kom på att jag måste ju sammanfatta lite av polisens år också. Det är inte helt enkelt eftersom vissa utredningar tar lite längre tid än andra o.s.v men här kommer ett försök i alla fall.

Något är fel på allvar inom svensk polis!

Jag har tidigare i ett antal (otal) artiklar tagit upp olika tecken på att den svenska polisen inte fungerar som den ska. Den förste att hålla med mig vet jag skulle vara Leif G W Persson, inte helt okänd professor vid polishögskolan.

Under senare år har polisen fått i stort sett allt den pekat på både vad gäller personella resurser som gällande teknisk utrustning samt även förändringar i lagstiftningen syftandes till att underlätta och förbättra polisens situation och antalet lagföringar.

Någon märkbar/mätbar förbättring har dock inte skett. Jag ska här inte orda så mycket runt detta utan bara presentera en del, en mycket liten del ska jag säga, av de mindre lyckade polisinsatser som gjorts under året.

Lite statistik först bara hämtad från dagens Metro som f.ö också berättade om en polis som nu avskedats. Här en liten lista på vad som krävdes: Dömd för ringa misshandel vid två tillfällen i tjänsten. Dömd för misshandel av normalgraden i tjänsten. Dömd för dataintrång och olaga slagningar. Dömd för egenmäktigt förfarande på sin arbetsplats. Dömd för förolämpning.

Tidigare åtalad men friad både för barnpornografi – innehav och sexuellt ofredande………

Statistik var det ja: Antalet polisanmälda polisanställda för 2010 ser ut att bli nästan exakt lika många som 2009, drygt 4 800. Trots att anmälningarna ökat stadigt sedan 2005 väcks allt färre åtal och allt färre förunderökningar inleds.

Endast 21 procent av polisanmälningarna ledde till en påbörjad förundersökning under 2010.

Att andelen poliser som utreds för brott minskar beror delvis på att åklagaren ogärna prövar fall som påtagligt liknar åtal som redan ogillats i domstol. I höstas riktades kritik mot polisåklagarna för att de inte utreder anmälningar mot poliser tillräckligt grundligt innan avskrivningsbeslut. När det gäller poliser och våldsbrott ser det ut så här:

Anmälningar

Åtal

Domar

2007

597

6

2

2008

666

7

3

2009*

724

2

1

FotoFlexer_Photo Nova2.jpg

Om någon nu funderar på vad bilden föreställer så kan jag berätta att det är baksidan av en del av de samhällets tjänare som jobbar som poliser i den s.k Nova-gruppen.

Novagruppen har till syfte att bekämpa och kartlägga den organiserade brottsligheten. Det tycks istället vara så att vissa medlemmar i gruppen har samarbetat med dem, gett dem information och eventuellt även extraknäckt åt dem.

Det gäller bland annat den polis som nu figurerar i media på grund av innehållet i hans mobiltelefon. Telefonen hittades av andra poliser vid en razzia hos ägaren till porrklubben Privé, Mikael Badelt. Enligt porrklubbsägaren så hade den aktuelle polisen lämnat sin telefon till honom i pant för obetalda skulder. Man kan misstänka att Alcatrazlistan, listan på Sveriges mest efterspanade, kan ha funnits i telefonen där man också hittade förnedrande filmer och annan sekretessbelagd information.

Fler reaktioner på detta:

http://www.expressen.se/nyheter/1.2263862/filmen-sprids-i-undre-varlden-nu-granskas-polismannen

http://www.expressen.se/nyheter/1.2264695/ministern-upprord-det-ar-helt-ansvarslost

Tidigare i år så hade vi även denna händelse som fastnade både i minnet och digitalt. Attityden är väl inte direkt den man finner i de broschyrer som handlar om polisutbildningen…..

Utöver detta så har t.ex radio Uppland gjort en omfattande kartläggning av polisvåld etc. som ni hittar här: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=114&grupp=11010&sida=1

Så tar vi två om attityder:

http://www.newsmill.se/artikel/2009/02/08/aklagaren-hade-kunnat-atala-men-skyddar-poliserna

http://www.newsmill.se/artikel/2009/02/13/jag-har-sjalv-erfarenhet-av-rasistiska-poliser

Avslutar med lite från min egen blogg:

Länksamling om polisövergrepp och liknande under perioden jan -10 till och med juli-10

Nedanstående länkar leder till olika artiklar i min blogg och dessa artiklar innehåller i sin tur ytterligare ett stort antal länkar till samma typ av ärenden.

http://bit.ly/cYgoUl Böter ger högre lön

http://bit.ly/aLlhCi Ett åtal!

http://bit.ly/cF2VUr Jesper o tunnelbanepolisen

http://bit.ly/dhSzgO Inte bara polisen

http://bit.ly/9sgH4N Vi behöver bättre poliser, inte fler

http://bit.ly/ctLC1p JK mycket kritisk

http://bit.ly/c3IqNq Exempel på övergrepp

http://bit.ly/cCmiWH Säpo helt inkompetent

http://bit.ly/dlnQ18 Dopingtesta poliser

http://bit.ly/c9TEU5 Riksenheten för polismål

http://bit.ly/dcWRyp Om förtroendet för polisen

http://bit.ly/d6GcPk Blå dunster om MC razzia

http://bit.ly/9p0YDE Dags för en oberoende granskning

http://bit.ly/bOEg7Z Likhet inför lagen?

http://bit.ly/cOYH39 Se polis hota bilist

http://bit.ly/bVMbqi Johan Liljeqvist fallet

http://bit.ly/brXs9S Följ med på razzia hos MC-klubb

http://bit.ly/9h2s2d  mer om riksenheten

http://bit.ly/b4ieib JO om pepparsprayanvändning

http://bit.ly/dcP5sZ Polisuppvisning för gallerierna

http://bit.ly/9axAc1 Disciplinpåföljd

http://bit.ly/dhf88j Pepparspray mot depression

Som sista punkt. Svea Hovrätts beslut angående misshandel i detta mål. Jag kommer nog aldrig att riktigt förstå hur rätten resonerade.

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 29 december, 2010, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 8 kommentarer.

  1. ”Den förste att hålla med mig vet jag skulle vara Leif G W Persson, inte helt okänd professor vid polishögskolan.”Kanske det. Har du varit i kontakt med honom?Bra artikel för övrigt, kan vara bra att slå i skallen på dem som envisas med att tro att rättsstaten fungerar.

  2. Du låter lika förtjust i snutar som G W…. *hehe*GOTT NYTT ÅR!

    • Michael Gajditza

      Jag har absolut inget emot bra snutar. Problemet är att för det första så var dom inte alltför många från början och för varje år så har underskottet ökat. Förr sa man att det fanns rötägg inom alla yrkesgrupper. Det gör det fortfarande men hos polisen har dom blivit så många att dom dominerar. Gott Nytt År själv!

  3. en bra sammanfattning, kan jag tycka…Hemikramar ♥

  4. Så rätt !! -Vem kan förstå detta? Inte jag iaf.Det är HÖGdjur som är våran sk. trygghet idag.Statistiken ger oss fakta inte syndabockar.Ett system som skapar förvirring?? Kan man lugnt säga.Och man behöver inte vara Polis eller geni för att förstå detta!!

  1. Ping: Svensk Myndighetskontroll: Den organiserade brottsligheten bär numera uniform « Svensk Myndighetskontroll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: