Svensk Myndighetskontroll: Detta är ett sant privilegium!


Det slog mig bara plötsligt vilket privilegium det är för oss som bor i länder där möjlighet att uttrycka sig finns oavsett om det handlar om politik, mode, sex, religion etc. etc.

Detta är en omistlig del i det som omfattas av ordet demokrati och en rättighet som vi tar närmast för självklar.

Någon självklarhet är det dock inte för miljontals människor runt om på vår planet. För somliga är åsiktsfrihet, tryckfrihet, mötesfrihet och vad som för övrigt ingår i en beskrivning av det vi kallar mänskliga rättigheter, fortfarande en utopi.

Vi som har dessa rättigheter har därför två huvuduppgifter. Den ena är att vi på de sätt vi kan måste verka för att mänskliga rättigheter verkligen också blir mänskliga rättigheter för alla människor.

Den andra att med alla medel skydda dessa rättigheter där de idag finns mot inskränkningar och olika sorters begränsningar. Frihet måste vara att allt vi gör som inte skadar någon annan också är den frihet som tillåts oss och en frihet som inte i något avseende skall övervakas och kontrolleras av staten genom olika myndigheter.

Att du övervakas och kontrolleras vid brottsmisstanke är självklart. Lika självklart borde det vara att, om du inte är misstänkt för något, slippa övervakning eftersom en sådan innebär en inskränkning av din frihet.

Idag har vi, tack vare den nya tekniken, möjlighet att publicera oss t.ex i bloggar eller på nättidningar som Sourze, vilket kan sägas bidra till att öka vår frihet. Samma teknik används emellertid också för övervakning i olika former och det är en övervakning som slår blint och drabbar oss alla. Redan idag har vi FRA och imorgon ett direktiv som kommer att hålla rätt på din elektroniska kommunikation utan att du är misstänkt för något.

I skyddet av våra rättigheter ingår att vi själva, som medborgare, måste vara vaksamma mot dom som vill utöva kontroll och övervakning över oss. Om inte vi själva säger ifrån så kommer denna kontroll och övervakning att successivt och obönhörligen expandera och breda ut sig över allt fler delar av vår vardagstillvaro. Därför måste vi som medborgare sätt ner foten vid någon punkt och säga, ”Tack, men nu räcker det!”

efa8d0ca73e25469.jpg
Europadomstolen

 

För att visa på hur många lagar som tillkommit på detta område under de sista sex-sju åren så har jag sammanställt en lista över dessa. Jag är inte säker på att jag fått med allt men listan är tillräckligt lång och innehåller tillräckligt många lagar för att få t.o.m erfarna samhällsdebattörer att lyfta ett ögonbryn. Den listan hittar du här. Klicka på pdf-filen som heter ”inget som diskuteras 1-3”

Inte många har en överblick över den samlade lagstiftningen på området och även Lagrådet har konstaterat att lagstiftningen nu är så omfattande och komplex att den inte längre låter sig överblickas och då är vi verkligen ute på ett sluttande plan.

Faktum är att om situationen är sådan som Lagrådet säger så borde det innebära ett moratorium för vidare lagstiftning eftersom Europakonventionen har ett uttalat krav på att lagar ska vara förutsebara.

Minns vad redan den romerske historikern och statsmannen Tacitus sa;

”Ju mer fördärvad staten är desto fler är lagarna.”

Stämmer hans tes så lever vi i ett land med 1300 lagar och över 2000 förordningar där enbart det inom arbetsmiljörätten finns över 2000 paragrafer att hålla reda på och vad detta då ger för slutsats om statens skick överlåter jag till läsaren att bedöma.

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 27 september, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 6 kommentarer.

  1. det funkar kanske för att du är medlem? =0)Men nog litar jag på din lista utan att ha sett den… på grund av dina tidigare synder *LER*Nu ska jag sova mig frisk!Hemikram! ♥

    • Michael Gajditza

      Nu funkar det. Det blir konstigt ibland när jag kör bloggen i webläsaraen Google Chrome av nån anledning som jag är för ung för att förstå……

  2. Tacitus hade nog varken gillat EU eller den svenska politikeradeln. 🙂

  3. Man kom inte till någon lista, utan till en inloggning…Synd… men annars tumme!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: