Svensk Myndighetskontroll: Det goda exemplets makt gillas inte av Ask&Pehrson


När man diskuterar ett ämne som t.ex avkriminaliseringen av cannabis, som nu är aktuell i Kalifornien, så är det lätt hänt att man fastnar i olika forskningsrapporter som visar si eller så och mängden statistik och siffror kan ibland vara både irriterande och imponerande stor. (Utom när folkhälsominister Larsson är motpart för hon vet inget men tycker mycket….)

Idag behöver man inte fastna i den fällan eftersom det finns länder som haft modet att gå före. Tjeckien och Portugal är två exempel och här följer en liten framtidsvision som jag tidigare publicerat i bloggen och som jag hoppas att ni har glömt…..:-)

Lyckad avkriminalisering

Året är 2019 och det har gått cirka nio år sedan Sverige tog det dramatiska beslutet att avkriminalisera innehav av narkotika för eget bruk. Några straffrättsliga påföljder har sedan dess inte drabbat någon, oavsett om denne använder hasch, heroin eller kokain. Avkriminaliseringen gällde samtliga sorters narkotika.

Beslutet kom både snabbt och överraskande straxt efter valet 2010 då en kommission med påfallande beslutsamhet och styrka konstaterade att den fram till den dagen förda narkotikapolitiken hade havererat. Det var helt enkelt dags att pröva något radikalt och något nytt efter att man insett att den gamla politiken endast hade fått som konsekvens att risken för fängelse, även vid de minsta överträdelser, hade gjort att missbrukarna tvingats under jord.

Eftersom fängelse är dyrare än behandling så kom man äntligen fram till att fängelsestraffen skulle ersättas med ett erbjudande om vård och behandling till de som ertappas med små mängder narkotika oavsett vilken sort det än är.
De personer som man funnit små mängder narkotika hos skickades istället till en sorts behandlingspanel bestående bl.a av socialarbetare, psykologer och jurister för att hos dessa få förslag till lämplig behandling. De som ändå vägrade behandling fick naturligtvis göra så utan att för den skull hamna i fängelse.

Hur har då den nya politiken fungerat under de år som systemet prövats?
Det fanns ingen brist på kritiker och domedagsprofeter vid systemets införande. Självfallet skulle, enligt dessa, effekterna bli ett väsentligt ökat missbruk och till och med ”narkotikaturism” till landet med de liberala lagarna. Det skulle i sin tur bidra till ännu större problem. Redan tidigare så hade man ett stort antal tunga missbrukare och dödstalen för dessa var bland de absolut högsta i västvärlden.

Resultaten av den första riktigt stora utvärderingen av den nya politikens effekter har nu kommit och glädjande nog så kan man konstatera att redan fem år efter avkriminaliseringen har användandet av narkotika minskat bland Sveriges tonåringar.
Andelen HIV-smittade, orsakat av orena verktyg, har sjunkit medan andelen personer som sökt hjälp och behandling mot sitt missbruk har mer än fördubblats.

Forskningsledaren bakom den genomförda utredningen säger; ”att döma av de siffror vi fått fram så har avkriminaliseringen i Sverige varit en stor framgång.” ”Det har fått som konsekvens att den svenska regeringen nu kan sägas ha handlagt och kontrollerat narkotikaproblematiken långt bättre än nästan alla andra länder i västvärlden.”

Jämfört med EU och USA är numera de svenska siffrorna imponerande. Efter avkriminaliseringen har Sverige nu den den lägsta nivån vad gäller personer över 15 år som använder marijuana med ca. 10%. Proportionellt så är det så att det är fler amerikaner som använt kokain än vad det finns svenskar som använt marijuana.

Jag skulle här kunna redovisa ytterligare en mängd siffror men jag nöjer mig med att berätta att på i stort sett varenda mätbar punkt så har situationen förbättrats påtagligt. Det gäller användandet, antalet dödsfall, antal i behandling och antalet HIV fall. Allt är nu bättre än förr. Dessutom till kostnader som har varit mycket, mycket lägre än tidigare.

Den svenska fallstudien har rönt stort intresse även i USA som länge haft en hård linje i narkotikapolitiken med kanske västvärldens strängaste straff för narkotikainnehav och försäljning. Trots det så har USA de högsta nivåerna i världen vad gäller användandet av marijuana och kokain.

På institutet bakom fallstudien menar man att det stora problemet i USA och med den förda narkotikapolitiken är att den är baserad på spekulationer som har rädsla som sin utgångspunkt istället för empiriska och evidensbaserade fakta. Dessa finns nu i den svenska fallstudien och kanske kan det få till följd att även andra länder följer efter.
Ytterligare en effekt av den nya politiken är att polisen nu kan fokusera på att spåra upp och lagföra de stora organiserade narkotikaligorna.

Sammanfattningsvis så har den nya politiken och avkriminaliseringen lett till att man lyckats nå de uppsatta målen för narkotikapolitiken för första gången någonsin!!

Är detta en utopi? Är det en blåögd beskrivning av vad som skulle kunna ske om vi
avkriminaliserade innehav för eget bruk? Skulle en sådan leda till de katastrofala effekter som förespråkarna för och utformarna av dagens repressiva och mycket kostsamma narkotikapolitik hävdar?

Säker kan man naturligtvis aldrig vara men det jag har gjort i texten ovan är enbart att jag ändrat vilket land det handlar om och även ändrat de årtal som anges.

Vad som beskrivs i texten är exakt vad som har skett i Portugal sedan man där år 2001 genomförde de åtgärder inklusive avkriminaliseringen som beskrivs. Alla de goda effekter jag berättar om är de effekter som man nu har sett i Portugal. Självklart skulle något liknande även vara möjligt i Sverige.

Den nuvarande narkotikapolitiken är ett kostsamt misslyckande. Det är dags även för oss att göra något radikalt som att t.ex följa det goda exempel som Portugal utgör. Det vore dessutom ett utmärkt exempel på pragmatisk och evidensbaserad politik.

Med andra ord, Liberaldemokratisk sådan.

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 29 oktober, 2010, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. Jerker Wågberg

  Sorry Michael, jag hade inte glömt. Förra lördagen blev det diskussioner i kompisgänget om narkotikapolitiken och på söndag skickade jag sourze-länken till denna text till utvalda personer. Internet glömmer aldrig :)Hoppas andemeningen går igenom. Tack för argumenten.

  • Michael Gajditza

   Bara roligt om de kommer till användning. Se för övrigt mitt svar till Huge ovan. Tror att vi som t.ex skriver på maillistan lib.dem ibland blir lite väl teoretiska. Jag behöver inte alltid veta hur kärnkraft produceras utan kan ibland nöja mig med att se att det fungerar helt enkelt. 🙂

 2. Fantastiskt bra text. Intressant – och lite spännande sådär 🙂

  • Michael Gajditza

   Tack! Roligt att du tycker det. Jag har ibland en känsla av att vi som är engagerade ibland skriver på ett sätt och tillägnar oss ett språk, som gör att det vi skriver kan sluta som små sekteristiska inlägg för de närmast sörjande……vilket ju knappast kan sägas vara bra om man har en politik man vill nå ut med. Det är i alla händelser något att vara vaksam på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: