Svensk Myndighetskontroll: Luleåpolisen bombhotar tidning!?


http://www.idg.se/2.1085/1.349879/it-utredning-av-polisnat-efter-bombhot

Ett bombhot mot tidningen NSD har spårats till en IP-adress. Som vi numera alla vet och har lärt oss av Ipred-lagstiftningen så är detta ett säkert sätt att spåra t.ex upphovsrättsskurkar. Tillämpandet av denna kunskap gör att vi nu med säkerhet kan konstatera att det är Luleåpolisen som bombhotat tidningen. Den spårade IP-adressen går till polishuset i Luleå.

Tråkigt nog så har ärendet överlämnats till riksenheten för polismål vilket, mot bakgrund av den effektivitet och kompetens som den avdelningen inom polisen uppvisar, närmast kan betraktas som en garanti för att inget mer kommer att hända.

Nyligen så varnades det för att ett terroristdåd var nära förestående……………

trojaner.jpg

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 1 november, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 8 kommentarer.

 1. Sannolika skäl för bombhotet från polisen kan man ju bara spekulera i men finner en särskilt intressant!Luleå polisen har ansökt om att få starta upp en insattsstyrka på orten, men denna avslogs då beslutsfattarna ansåg att kriminaliteten på orten ej är särskilt hög och en sådan styrka då kan te sig överflödig.Kan det vara så att polisen försöker skapa sig fler arbetstillfällen på orten och med en sådan styrka sätta sig i ngn sorts respekt i ortens befolkning när dom viftar och skjuter vilt med sina automatvapen.-Nej tack,med den senaste tidens händelser fasar jag för en sådan utveckling.Vi behöver inga cowboys till poliser som till mesta delen stoppar laglydiga ungdomar i deras bilar på stadens gator och ifrågasätter vad dom gör där och är allmänt otrevliga i sin attityd.Vi behöver välutbildade poliser som har ”socialkompetens” mot vanligt folk som sköter sig, trotts allt det är oss laglydiga dom ska serva.Det tenderar att vara alltför många ”bad cops” i denna stad,hoppas nästa generation poliser kan ändra den kulturen som idag verkar finnas inom poliskåren,eller är det som dom själva säger att polisen ska återspegla samhället? Gäller det även bovar och banditer?

 2. Mörkläggning har inträffat tidigare i denna stad då en polis med automatvapen skulle värja sig mot en hotfull berusad ungdom i ett bostadsområde i staden. Vederbörande lyckades tömma hela magasinet dvs ca 30 skott på allt annat än den misstänkte,b.l.a 1st bil sönderskjuten och diverse kringliggande villor genomborrades av polisens projektiler.Den misstänkte skjöts i magen av en kollega.Tillägas kan att befälet på plats blev hämtad från en lokal krog innan ”tillslaget” Vad kommer internutredarna fram till? svaret är tämligen enkelt -Locket på!Utredningen hemligstämplas och ärendet kan således ej tas upp i en domstol.Vad utgången av denna utredning kommer att visa är nog uppenbar då polisen i staden tycks ha en imunitet likt kungens där straff friheten verkligen tycks gälla för ortens ”sheriffer” – Ja, sörlänningarnas syn på norrland som vilda western tycks stämma.

 3. @Maria de Suède; Finns ett antal sätt att använda någon annans (publika) ip-adress; tillexempel så finns det gott om trådlösa nätverk som är kopplade till interna nät, och då kan man bryta sig in via det trådlösa nätet och sen använda ”offrets” internetuppkoppling (och därmed visa den ip-adressen utåt). Att infektera datorer på det interna nätet med lämplig trojan (virus ung) kan göra att man kan använda den övertagna datorn som ”språngbräda” ut på nätet vilket ger samma resultat som ovan. Och det är enklare än vad man tror att utföra en sådan attack med lyckat resultat; folk har fortfarande inte lärt sig att klicka på saker i mejl…Sen kan man spoofa ip-adresser (helt enkelt förfalska den) och man kan ta över dataströmmar, men att göra detta med lyckat resultat kan vara svårare.:)Men från det ena till det femte; den primära slutsatsen från polisen verkar vara att någon använt deras nät olovandes, kan det innebära att politiker och annat löst pack inser att det där med ip-adresser inte är ett säkert sätt att identifiera förövare på?…antagligen inte 😦

  • Michael Gajditza

   Hej! Nej, men riksenheten för polismål kommer snart att berätta att det är ett fenomenalt bra sätt att fria poliser på!!

 4. Det är tydligt att det finns stora brister i att säkra svensk infrastruktur och främst IT-infrastruktur. Det behövs mer utveckling på dessa områden och då behövs myndigheter som har kompetens på dessa områden och kan utveckla den ytterligare. Detta är dock inte nog, det behövs även ökade investeringar i moderna datorsystem (hårdvara).

  • Michael Gajditza

   Jag tror nog att säkerheten i sig kan finnas där men polisen ligger långt efter på det området, oklart varför.

 5. Maria de Suède

  Hmm… Teknikens under…Jag tror inte att det är polisen… Men man undrar ju…Hur använder man en annans IP-adress? Jag bara undrar, det pratas ju mycket om användaet av andras internet etc…

  • Michael Gajditza

   Jag är tekniskt handikappad så jag vet inte men uppenbarligen så säger en IP-adress inte hela sanningen om det nu är så att hotet inte har kommit från polisen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: