Svensk Myndighetskontroll: Liberaldemokraterna (L) har idag sitt första möte


På ett tåg på väg till Stockholm och det första mötet AFK eller IRL med Liberaldemokraterna (L) tidigare idag skrev jag ner lite ostrukturerade söndagstankar.

Det känns onekligen både spännande och inspirerande att vara dels en av initiativtagarna till detta och dels att på det sätt som nu sker kunna påverka ett blivande partis hela politik från grunden. Det ska även bli väldigt roligt att få träffa de människor som jag så här långt bara känner som namn bakom olika mailade debattinlägg och bloggar.

Vid dagens möte, som har karaktären av ett informationsmöte, är det främst organisatoriska frågor som ska avhandlas men som var och en förstår så är organisation i ett nybildat parti något väldigt viktigt även för den politik som håller på att formas. Ansvariga för de politiska huvudområden som ska behandlas i ett kommande partiprogram skall utses.

Med detta avses inte, vilket kan vara lätt att tro, att den som är ansvarig också ska kunna, veta och göra allt inom området och utifrån det egenhändigt skriva ett briljant epos över det område han eller hon är satt att ansvara för.

Som jag ser det så finns det erfarenhetsmässig kunskap som säger att det alltid måste finnas ett tydligt ansvar fördelat. Utan ett sådant kommer inget att ske och som ansvarig för ett område har man även som uppgift att till det egna området knyta de personer som man anser är de mest kompetenta och skickligaste som det går att få tag på, för att skapa ett program av absolut toppklass.

Som jag tidigare berättat så har jag, tillsammans med Torbjörn Jerlerup, ansvar för avsnittet ideologi i vilket Liberaldemokraternas syn på hur den liberala grund som är vår gemensamma ska uttydas och tolkas. I det arbetet kommer i första hand det blivande partiets styr-och ledningsgrupp som består av de 13 grundarna att involveras men här, liksom i alla andra programpunkter, kommer vi under en tid att lyssna mer än vi skriver och pratar.

doma.jpg

Mitt andra ansvarsområde är rättspolitiken och här får jag tillgång till ett par absoluta toppkrafter som jag dessvärre just nu, av lite olika skäl, inte kan berätta vilka det är. Viktigast är dock att jag vet att delar av det som ska skrivas på området, genom deras medverkan, kommer att bli bättre än om jag skrev dessa delar själv. Att ha en prestigelös inställning till det jobb som ska göras tror jag kommer att visa sig vara väldigt viktigt för att vi ska kunna få just den kvalitet på programmet som eftersträvas.

Ett avsnitt som jag har för avsikt att skriva huvuddelen av själv, är det avsnitt inom rättspolitiken som handlar om kriminalvård. Även här har jag dock för avsikt att inte på något sätt redan nu låsa mig för det ena eller det andra utan kommer självklart att lyssna och ta in alla de synpunkter som kan komma innan det är dags att skriva och sammanfatta.

Vi har sagt som utgångspunkt att den liberalism som ska beskrivas i programform, ska vara pragmatisk och evidensbaserad och den inställningen betyder för min del att jag lyssnar och tar till mig sådant som är motiverat utifrån dessa båda begrepp. Det vore både dumt och inkonsekvent att förfara på något annat sätt. Det första som mot den bakgrunden behöver göras är att starta med att göra en indelning av avsnittet rättspolitik i olika rubriker och underavdelningar.

Gissa om jag ser fram mot jobbet med tillförsikt och glädje!!

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 18 oktober, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. MichaelSynd att jag inte kände till ert möte för då hade ni kunnat diskuterat det här som är mycket anmärkningsvärt!http://corruptio.blog.com/2010/10/18/corruptio-har-anmalt-sveriges-kriminella-polis-och-regering/

  2. Så länge som kriminalvården får en förändring i riktningen mot: ”Vård med specialisering mot vård av människor med ‘omgivningsskadebeteende'” i stället för öga för öga- straffmentalitet så blir jag nöjd. Det skulle ju innebära en 180 graders vändning av politiken och sedan tror jag att detaljerna kommer komma fram allt eftersom. Vi måste sluta se dömda personer som onda utan börja fatta att det är människor med känslor det handlar om och sedan kan brottet bestå i att personen har en annan inre moralisk karta, mår dåligt eller bara har tagit ett dåligt beslut som fått stora konsekvenser. VI måste sluta se juridik som medel för att lösa problemen med kriminalitet, vilket snarast kan jämföras med att hälla bensin på elden. Det är olika individer det handlar om och precis som alla som inte är stämplade som kriminella har alla levt olika liv och har olika orsaker till att de har hamnat i kläm med statsmakten. Det finns inte en enda lösning som att skärpa straffen med vilket alla problem enkelt förvinner bort utan det sopas under mattan (vilket fängelsestraff är egentligen, när livs levande personer hålls isolerade och skilda från omvärlden, med djupa(re) psykiska ärr som följd).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: