Svensk Myndighetskontroll: Slutspurt och spänningen ökar


http://www.aftonbladet.se/sportbladet/article7806663.ab 

För någon vecka sedan så var jag helt säker på vinst för alliansen, nu är jag alls inte lika säker längre.

Jag satt inatt och tittade på siffror från de olika instituten och det är nu så stor osäkerhet i siffrorna att trots att det sett ut ett tag som en promenadseger för alliansen så kan det plötsligt ändå vända. Gemensamt för samtliga är att ingen har noterat mindre än 10% osäkra och lägger man det till t.ex moderaternas siffror som i de senaste mätningarna varit allt från knappa 26% till 31% så finns en betydande osäkerhet i det som sett så säkert ut.

Den i sista sekunden uppblossande debatten om sjukförsäkringen kan bli de rödgrönas räddning. Jag minns mycket väl ett år med Ulf Adehlsson som  partiledare, 1985, då allt såg otroligt ljust ut och M gick mot sitt absolut bästa val någonsin då hyresgästföreningen och S plötsligt slängde fram en rapport som visade att med M:s politik så skulle hyrorna öka dramatiskt.

Det gick aldrig att reparera det under de sista dagarna och M tappade runt 6% jämfört med opinionsmätningarna. Det var en starkt bidragande orsak till den s.k Westerbergeffekten i det valet och idag är väljarkåren ännu mer rörlig än vad den var då så det blir i vilket fall spännande imorgon kväll. Plus då det där med det där främlingsfientliga lilla partiet som i senaste Sifo fick 3,8% och som ser ut att kunna få vad som helst mellan 3,5-8,5%.

Länken ovan leder till ett upprop i form av ett öppet brev från 23 stora idrottsprofiler och det lyder så här:

Öppet brev till våra fans

Vi har många gånger representerat Sverige, stått upp för nationalsången och sett den svenska flaggan hissas för att hylla vårt land.

Idrott handlar om förbrödring, att kämpa för varje seger men att alltid respektera varandra och aldrig någonsin se ner på någon på grund av dess hudfärg, dess ursprung, dess namn. Rasism och idrott hör inte ihop, idrott handlar om att alla ska kunna tävla på lika villkor och att ingen diskrimineras. Detsamma ska gälla i övriga samhället.

 

Därför vill vi med detta upprop vända oss direkt till dig som stöttat oss och stått upp för oss.

Vi ber dig, för Sveriges skull, rösta inte på ett främlingsfientligt parti i valet på söndag så att de kommer in i Sveriges riksdag.

 

Stå upp för de värden som idrotten, och vårt land står för, det som gör oss alla stolta, för allas lika värde. Stå upp mot rasism och mot främlingsfientlighet.

 

– Peter Forsberg, olympisk mästare ishockey, Börje Salming, hockeylegendar, Markus Näslund, Tre Kronor, Modo, Carolina Klüft, olympisk mästare sjukamp, Pontus Wernbloom, fotbollslandslaget,Staffan Olsson, dubbel världsmästare handboll, Pär Mårts, förbundskapten Tre Kronor, Björn Ferry, olympisk guldmedaljör skidskytte, Challe Berglund, olympisk guldmedaljör, världsmästare ishockey, Heidi Andersson, sjufaldig världsmästare armbrytning, Helena Ekholm, världsmästare skidskytte, Anette Norberg, olympisk mästare curling, Eva Lund, olympisk mästare curling, Cathrine Lindahl, olympisk mästare curling, Anna Svärd, olympisk mästare curling, Stefan Lund, coach team Norberg, Gustav Larsson, olympisk silvermedaljör cykel,Jonas Claesson, trefaldig världsmästare bandy, Per Svartvadet, Modo, Tre Kronor, Niklas Sundström, Modo, Tre Kronor, Mattias Timander, Modo, Tre Kronor, Andreas Johansson, Modo, Tre Kronor, Jimmie Ölvestad, Djurgården, Tre Kronor, Christoffer Edlund, dubbel världsmästare bandy, Stefan Schwarz, VM-bronsmedaljör 1994, Jörgen Kruth, världsmästare thaiboxing.

osguld.jpg

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 18 september, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. Hoppsan, jag känner ju faktiskt till flera av dessa idrottare… F.ö. hoppas jag på ett under. Att all osäkerhet i alla dessa gallups verkligen innebär att det finns underströmmar i väljarrörelserna som är positiva. Känns märkligt med denna bleka valrörelse när det finns så viktiga frågor. Varför diskuteras de inte. Varför bara ”sifo” och sd? Hur kan en bröstpump bli en valfråga. Men inte att vi är med språngmarsch på väg in i ett hårt regelerat övevakningssamhälle av öststatsmodell. Med kränkt integritet, utan rättssäkerhet. Varför tog det sådan tid för Mona Sahlin och hennes sossar att få upp fart och argumentation. Emot Reinfeldts icke-empatiska allians. Nu hinner de ju inte. Hur kan man tro att rationella logiska argument biter på sd-sympatisörerna? Deras övertygelse är ju närmast religiös. Vilket vore OK om det vore religion, men inte när det gäller politiken i dagens Sverige. Det som behövs i svensk politik är skeptisism, ifrågasättande, analys av bakomliggande idéer , eller av frånvaron av ideologi. Inte en statsminister som säger de värsta saker med snälla hundögon. Tänk om vi finge ett valresultat som dels ledde till att integritet och rättssäkerhet blev frågor högst upp på prio-listan. Dels att gammelpartierna skakades om så rejält att de tänkte efter vad de egentligen vill, om de vill ngt annat än makt. Så att fp återfann sin socialliberala själ där empati och förståelse för de som redan ligger förenas med rättspatos och en frisinnad, liberal politik i övrigt. Jag har svårt att se ett troligt valresultat som leder dit. Men man kan ju alltid hoppas.

    • Michael Gajditza

      Ja du min vän, det har känts lite som att ropa i en öken då jag försökt ta upp de frågor som både du och jag brinner för och som utan tvekan är viktigare än både rut o rot o bröstpumpar! Men vad är ett datalagringsdirektiv i jämförelse med att diskutera om något 100-tal kvinnor ska förbjudas att bära burka? Det gäller att prioritera!Rättssäkerhet? Ointressant i jämförelse med att Ohly hade kostym och slips. Ursäkta avbrottet, jag måste gå och spy lite……..Sådär, men jag pallar inte att tänka på eländet mer utan ikväll så släpper jag detta och börjar fundera på hur eftervalsanalysen ska se ut. Till den och till vad som ska komma därefter lär både du och jag få anledning att återkomma.Ha en riktigt skön helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: