Svensk Myndighetskontroll: Är det vargen kommer i repris?


Nu ska jag ge mig ut på extremt tunn is vilket alltid är extra spännande.

Jag har läst några artiklar både idag och på senare tid som väcker minnesbilder av hur det gått till på andra områden och hur det fortfarande går till.

Dagens artiklar handlar om cyberrymden, internet,trojaner,maskar,virus och terrorattacker. mina kunskaper på området är klart begränsade men det jag reagerat på är retoriken. Nu har man skrämt oss i 10 år med risken för terroristattacker i det fysiska livet och på så sätt lyckats få oss att gå med på en massa olika lagar som sägs ska skydda oss mot än det ena och än det andra.

När jag nu ser samma typ av argument, samma typ av experter som varnar oss för att terrorn kan slå till var som helst när som helst, så kan jag inte låta bli att tänka tanken att detta är argument i ett led som så småningom ska ge staten kontrollen och makten att avgöra vad som får och inte får sägas och göras på det fortfarande relativt fria internet som vi idag känner.

Det är möjligt att experterna har rätt men nog visar vår empiriska erfarenhet av lagstiftarens vilja att genom lag kontrollera att det finns all anledning att i alla fall vara uppmärksam på alla förslag i den riktningen.

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 28 september, 2010, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

  1. Idag pratar man om att minska tillgängligheten för riksdagen också…slutna rum…. slutna rum =0(

  2. En högst relevant iakttagelse. Den senaste tiden har det talats ovanligt mycket om IT-hot i media. Jag såg SVT:s propagandafilm om FRA i lördags, och där lät det precis likadant. Sen har vi nyheten om påstådda datavirus på Bushehranläggningen i Iran (där det nog ligger mer än en gravad hund). Idag talades om den USA-ledda cyberkrigsövningen, där Sverige deltar. En paranoid herre på MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) intervjuades om saken i Studio Ett. Han såg inget omedelbart hot mot Sverige, men garderade sig naturligtvis med att man aldrig kan vara säker. Mannen ifråga hette Richard Oehme. Jag googlade honom och hittade följande: Han har ett förflutet på FRA och regeringskansliet. På det senare stället var han en av de främsta FRA-lobbyisterna och hade stort inflytande över tillkomsten av FÖD:s FRA-promemoria 2005. Här har vi alltså en vän av massavlyssning, som rimligen har stort intresse av att underblåsa rädslan för IT-hot. Arm i arm med Pentagon.

    • Michael Gajditza

      Skönt att höra att fler tänker i samma banor och en intressant upplysning om Richard Oehme. Jag såg inte filmen i lördags men ska se om det går att se den på SvT play.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: