Svensk Myndighetskontroll: Den svenska självbilden kräver ett terroristhot


http://svt.se/2.22620/1.2229321/forundersokningar_nedlagda

Jag har inte skrivit mycket om händelserna i Göteborg där polisen på bästa ”nu ska vi slå till mot Hells Angels” sätt visade att den träning man genomfört på just MC-klubbar även fungerarar fint mot oskyldiga palestinier och deras barn. Folk blir uppenbarligen rädda då svartklädda män med automatvapen sliter dom ur sängarna, bojar dom och far iväg i ilfart till celler och förhör.

4980h1024_jpg_676844l.jpg

En av dom var inte misstänkt för något och misstankegraden mot de andra var inte ens tillräckligt stark för att hålla kvar dom ett dygn. Det är mot just den bakgrunden som insatsen skall ses. Att den här typen av tillslag görs är helt naturligt då man har ett starkt bevisläge, har spanat en tid och sett inblandade med vapen och har uppgifter från tidigare om att personerna i fråga kan vara farliga. Då ska man gå in med allt man har.

När man inte har mer än vad man nu hade i Göteborg så ska man det inte. Det är särskilt olämpligt att göra så när man hämtar vittnen eftersom de kan få för sig att de har blivit kränkta och misshandlade och viljan att vittna kan på så sätt komma att påverkas i negativ riktning……

Den mest krystade förklaringen/tolkningen av det inträffade stod nog ändå SvD:s ledarsida för då man lyckades få det till att det som hänt i Göteborg visade att det är viktigt för oss att ha styrkor i Afghanistan.

Det får dock sägas vara oklart på vilket sätt en gryningsräd mot och gripandet av fyra oskyldiga i Göteborg utan vare sig bomber eller annan typisk terroristrekvisita, i något avseende kan ha betydelse för ett terrorhot mot Nordstan eller hur det kan ha betydelse för vår närvaro i Afghanistan?

Jag vågar påstå att det skulle haft en lika stor betydelse för Nordstans säkerhet om man gripit fyra personer på SvD:s ledarredaktion i Stockholm istället.

Att detta hänger ihop med det amerikanska spionerandet på privata svenskar i Sverige och för den delen även i många andra länder är väl fullständigt glasklart. Kanske inte direkt men som uttryck för en inställning till och en rädsla för terrorism så är sambandet tydligt. Jan Guillo skrev i söndagens Aftonbladet det ni kunnat läsa här i bloggen många gånger förut, att vi ger upp vår demokrati för att skydda vår demokrati vilket totalt sett framstår som ganska korkat.

När någon historieintresserad människa i framtiden ställer sig frågan hur det gick till då vår demokrati gick förlorad så kommer svaret att vara, ”en dag och en lag i taget.” Ett känt citat som går alldeles utmärkt att nyttja på det som nu sker lyder; ”den som ger upp frihet för trygghet förtjänar ingetdera och riskerar att förlora båda.”

our-apologies.jpg

Det är i denna kontext vi också måste se det carte-blanche som vi uppenbarligen givit USA att på svenska gator och torg samla in uppgifter och informationer om svenska medborgare till olika register. Eftersom de som kartläggs inte är misstänkta för brott så kan det alltså bara vara fråga om olika typer av åsiktsregistrering och liknande som noteras i dessa register vilket i sig strider mot svensk grundlag.

Fånigt nog så anar jag i botten av allt detta ett mindervärdeskomplex. Det är som att det framstår som så helt obegripligt för en del att vi, Sverige, som enligt oss själva har en så stor roll på den världspolitiska scenen, inte skulle vara utsatta för ständiga hot från terrorister som inte delar våra uppfattningar på något sätt strider mot naturlagarna.

Klart att vi som också är viktiga lever under hot! Gör vi inte det så förminskas vi ju till något mindre viktigt och så kan vi ju inte ha det! Därför måste myten upprätthållas så att vi ständigt kan förvissa oss om att vår beredskap är god och att vi faktiskt också betyder så mycket som vi själva tror. När det så (äntligen) kommer en indikation åt ett terrorhotshåll så reagerar polis och andra myndigheter som utsvultna Pavlovska hundar och formligen kastar in allt vi har för att möta detta konkreta hot.

Detta görs trots att Säpos bedömningar år för år visat på ett allt mindre intresse för Sverige från olika grupper. Istället har teorin om Sverige som ett utbildnings- och transitland för den internationella islamska terrorismen etablerats som ytterligare en mytbild och p.g.av detta hot så måste vi vidtaga alla möjliga sorters lagändringar och vidta alla möjliga sorters kontroller av medborgarna.

Som t.ex att ge USA ett carte-blanche……

Att svenska terroristforskare med prof Magus Ranstorp i spetsen bedömer att det handlar om en handfull individer som Säpo har koll på, hindrar inte att nojan ska underblåsas och förstärkas för så länge man kan få folk att tro på att hoten är akuta och omedelbart förestående så får man förståelse för en del åtgärder som annars hade varit svåra att få igenom och man har också fortsatt tillgång till det ymnighetshorn med påskriften Usama som det ständigt fortsätter att komma pengar ur.

Enkelt uttryckt så menar jag att det inte skulle stämma med den svenska självbilden att vi inte var utsatta för minst samma hot som länder i vårt närområde. Då får fakta som att ett enda av 913 terrordåd inom EU-området 2008-09 var av islamistiskt ursprung helt enkelt stryka på foten.

För att slutligen ge en bild av hur stor och omfattande denna terroristindustri har blivit, några siffror från USA där Washington Post i somras skrev att ”top secret America” svällt till en sådan omfattning att ingen längre har kontroll på hur många människor som arbetar med underrättelseverksamhet eller hur mycket det kostar. Här ändå de siffror man kunde presentera:

Budgeten för USA:s underrättelseverksamhet är ofattbara 525 miljarder kronor. Vilket är 21 gånger mer än vad som spenderades före den 11 september.

Enligt Washington Post finns det 1 271 statliga myndigheter som ägnar sig åt underrättelseverksamhet. Därtill 1 931 företag som används som konsulter i verksamheten.

854 000 personer är godkända för att handha topphemliga uppgifter. Vilket betyder att av USA:s befolkning på cirka 300 miljoner människor så är närmare en miljon direkt sysselsatta med att övervaka andra amerikaner eller andra länders medborgare med främsta syfte att undvika framtida terrordåd.

Vägen USA valt är att i princip dammsuga all information i form av e-mejl, telefonsamtal, websidor och annat för att hitta detaljer som kan leda till misstänkta terrorister. Denna informationsinhämtning sker mestadels via datorer som plöjer igenom närmare två miljarder informationsbitar varje dag i jakten på spår.

Men i slutändan krävs det människor för att tolka hur värdefull den här informationen är. Antalet underrättelseanalytiker har formligen exploderat sedan den 11 september 2001. Problemet är att de producerar över 50 000 underrättelserapporter om året.

Man konstaterade också att en rad myndigheter utför samma arbetsuppgifter utan att dela med sig av data till varandra.

Att detta väcker befogade frågor om rättssäkerhet är helt naturligt. Samtidigt så måste vilken säkerhetsexpert som helst närmast svimma av det faktum att nästan en miljon är godkända för topphemliga uppgifter. Hur många av dessa läcker och vilka granskar det då……?

 4516514038_d9e2454309_o.jpg

 

 

 

 

 

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 10 november, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 7 kommentarer.

  1. Ulf HEn intressant fråga är vem eller vilka som står bakom kontrollpolitiken i vårt land. Finns det ett nätverk av debattörer, polisbyråkraterr och politiker som driver den allt hårdare och anonyma kontrollen av medborgarna i vårt land.Och vem kontrollerar kontrollanterna?

  2. Vi kommer att få skylla oss själva. Människan är inte heller bättre än sin senaste generation, vilket inte många längre tror eller tycker. Idag har vi internet och information som för det mesta t.o.m blir över. Att vargen kommer sagan, kommer att bli verklighet beror nog på att vi är väldigt snabba på att lyssna på andra och fördömma, om alla andra gör det. Ja vi gör nog det av rädsla, eftersom vi inte förmår, eller kan, kanske inte ens orkar ta reda på fakta. Vi blir kanske t.o.m indoktrinerad utan att veta det?(Politisk påverkan, hjärntvätt) eller så fint som vi kallar det när vi pratar om andra: Fanatism (av latin fanaticus ”inspirerad”, ”besatt”, ”förryckt”) är en allmän, pejorativ benämning på religiösa eller politiska riktningar som driver sin sak utan någon hänsyn till rationella argument.Nej antagligen inte, men vi har väldigt lätt för att tro på sagor samtidigt som vi i flock reagerar efter det!

  3. Det värsta är att man möjligen har gjort ett av barnen till en framtida terrorist pga detta. Hämndlystnaden kan vara större än förnuftet. Man gör nog från skolornas sida bäst i att förklara för barnen det horribla misstag som skett och se till att ett sådant hämndbegär inte växer sej starkare ju äldre de blir.

  4. ”en dag och en lag i taget.” Ett känt citat som går alldeles utmärkt att nyttja på det som nu sker lyder; ”den som ger upp frihet för trygghet förtjänar ingetdera och riskerar att förlora båda.”Den tar jag med mig till kudden inatt…Hemikram ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: