Svensk Myndighetskontroll: Ska världen nyktra till och legalisera Cannabis?


http://www.dagensjuridik.se/2010/10/juridikprofessorer-vill-legalisera-cannabis

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8015952.ab

På tisdag nästa vecka, 101102, går Californien till folkomröstning avseende Proposition 19 som förslaget att legalisera marijuana heter på byråkratiska.

Jag ska inte här ännu en gång gå igenom argumenten för ett sådant förslag utan skriver detta för att jag funderar på vilken omsvängning som skett i frågan och hur fort det ändå gått. Lite ketchupeffekt får man nog säga att det är. Jag kommer ihåg i våras då jag skickade en debattartikel om den misslyckade svenska narkotikapolitiken till min hemorts stora tidning VLT och var i stort sett helt säker på att den inte skulle publiceras med tanke på det, som det kallas, narkotikaliberala innehållet.

Den inte bara togs in, den fick dessutom bland kommentarerna enbart positivt mottagande och det vågar jag påstå inte hade varit möjligt för bara fem år sedan. Så snabbt har alltså opinionen plötsligt rört sig i den frågan efter att ha varit lika rigid som Johan Pehrson, Fp:s rättspolitiske talesman, i många år.

I Californien som på många sätt kanske är USA:s liberalaste stat, åtminstone i vissa avseenden, är opinionen inför valet mycket jämnt fördelad mellan ja och nej där ja sidan har 46,5% mot nej sidans 45,3%. Ett intressant särdrag i opinionen är att så många juridikprofessorer över hela USA stöder förslaget. Professorer vid universtitet som Harvard, Yale, Georgetown och NYU menar att förbudet är både verkningslöst och kontraproduktivt.

Avslutar detta lilla inlägg med att säga att det onekligen ska bli spännande att se resultatet och lämnar ordet till den tidigare domaren Jim Gray som varit verksam i Californiens Supreme Court.

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 26 oktober, 2010, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 7 kommentarer.

 1. Jag tycker det är rätt och riktigt folk som inte orkar leva i vårt ruttna samhälle ska få en chans att döva sin ångest med droger, sedan att en och annan stryker med gör ingenting det blir bara lättare för inteliligensian att få dominera samhället med psykopatiska tankar och värderingar som vi tvingas efterleva!Ta och titta på det här så förstår var och en, bortsett drogade människor vad fint vi ordnar det för våra skolbarn.http://politisktinkorrekt.info/2010/10/26/svenska-elever-som-ber-och-bar-sloja-i-sin-ordning/#more-63628

 2. Hmmm… – html-länkning funkar ju ej här. Länken till Kaliber 26 april 2009 är http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=2782166 Min länksamling om cannabis finns här http://josefboberg.wordpress.com/2008/10/20/vagvisning-visavi-vagledning/#comment-347

 3. Jag tycker det är en given parallell mellan förbudet mot alkohol i USA på sin tid – och dagens förbud av cannabis. Dom enda som tjänar på förbudet för personligt bruk av cannabis är knarkmaffian. De på förhand givna förlorarna är nationerna som har cannabisförbud = Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna.Kaliber 26 april 2009: ”Vår älskade dödsdrog – om alkohol och våld”: ”Där våldet finns – finns nästan alltid alkoholen. Vår enda lagliga drog är också den som gör oss mest våldsamma.”Såvitt mig känt – så har det aldrig någonsin förts i några som helst bevis – att cannabis skulle kunna vara ens i närheten av nivån på skadeverkningarna av den lagliga alkoholen. Jag har lagt ned åtskilliga hundratals timmar på nätet, under de senaste fyra åren – för att själv ta reda på att det är så. En enkel sammanställning av det – har jag gjort som en länksamling om cannabis – och droger allmänt sett – HÄR.

 4. Jag kan aldrig tänka mej ett totalt frisläppande av någon drog som idag är förbjuden att användas för njutning. Däremot kan jag tänka mej ett visst frisläppande under starka restriktioner. Det ska avgöras av läkare i grupp vad, var och hur en drog ska få användas. Ingen myndighet ska avgöra sådant. Vissa medel som idag är tillåtna bör dock förbjudas, som vissa amfetaminer. Kanske de ska byta plats med de alkaloider som ingår i cannabis?

 5. Ja en reformering verkar vara nödvändig… det har du rätt i men frågan om hur lämnar jag öppet att fundera på… kan nån berätta på ett någorlunda nyktert sätt så är det du..Fortsättning följer mao…Hemikram

 6. Jag kan bara svara att det blir intressant att följa… (men obehagligt är det, ryggar helt naturligt bakåt av droger)Men DIG ruggar jag inte bakåt av, du en hemihero…http://blogg.aftonbladet.se/hemimamma/2010/10/hemimammas-tankar-men-nu-ar-det-inte-jag-som-bestemer-barnens-sorg-ett-uppropHemikram

  • Michael Gajditza

   Vet du vad? Man ska inte rygga tillbaka av droger. Droger gör massor av nytta. Morfin t.ex är en fantastisk drog. Vad det handlar om är användningen av drogen och som med precis allt som kan brukas så kan en drog även missbrukas. Det är alltså missbrukandet och den bakomliggande beroendesjukdomen som ska angripas så effektivt som möjligt. Av någon obegriplig orsak har vi valt att göra skillnad på t.ex den alkoholmissbrukandes sjukdom och den narkotikamissbrukandes. I det ena fallet så säger vi klart och tydligt att personen lider av beroendesjukdomen alkoholism och även om han åker runt med 25 liter alkohol så stämplar vi honom inte som kriminell. Det gör vi däremot med den som rökt en holk och som har 0,5g hasch till i fickan. Där ser vi inte i första hand sjukdomen utan vi ser brottslingen. Att därefter behandla den sjuke genom hela rättskedjan såsom varandes kriminell istället för att erbjuda och ge vård har skapat mycket av den eländiga narkotikasituation vi ser nu. Hela området är så fyllt av okunskap och dumhet hos de beslutande politikerna att jag får lust att, för att kort återgå till gårdagens diskussion, vomera på dom allihop. Okunskapen sträcker sig från att säga nej till sprutbytesprogram vidare till att kräva två månaders drogfrihet av den drogberoende innan han/hon kan få vård och den drogfrihet som begärs ska den sjuke ordna själv i den miljö han normalt vistas vilket också med viss sannolikhet innebär bostadslöshet. I Danmark ger man en grav heroinist läkarförskrivet heroin och ser på så sätt till att åtminstone minska skadeverkningarna och kriminaliteten i missbrukets spår. I Sverige står den främste förkämpen för den förlegade och misslyckade politiken, Johan Pehrson, vid den utslagne heroinistens sida och säger: ”Kamma dig o skärp till dig, du behöver bara visa två månaders drogfrihet så har du chansen att bli en av de fem som kan få lite vård. Under tiden dör det över 400 människor årligen för att de vägras vård eller t.ex subutexbehandling. Bland det dummaste i den vägen jag upplevt var en kille som heter J.P som i samband med en anstaltsvistelse ansökte om att vid frigivningen få komma med i ett subutexprogram. Han hade vid den tiden gått på heroin i nästan 25 år och jag vill minnas att ett deltagande i programmet krävde 10 års dokumenterat missbruk. Han fick ingen plats i det program han sökte. Han hade nämligen varit korkad nog att förlägga 17 av sina 25 missbruksår utomlands och hade därför bara åtta dokumenterade år i Sverige vilket alltså var otillräckligt. Blott Sverige svenska krusbär har…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: