Svensk Myndighetskontroll: Att ta arbeten från oss = göra skitjobben åt oss


Jag har suttit och läst på lite angående somligas påståenden om att invandrare kommer hit och skaffar sig ”livstids försörjning”. Med det avser man naturligtvis att de kommer hit och inte gör någonting utom att lyfta bidrag och pension och säkert finns det ett antal sådana också men i förhållande till invandringen som helhet så är de försvinnande få.

Dessutom så har man i den diskussionen en fantastisk förmåga att bortse från att en del som kommer från krigshärjade områden som flyktingar har både sett och upplevt saker som du och jag aldrig ens varit i närheten av. De trauman som de kan lida av efter detta kan naturligtvis vara så svåra att de inte kan arbeta mer eller kanske saknar förmåga att, beroende på detta, lära sig ett nytt språk.

Oavsett vilket så är det här det lilla ordet humanism kommer med i debatten eller jag borde nog säga att det ordet saknas i debatten. Flyktingar som söker sig hit tas emot just av humanitära skäl och att ställa samma krav på dessa som på en nyutbildad japansk läkare är självklart helt orimligt.

703eb2df7002ad4f.gif

Hur ser då arbetsmarknaden ut för de som kommer hit och vill jobba?

Det är lite olika men vissa mönster och tendenser kan man säga återkommer oavsett om man är högutbildad eller i avsaknad av utbildning. Så här skrev t.ex Sydsvenskan i mars i år.

Högutbildade invandrare har mycket oftare tidsbegränsade anställningar och deltid än högutbildade födda i Sverige.

Om nu de högutbildade invandrarna över huvudtaget har lyckats få jobb.

En ny undersökning från Statistiska centralbyrån (SCB) granskar läget på arbetsmarknaden för cirka 6500 högutbildade personer som invandrade till Sverige 1996–2007 och jämför den med en grupp på cirka 1500 högutbildade personer som är födda i Sverige.

Studien visar att högutbildade invandrare oftare är arbetslösa. Av invandrarna hade cirka 70 procent arbete som huvudsaklig sysselsättning, medan nio av tio högutbildade som var födda i Sverige hade det. De invandrade som skaffat sig en svensk universitets- eller högskoleexamen – cirka 18 procent av alla de invandrade i studien – hade också fått utdelning för det. Där hade 78 procent arbete, mot 69 procent bland dem med utländsk examen.” (Sydsvenskan)

Skälet för att de invandrade akademikerna oftare har tidsbegränsningar i sina anställningar än svenskar är svårt att förklara på något annat sätt än att vi här ser exempel på en misstänksamhet mot utlänningar som får som konsekvens att då vi inte litar fullt ut på dom så är det bäst att gardera sig med en tidsbegränsning, alltså en form av strukturell diskriminering egentligen. För detta kan knappast invandraren lastas.

FP_Affisch_Jan_Jobb.jpg

Svenskt Näringsliv har efter en egen utredning konstaterat följande:

Det tar orimligt lång tid för nyanlända invandrare, oavsett var de kommer ifrån, att få ett jobb. Det är dessutom mycket lättare för infödda svenskar att göra karriär. Det visar en undersökning från Saco och Svenskt Näringsliv.

Rapporten visar att bland dem som bott i Sverige i mindre än två år är cirka 30 procent sysselsatta. Bland dem som levt i Sverige i mer än 20 år ligger sysselsättningsgraden på 70 procent, att jämföras med knappt 80 procent för infödda svenskar.

Det har varit viktigt för oss att ta fram ett kunskapsunderlag som kan bidra till att nyansera debatten om invandrares ställning på svensk arbetsmarknad. Vår rapport visar att det inte spelar någon roll vilket land invandraren kommer från. Det tar orimligt lång tid för nyanlända, oavsett var de kommer ifrån, att komma in på arbetsmarknaden. De möter samma svårigheter som ungdomar, säger Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv.”

Hos Arbetsförmedlingen i Växjö har man noterat bl.a följande enligt Smålandsposten:

De flesta invandrare vill jobba, men får inte. I lågkonjunkturens kölvatten finns för få jobb för att de ska kunna slå sig in på arbetsmarknaden. Det säger handläggare på introduktionsenheten i Växjö.”

Han säger att för personer som tidigare troligen skulle ha fått jobb finns det inga längre. Och många som har anställts har förlorat sitt arbete enligt principen sist in, först ut.
De få jobb som finns går oftast till personer med helt svensk bakgrund, enligt Carin Brito. Något lättare är det för de invandrare som kommer från kulturer som liknar den svenska.

Många arbetsgivare verkar tycka att det känns osäkert att anställa någon som känns främmande, det spelar ingen roll om de är högutbildade, säger Carin Brito.
Och för de lågutbildade finns knappt några jobb. Eftersom arbetslösheten är så pass hög i Sverige har kraven höjts på de sökande.

–Nu behöver man exempelvis grundskolesvenska för att bli busschaufför. Tidigare räckte det med svenska för invandrare, säger Carin Brito.

Enligt Leif Ivarsson är en vanlig missuppfattning att invandrare inte vill jobba.

-Många kommer från länder där de har haft tre jobb för att få livet att gå ihop. Sedan har det varit en intensiv process att komma till Sverige, och här blir de bara sittande. Det är oerhört frustrerande för dem, säger han”.

Som framgår så har man alltså inga problem med ovilliga invandrare utan det är huvudsakligen andra faktorer som ligger bakom de skillnader som finns i sysselsättningsgrad mellan invandrare och svenskar. Det förtjänar också att sägas att vid en internationell jämförelse så är den svenska nivån på sysselsättning för de som invandrat mycket hög trots att många av dom som fått permanent uppehållstillstånd är flyktingar och inte arbetskraftsinvandrare.

Vad säger man då om det andra argumentet som används (trots att det helt ologiskt går på tvärs med det förra) om att invandrarna tar svenskarnas jobb?

Mitt enkla svar på den frågan blir att se er omkring och se var ni ser de allra flesta invandrare i arbete. I Stockholm har dom t.ex glamorösa arbeten som spärrvakter i tunnelbanan. För övrigt och på andra orter som tidningsutdelare, reklamutdelare, städare, diskare, biträden i vården, restaurangbiträden och många är också sysselsatta i egna små företag inom tjänstesektorn företrädesvis.

placering.jpg

Har dom tagit dessa arbeten från svenskar? Låt mig uttrycka det så här att det vore väl j-ikgt underligt om inte en fullblodsviking skulle kunna konkurrera ut den som knappt kan svenska om det gäller att konkurrera om ett jobb i spärren på Fridhemsplan så jag lever med en känsla av att de helt enkelt får de jobb som svenskar inte vill ha. Åtskilligt talar för att det är så.

Tycker inte att det behövs mer än detta för att visa att Sverigedemokraternas olika påståenden på området är grovt överdrivna och egentligen bara syftar till att öka aversionen mot invandringen. Om man inte kan göra det på ett ärligt och korrekt sätt och visa fakta så ska man heller inte göra det genom att spela på människors fördomar och rädsla.


Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 3 september, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 4 kommentarer.

  1. Herr och/eller Fru S

    Reinfeldt är värdelös om han inte får upprepa sitt förberedda tal, blir tjurig och beter sig som en litet barn om han inte får som han vill. //Herr S

  2. Jag funderar kring de 400 människor av 15 000 utförsäkrade som fått jobb…Vart tog resten vägen?1400 Rutjobb? kan man inte låta dem få städa på sjukhusen då? Så har de jobb om det nu VAR det som var det Reinfeldt ville åt och inte gratis piga?25 000 jobb försvann och Reinfeldt anser att 1400 rutjobb skulle vara ett nöjaktigt resultat?Det är mycket som är galet i Allianslägrets resonemang… och nu vill han inte heller avfärda ett samarbete med SD…Suck *skakar på huvudet*Hemikramar!!

    • Michael Gajditza

      Var har du fått siffran 1400 från? Jag håller med dig om att han var otydlig på den punkten men också svävande på andra punkter. Jag har länge sagt att den som förmår sätta Reinfeldt under press kommer, beroende på sammanhang, att få se en helt annan och mycket otrevligare person än den glade, nöjde Fredrik som det går bra för. Utfrågningen igår kom närmast hittills och om nu motståndarna bara fattar hur de ska göra så går det att få honom helt ur balans. Om detta sen är önskvärt beror ju på vilka glasögon man tittar genom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: