Svensk Myndighetskontroll: Bolag ökar sin omsättning 17500% tack vare TPB domen!


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8185688.ab

http://www.expressen.se/nyheter/1.2229877/fangelse-for-de-atalade-i-pirate-bay-malet

http://www.svd.se/naringsliv/it/pirate-bay-i-hovratten-per-e-samuelsson-vi-overklagar-till-hogsta-domstolen_5741793.svd

http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/sankta-fangelsestraff-for-pirate-bay-1.1216636

Vilket klipp!!

Filmbolaget Yellow Bird Films AB har tilldömts 6.300.000:- SEK i skadestånd av männen som dömdes av hovrätten idag i det omskrivna The Pirate Bay målet. Totalt dömdes dessa till 42.000.000:- i skadestånd för att ha varit medhjälpare till olaglig fildelning åren 2005-06. De döms även till mellan 4-10 månaders fängelse.

Jag beklagar grabbar, men detta är en politisk dom och hovrätten har beslutat sig för att statuera exempel. Det tycker jag framgår tydligt av följande två korta avsnitt i domen:

Att upphovsrättsintrång genom illegal fildelning är ett samhällsproblem som på senare år spritt sig likt en löpeld framstår enligt hovrätten i det närmaste som ett allmänt känt faktum.”

och

Vid en samlad bedömning finner hovrätten att det står klart att den olagliga fildelningen snabbt antagit proportioner som gör att de allmänpreventiva hänsynen måste tillmätas stor vikt i rättstillämpningen. När det gäller just denna form av upphovsrättsintrång finns det enligt hovrättens mening därför alldeles särskilda skäl att hänföra brottet till sådan art att påföljden normalt ska bestämmas till fängelse.”

Det hade faktiskt räckt med dessa rader som domskäl eftersom resten är till för att bekräfta vad som står här. För hovrätten är det ett allmänt känt faktum att den illegala fildelningen är ett samhällsproblem och att den antagit proportioner som gör att allmänprevention nu är viktigt vilket alltså ger som resultat att ni ska straffas som fan för att vi här ute ska darra och huka oss.

Förmodligen så vore det bästa ur deras synvikel också att debatten tystnade men det kanske man ordnar till i den utredning som ska komma med förslag till ny skrivning av YGL-yttrandefrihetsgrundlagen.

Fördelen med domen är att den inte kräver mycket analys utan den är genom ovanstående skrivningar glasklart politisk.

Hur kan något så omstritt som fildelningens negativa och/eller positiva effekter på samhällsekonomin annars, för hovrätten, bli till ett allmänt känt faktum att det är ett samhällsproblem? Jag trodde att faktum betydde att något var oomstritt, i alla fall i huvudsak.

När man sedan utifrån detta felaktiga antagande talar om att just det problem man pekar på och som resten av världen vet är en omstridd fråga och långt ifrån avgjord sådan, ska ligga till grund för att statuera exempel så slutar jag nästan att läsa och undrar vad i helvete det är för grundläggande fel på vårt rättsväsende??

I min kommentar har jag sedan bara för avsikt att lägga till en sak till och har någon funderat över skadeståndets storlek och hur realistiskt satt det är så ska du få mer att fundera på nu.

Låt oss ta en titt på Yellow Bird Films AB. Grattis säger jag till det bolaget! Ni får 6.300.000:-! Kan förstå att Ni är lite omtumlade för det beloppet motsvarar en omsättningsökning för Er under de två år som åtalet gäller, 05-06, med runt 17500%. Japp, er omsättning, som enligt Era bokslut för åren 05-06 uppgick till 12494:- plus 22.626:- = 35120:- ökade just ca. 175 gånger tack vare skadeståndet.

Hur det är med övriga bolag vet jag inte men om vi tittar på det belopp som utdömts för 33 verk och om vi antar att TPB tillhandahållit 2,5 miljoner olika verk så kommer vi fram till att med den värdering hovrätten gjort så har de totala förlusterna för upphovsrättsinnehavarna varit ca. 3.180.000.000.000 och säga vad man vill men tre biljoner 180 miljarder och lite dricka o popcorn, det blir ju dyrt i längden om man ska fortsätta med de förlusterna……….

Nunc aut nuncuam

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 26 november, 2010, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Vet inte var du får dina siffror ifrån men på Alla Bolag står det att Yellow Bird omsatte ungefär 40 miljoner de åren.http://www.allabolag.se/5566418835/bokslut

    • Michael Gajditza

      Det stämmer säkert men det bolag som står angivet som kärande i domen, Yellow Bird Film AB hade den omsättning jag skrivit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: