Svensk Myndighetskontroll: Det finns medicin mot galenskap, inte mot dumhet.


http://www.arbetarskydd.se/nyheter/forsakringar/socialforsakringar/article3047974.ece

http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/505881-nu-blir-det-annu-tuffare-sjukregler

Från årsskiftet ska inte läkare få uttala sig om arbetsförmågan – den bedömningen tas helt och hållet över av försäkringshandläggarna.

Då skärper nämligen myndigheten greppet om utredningsläkarna, som fråntas rätten att över huvud taget sätta en nivå för den sjukskrivnes arbetsförmåga. – Läkarna ska inte uttala sig om arbetsförmågan, det ska våra handläggare göra, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare.

Samarbete.gif
Sensitivitetsträning – Förs.kassan

Läkare, gå i strejk!

Det var rubriken på en artikel jag publicerade i Sourze för elva dagar sedan. I den är jag, sett mot bakgrund av vad som nu har framkommit, så otroligt naiv att jag faktiskt förespråkar en modell där de som har utbildning, kunnande,erfarenhet och kompetens vad gäller sjukdomar och behandlingen av dessa, också ska vara de som har avgöranden i sina händer.

Det är bara att inse att vad som nu sker har inget som helst samband med olika människors hälsa och eventuella arbetsförmåga. Det här handlar om en fristående process vars syfte är att klargöra att det som förr kallades förtidspension existerar inte längre. Inte heller det som kom senare, d.v.s sjukersättning, kommer att existera efter år 2012.

Sjukförsäkringen kommer fortsättningsvis om min kristallkula är korrekt kalibrerad, att innebära att den som blir sjuk får 65% av lönen upp till 10 basbelopp under ett år. Punkt. Så långt kommer samhällets ansvar att sträcka sig och inte ett dugg längre. Önskas någon form av skydd utöver detta så är det ditt eget ansvar att teckna och betala ett sådant.

2/3 av medborgarna kommer att finna detta fullt rimligt och i en demokrati räcker det väldigt långt för i en demokrati utan ett socialt samvete betyder 2/3 enbart rätten att bortse från vad den övriga tredjedelen anser och/eller har för behov.

Successivt kommer skillnaderna att framstå allt tydligare och i en mycket nära framtid kommer antalet människor i stort behov av akuta hjälpinsatser att ha ökat dramatiskt. Ur denna hopplöshet kommer bara två saker att växa och det är dels desperationen och dels hatet och det skulle därför inte förvåna mig en sekund om någon, i en akt av desperation och uppgivenhet, väljer att ta sitt liv men att också göra det på ett sätt som talar om varför.

Nästa person här i Sverige med ett bombbälte om kroppen kan mycket väl komma att heta Camilla Johansson och välja försäkringskassan som en uppenbar plats att genomföra sin desperata handling hos.

Terrorism föds bl.a ur hopplöshet och frustration och hat och då spelar det liten roll att det självklart är Camilla som har det huvudsakliga ansvaret för sitt handlande. Skulden får andra ändå dela med henne.

Ska det verkligen behöva gå så långt?

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 24 december, 2010, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 10 kommentarer.

 1. Bra inlägg! Många anser att Sverige blir alltmer Amerikaniserat. Men det lutar ju mer o o mer åt att börja likna en gammal Sovjetstat.

 2. Maria de Suède

  Ja, det är idiotiskt…De som har kompetensen räknas ej, det ska tydligen vara lekmän som ska bedöma de sjukas arbetsförmàgor… I vilket fall som helst sà önskar jag dig en trevlig jul!

  • Michael Gajditza

   Tack och jag passar på att önska detsamma! Från och med nästa år är det också beslutat att Tomten inte längre får göra jullika bedömningar. hur julhälsningar ska framföras 2011 är fortsatt föremål för utredning men det lutar åt att FRA, som ju ändå är uppkopplade mot oss alla, kommer att få sköta distributionen av julhälsningar. Då slipper dom ju läsa en hel del………..

 3. Kanske 2012 blir året då vi går under trots allt. Inte hela världen och inte geografiskt heller utan fysiskt och psykiskt här i Sverige.

 4. Jag lägger in hela ditt inlägg som kommentar hos mig, och om du misstycker så säg, så tar jag bort det.

 5. Det är Tweetat också.

 6. Detta siade jag samma dag som stockholmsattentatet…Jag tänker länka till detta inlägget också om jag får, det i det inlägget jag bad dig om hjälp.Du har rätt. Nästa bomb smäller på A-kassan eller F-kassan.Bra att någon mer ser sanningen i vitögat. För Regeringen gör det INTE.Jag delar detta på fejjan dessutom. Du är juridikkunnig, din åsikt väger tyngre än min.Tack för ditt inlägg, det styrkte mig.Hemikram ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: