Svensk Myndighetskontroll: Se döden på dig väntar.


Med anledning av det igår natt verkställda dödsstraffet av en kvinna i Virginia, USA, som antas ha varit förståndshandikappad så kastar jag om lite i min serie om Brott & Straff och publicerar idag detta.

 

Brott & Straff

 

En ständigt pågående diskussion

 

åttonde delen

 

I den svenska debatten har många plötsligt börjat förhärliga den amerikanska rättsapparaten och jag förstår inte riktigt var detta kommer ifrån och hur all mytbildning uppstår.

Har ägnat ett par timmar åt att söka statistik som går att jämföra mellan USA o Sverige och det är knepigt eftersom lagar, redovisningsmetoder och själva uppbyggnaden av våra respektive länder skiljer sig mycket åt. 

Ett av de stora problemen är relationen stat-delstat som inte alls går att jämföra med Sverige. De källor jag nyttjat i huvudsak har varit BRÅ i Sverige och BJS-Bureau of Justice Statistics i USA

Det jag bl.a fått fram är följande:                                    

Hur man än räknar på alla vanligt förekommande brott (har inte funnit nån amerikansk statistik över skattebrott som går att använda) så är brottsligheten väsentligen högre i USA än i Sverige utom på ett specifikt område och det är cykelstölder. Det finns å andra sidan betydligt färre cyklar/capita i USA än i Sverige.

Amerikanen kör som bekant hellre bil vilket å andra sidan innebär att de har lika mycket fler bilstölder som vi har cykelstölder räknat i procent drabbade av befolkningen, så där jämnar det ut sig.

En annan svårighet är att anmälningsbenägenheten är så markant mycket större i Sverige än i USA att man lugnt kan dra slutsatsen att skillnaden i brottslighet till USA:s nackdel hade varit ännu större om de haft samma benägenhet att anmäla. Detta kommer sig främst av att den färgade delen av befolkningen har ett stort misstroende mot polisen.

Vad gäller mord och andra grova våldsbrott kommer vi inte ens i närheten så sammantaget kan konstateras att alla de som återkommande påstår att längre straff verkar avskräckande och ger lägre brottslighet har fel.

Sverige ligger vad gäller brottslighet ganska stadigt i mitten jämfört med ett tiotal andra västeuropeiska länder. Sverige ligger även på den nivån vad gäller straffmätning för de brott som jag gått igenom.

Låt oss titta på några andra siffror som jämförelse mellan länderna USA o Sverige.

I Texas som har bland de allra hårdaste lagarna och då även dödsstraff, så måste väl avskräckningsfaktorn vara så hög att i alla fall den delstaten slår svenskt daltande på sätt att våldsbrotten är mycket färre per 100000 innevånare!? Logiskt så borde det gälla alldeles särskilt mord för där väntar ju dödsstraff o en ivrig guvernör.

Avrättningsrum.jpg

Men så är det inte. Vi ligger rätt stadigt på 100 mord per år i Sverige alltsedan 1990. Det betyder knappt ett mord per 100000 innevånare.

I Texas är den siffran sex gånger så hög!!

Över 2.600.000 interner sitter idag i amerikanska fängelser och en intressant siffra är att trots att färgade och vita levt sida vid sida i så många generationer nu så är överrepresentationen av svarta såväl i fängelse som i dödscell fullständigt groteskt stor vilket tyder på att rättssystemet inte fungerar riktigt som det ska och även att de socioekonomiska faktorerna klart talar till de färgades nackdel.

Det blir alltså lätt att fastslå att dels är rättssystemet inte opartiskt och dels är de sociala skillnaderna fortfarande skrämmande stora. Det får mig också att dra slutsatser om svenska domstolar contra invandrare men det får bli en annan diskussion.

Av de 2,6 miljonerna är ca 2400 fångar som dömts till livstid utan chans till benådning (2008) och som alltså kommer att få stanna i fängelse till dom dör och som jag särskilt vill lyfta fram. Det kanske inte är så många kan nån möjligen tycka men det beror bara på att jag inte förrän nu berättar att dessa 2400 är dom som dömts till straffet då dom var 17 år eller yngre.

Innan vi fortsätter in i dödscellerna så ska jag bara kort nämna att sedan 1973 har 75 fångar släppts ut från sådana då ny bevisning friat dom. 160 har inte haft samma tur utan det har i efterhand konstaterats att de varit oskyldiga då de avrättades. En stor del och betydelse för dessa frianden har DNA teknikens utveckling haft.

Vid sidan om Kina, Iran, Saudiarabien och Vietnam är det land i världen som använder dödsstraff allra oftast USA. Sällskapet är ganska generande. Kina, Iran, Saudiarabien och Vietnam är alla diktatoriskt styrda länder med liten respekt för mänskliga rättigheter. Av stabila demokratier i den västliga länderkretsen är USA den enda stat som tillämpar dödsstraffet. I Europa förekommer inte avrättningar och ett land som tillåter dödsstraff får till exempel inte vara medlem i EU.

Just nu sitter ca. 3800 fångar i dödsceller runt om i landet. Det är fler än vad som omkom i attacken den 11/9-2001 som nu ska dödas på egen hand av de amerikanska delstaterna.

För alla dom som i olika såna här debatter talar om nackskott och att dom själva minsann är beredda att när som helst ta livet av någon samt att dödsstraffet är kostnadseffektivt vill jag teckna nedanstående bild av vad detta kan innebära konkret i det verkliga livet. Det har dessutom visat sig att dödsstraffet alls inte är särskilt kostnadseffektivt.

För det första så visar all tillgänglig statistik och all samlad empirisk erfarenhet att ett antal av dessa 3800 är oskyldiga. Jag ska själv inte ge mig på någon siffra utom de siffror som blir en effekt av ett mycket enkelt sätt att räkna.

Vi människor är inte perfekta och begår misstag. Bara här i Sverige har två intagna som hade kunnat tillhöra de 3800 friats under 2000-talet. JK har pekat på ytterligare mycket tveksamma livstidsdomar och till det kan fogas Tomas Quick som idag beviljats resning i ytterligare ett mål.

Låt oss göra tre antaganden.

Vi dömer rätt i 99% av fallen, vi dömer rätt i 98% av fallen eller kan det vara så illa att vi dömer rätt i 95% av fallen? Säkert kan vi aldrig veta och det är lite av poängen i detta för konsekvenserna med dödsstraff blir tunga.

Använd siffrorna på 3800 och det blir 38, 76 resp 190 oskyldiga människor som kommer att dödas av sitt eget lands rättsväsende. Den som är för dödsstraff och anser detta vara ett rimligt pris att betala för blodshämnd kanske borde fundera på hur det skulle vara att själv hamna i den situationen som oskyldig.

Bilden i mitt huvud av hur barbariskt dödsstraffet är blir ännu tydligare om vi antar att vi samlar alla på ett ställe och dödar dom samtidigt vilket dock vore det mest kostnadseffektiva sättet…..

Läs även vad en f.d fångvaktare på ”death row” kommit till för slutsats och varför.

 

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 24 september, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: