Svensk Myndighetskontroll: Cyniskt förslag drabbar främst missbrukare


Moderat SD-politik får man kalla det här förslaget. 

Hon är både inkonsekvent och ologisk vår justitieminister. I det ena andetaget så vill hon hålla rättegång utan att svaranden närvarar, hon vill ge ökade befogenheter åt åklagarna att utfärda strafförelägganden och även genomföra andra åtgärder för att minska domstolarnas arbetsbelastning.

I nästa andetag så kommer detta förslag om borttagen ”straffrabatt” vilket får som konsekvens att de brott som tidigare konsumerades av det grövsta brottet nu dels måste utredas på ett annat sätt och dels kommer att innebära längre tidsåtgång vid huvudförhandling i tingsrätten. Detta p.g.av att både åklagare och försvar måste ägna betydligt mycket mer tid åt att t.ex diskutera ett snatteri i en rättegång med mordförsök som huvudbrott.

Det är en av de negativa effekterna. En annan är att det här förslaget har hela sin tyngd riktad mot den grupp som svarar för de flesta återkommande brotten, nämligen missbrukarna. De som alltså på olika sätt begår brott av en enda anledning, att få pengar till sitt missbruk. Det är den gruppen där samhället idag klarar att ge vård till 20% av de missbrukare som finns. Konsekvensen av den misslyckade missbruksvården blir alltså fler i fängelse under längre tid.

Ur ett ekonomiskt perspektiv är detta vansinne. Det innebär att det för de missbrukare man tidigare inte haft en krona över till för vård nu plötsligt funnit inte mindre än 2500:- per dag att satsa på vederbörande. Det är vad en fängelseplats kostar per dygn. Så till straff och fängelse är man beredd att avsätta pengar för samtliga missbrukare men om det handlar om vård, bara till var femte. Kan någon berätta vad som är det kloka i det?

Vi ska även veta att detta totalt sett kommer att bli mycket dyrt. En ökning av den genomsnittliga strafftiden med 14 dagar innebär ett omedelbart platsbehov hos Kriminalvården på 200 nya platser. 200x2500x365=182.500.000:- plus ökande kostnader i rättsprocessen. Låt oss säga ca. 225.000.000:- per år är de pengar som idag inte finns till vård. Hela konceptet kunde ha varit begripligt om det var visat att straff var effektivare än vård men nu råkar det förhålla sig precis tvärtom vilket gör det hela ännu mer vansinnigt.

Men, det är val och strängare straff har alltid varit en röstdragare så låt oss lägga ett förslag som i första hand drabbar missbrukare så är det i alla fall säkert att ingen klagar.

Fy fan vilken cynism det ligger i detta!

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 17 september, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. Förbannat bövlar och anamma!! BORT MED ALLIANSEN!!!Knufftumme!!Hemikramar

    • Michael Gajditza

      Jo du, här kan man tala om bortglömd grupp. Det dör över 400 personer varje år och jag påstår att många av dom dör som en följd av vår narkotikapolitik och därtill hörande brist på vårdresurser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: