Svensk Myndighetskontroll: "Demokrati är den sämsta statsformen, bortsett från alla de andra."


http://www.svd.se/nyheter/politik/valet2010/jamn-spurt-kan-locka-fler_5354667.svd

Så var den här då, valdagen. Den största dagen för varje demokrati, den dagen då vi är lika mycket värda allihop. Den rikes röst vägedr inte tyngre än den fattiges, den vites röst inte tyngre än den svartes. Vi glömmer ibland bort att på andra håll i världen så dör människor just nu i kamp för att få den rättighet som vi tar så självskriven att t.o.m flera hundra tusen av oss inte ens utnyttjar den.

Så det är dagens budskap. Hur du än tänkt att rösta så använd din rättighet och din möjlighet att påverka.

Winston churchill.jpg

Winston Churchill hade en vass tunga och han sa under sin långa karriär mycket och många kloka saker. Detta är en av dom:

Demokrati är den sämsta statsformen, bortsett från alla de andra.”

Inför den sista veckan så såg alliansens försprång ut att vara ointagligt men ett par händelser i mitten/slutet av veckan kan ha fått den numera så lättrörliga väljarkåren att svänga igen. En faktor till som jag tror främst kan gynna S är att det är en sak att säga något i en opinionsmätning men en helt annan att sedan genomföra det man sagt i val. Där tror jag många gamla S väljare som känt och känner sig vilsna ändå till slut lägger sin röst där dom alltid lagt den.

Enligt en undersökning i Aftonbladet idag så svarar också inte mindre än 12% att de bestämt sig först idag så något säger mig nu att det ändå kan bli en spännande kväll framför TV:n.

Avslutar med ytterligare en klokhet från Winston Churchill.

”Under alla de lovord som ges demokratin finns den lilla människan, som går in i det lilla valbåset med sin lilla blyertspenna och sätter ett litet kryss på ett litet papper. Inga tal och inga omfattande diskussioner kan på något sätt minska kryssets överväldigande betydelse.”

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 19 september, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 8 kommentarer.

 1. Att vi på sikt låter alla skolor och sjukshus skötas av företag som medborgarna väljer i stälelt för att politiekr med lagens hjälp skapar monopol med tveksam effektivitet. Nåväl, det komerm nog aldrig bli verklighet, därav jag gick med i FP i natt för att jobba med att få libertarianismen att lyfta lite bättre.

  • Michael Gajditza

   Liberalismen lever på sparlåga här i landet vad gäller partier som på ett korrekt sätt kan hävda att de är liberala. Folkpartiets socialliberala profil från förr är idag borta och ersatt med en sorts batongliberalism. Tråkigt nog så läste jag också att deras främste liberal, Camilla Lindberg, tydligen blir av med sitt mandat. Så, du har mycket att göra…..

 2. Idag vaknar vi till helvetet….

  • Michael Gajditza

   Njae, helvetet är förmodligen varmare enligt vad som sägs i den tjocka sagoboken. Ska man så här i svag belysning vara lite cynisk så kan man säga att demokrati ibland bara betyder att vi möjliggör val av ett flertal inkompetenta i stället för utnämning av ett fåtal korrupta.

 3. Det finns en bättre styrelseform- ingen styrelse även känt som anarkokapiktalism/minarkism.

 4. Jag tror på en demokratisk statsform, synd bara att den inte finns i något land, som ger bevis för att demokrati är något bra och värdefullt.Vår och andras länder demokraturer fungerar alldeles utmärkt för ländernas överhöghet men inte för folken.Tänk om vi hade demokratiska styren världen över och slapp alla dessa politika fraktioner som försöker plundra samhällena och tyvärr får göra det på ”laglig” väg som våra riksdagspartier inte vill göra något åt eller rättare sagt, den ordern har aldrig givetvis givits ifrån högre ort, att nu ska vi fördela landets kapital så att alla får sin beskärda del av kakan och den ordern lär aldrig komma heller när vi har värdelösa regeringar som går storkapitalets ärenden! PP borde vara en anti-kapitalistisk organisation som istället borde föra den kamp som handlar om att återerövra de pengar som har stulits ifrån befolkningen av storfinansen!Jag lovar att då skulle PP bli ett riksdagspati på kuppen om de ställde upp i något riksdagsval.

  • Michael Gajditza

   En demokrati blir aldrig något annat än vad dess medborgare gör den till. En fråga vi borde ställa oss är, hur får vi mer och fler medborgare att engagera sig i sin egen vardag och det samhälle de bor i? Din analys som kommer fram till begreppet demokratur är allt för förenklad och behöver fördjupas. Som du ser på frågan jag formulerade nyss så har du inte helt fel men enligt min uppfattning går du ett par steg för långt åt ditt håll och fjärmar dig på så vis från medborgarna på samma sätt som etablissemanget gör idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: