Svensk Myndighetskontroll: Ansvar utan ansvar är väl inget riktigt ansvar?


Apropos Wikileaks och att det kommer att utkrävas ansvar lite här och där….

Jag har absolut inget emot att människor som gör extraordinära insatser, arbetar mycket, har stort ansvar etc., också har en ordentlig lön.

Samtidigt är det fascinerande att se att den dag ansvaret ska utkrävas och de faktiskt måste stå för vad de fattat beslut om, då har man inte förstått, känt till eller haft just det ansvar man ursprungligen fick betalt för att ha.

Detta scenario upprepas gång på gång på gång. Det kan vara politiker, åklagare, polischefer, företagsledare eller kort sagt vem som helst som motiverar sin lön med att han eller hon har ett så stort ansvar. Det är inget som är specifikt för något parti eller någon särskild yrkeskategori utan det skär rakt igenom.

Vad som upprör mig är då dessa människor, efter att ha bevisat sin inkompetens bortom varje rimligt tvivel, antingen får sitta kvar på sina ansvarsfulla poster, alternativt, genom någon sorts rockad bland sina uppburna likar, hamnar på någon annan motsvarande post någon annanstans.

Det är som att om man bara nått en viss nivå i vårt samhälle så får man en sorts immunitet mot att någonsin, oavsett vad man gör, behöva återgå till ett liv som inte innefattar alla de privilegier man blivit van vid. Antingen så får man ett nytt toppjobb, blir ambassadör eller, i värsta fall, landshövding.

Märkligast av allt är att man får dessa positioner med hänvisning till den kompetens som man bevisat att man inte har.

Som turistrådet säger; Sverige är fantastiskt! 

04c69c39d09181d0.jpg 

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 1 december, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 4 kommentarer.

  1. Två intressanta passager i en rapport från Stockholmsambassaden i maj 2007:Hur USA uppfattar Sveriges syn på SWIFT-trafiken:”Within the EU, Sweden often takes positions that coincide with our own on issues as diverse asthe DOHA round, EU enlargement and Turkey, Swift banking data privacy, and the EU’s relationship with Cuba.”Om Sveriges underrättelsesamarbete med USA:”Due to domestic political considerations, the extent of this cooperation in not widely known within the Swedish government and it would be useful to acknowledge this cooperation privately, as public mention of the cooperation would open up the government to domestic criticism.”http://cablegate.wikileaks.org/cable/2007/05/07STOCKHOLM506.html

    • Michael Gajditza

      Oj, det finns hur mycket som helst att skriva om svensk utrikespolitik, neutralitet och det mer eller mindre tydliga dubbelspel som förekommit sedan andra världskriget. Vi har ju just nu i samband med Wikileaks också fått väldigt färska uppgifter om hur Sahlin, Ahlin och sossarna agerat.

  2. ja… fantastiskt märkligt…Hemikram ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: