Svensk Myndighetskontroll: Därför byter de parti och röstar Pirat


Jag förstår att detta är ett tufft beslut för de båda artikelförfattarna och de ska ha såväl respekt som heder för att de ändå tar konsekvenserna fullt ut av den insikt de kommit fram till. Det de båda skriver på Brännpunkt i dagens SvD återger jag i sin helhet här.

”Vi kan inte rösta på våra vanliga partier i årets riksdagsval. Henrik Brändén, före detta socialdemokrat, och Markus Berglund, centerpartist, uppmanar alla som värnar för integriteten att i stället rösta på Piratpartiet.

Vi som skriver detta har länge varit medlemmar och aktiva i Centerpartiet respektive Socialdemokraterna. Vi har haft kommunala uppdrag, och den ene av oss har varit förbundssekreterare i Centerpartiets Studentförbund, den andre förbundskassör i Socialdemokratiska studentförbundet. Vi är bägge övertygade anhängare av våra respektive partiers ideologi, och stora delar av deras politik.

Ändå har vi kommit till slutsatsen att vi i årets riksdagsval inte kan rösta på våra vanliga partier. Istället vill vi rikta en kraftig uppmaning till alla som tycker att medborgerliga rättigheter och personlig integritet är viktigt: Rösta på Piratpartiet!

Kombinationen av Ipred-lagen, FRA-lagen och datalagringsdirektivet skrämmer oss mycket. En stor majoritet av dagens unga pratar nämligen med sina vänner över skype och chatsajter via internet, inte på caféer eller i telefon. De skickar sina brev elektroniskt, inte genom postverket. Många av dem låter dagböcker, dikter och annat privat skrivande ligga på externa servrar, som de kommer åt genom nätet.

Den nuvarande övervakningen av internet innebär därmed för dagens ungdomar exakt samma sak som det för trettio år sedan hade betytt ifall det satt mikrofoner under borden på stadens alla caféer, telefonerna var avlyssnade, alla brev kunde sprättas och agenter från musik- och bokförlagen när som helst kunde komma och begära att få rota genom folks väskor.

Detta är inte rimliga eftergifter i kampen mot terrorism och piratkopiering. Det är istället precis det slags beteende mot medborgarna, som för tjugo år sedan vände oss mot öststaterna. Dessa åtgärder kan inte beskrivas som ett första steg på vägen mot ett övervakningssamhälle. De har varit avgörande steg rakt in i ett sådant samhälle. Som vi redan tagit!

På denna vandring mot en övervakningsstat har de stora partierna gått hand i hand. Inget av de mindre riksdagspartier som i och för sig tyckt annorlunda har lyckats få ”sitt” stora parti att besinna sig. Vilket block som än får egen majoritet i årets val kommer det att fortsätta på den inslagna vägen.

Ett enda parti tycker att dessa frågor är så viktiga att de överskuggar dagens blockskiljande frågor: Piratpartiet. Det partiet samlar övertygade integritetsvänner, somliga som tidigare röstat vänster, andra som röstat höger. Men de tycker alla att frågan om personlig integritet är så viktig att de lovat sina väljare att det block som bjuder högst i integritetsfrågorna får partiets röster i alla andra frågor.

Detta tvingar oss som tycker att integritet är viktigt att fråga oss om de skillnader vi efter de senaste årens övningar i triangulering fortfarande kan urskilja mellan Mona och Fredrik, mellan Alliansen och de Rödgröna, är större och viktigare än frågorna om personlig integritet. För oss har det valet varit smärtsamt men ändå uppenbart. Vi säger: Rösta på Piratpartiet i årets riksdagsval.

Sedan hoppas vi innerligt att våra partier ska besinna sig i dessa frågor, så att vi i nästa valrörelse åter kan stå på varsin sida i valkampanjen!”

MARKUS BERGLUND

fd förbundssekreterare i Centerpartiets Studentförbund, en av grundarna av CenterUppropet.se (Blogg: http://lakonism.blogspot.com /)

HENRIK BRÄNDÉN

fram till förra veckan medlem i SAP, fd förbundskassör i socialdemokratiska studentförbundet. Vetenskapsskribent och läromedelsförfattare med hittills fyra förlagsutgivna böcker. (Blogg: www.henrikbranden.se/blogg )

EDIT: Tydligen så fungerar inte den länk som fanns hos SvD till Henriks sida så jag lägger ut en ny länk här: http://henrikbranden.se/2010/09/02/jag-lamnar-s-for-piratpartiet/

 

Nunc aut nuncuam

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 2 september, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 5 kommentarer.

  1. Om du varit äkta svensk Michael så hade du hållt med mig, men jag står för varenda ord, jag som har levt i ett annat Sverige och du har inte den erfarenheten och då yttrar du dig som du gör och likaså småtjejerna och småkillarna här som aldrig upplevt det riktiga Sverige!

  2. Det är på sin plats med att värna om folkets indentitet i vårt socilistiska samhälle där det är bättre att jamsa med än att ta avstånd ifrån det politiska maktspelet.Vi har med mångkulturens bedragare tvingats till kränkande säkerhetsåtgärder precis som Orvells förstod, med ett samhälle där storebror måste se dig.Hade Sverige fått utvecklats ifred med våra seder och bruk hade inte vi behövt Fra Ipred och allt vad det heter, mångkulturen har bäddat för ett tjuvsamhälle som landsförrädarna i riksdagen inte hade räknat med, men är man så förbannat korkade att gå över till ett nyliberalistiskt tänkande kan det inte bli bättre i vårt land, utan här är vi nu mitt upp i skiten med det olösliga kriminaliteten på de flesta händer.Den invandringspolitik som förts har tvingat oss att bli mer eller mindre kriminella men så blir det när samhället styr av kriminella ledare!Idioter som kallar sig för Socialliberaler förblir obotliga idioter som stödjer regimens landsförräderi!Jag känner faktiskt starkt för att stödja Piratpartiet även om deras strävan inte heller är rumsrent, men som en protest mot etablissemanget är jag med på noterna.

    • Michael Gajditza

      Så alla de lagar jag tidigare räknat upp är alltså invandringens fel? Jag är ledsen Stellan, men ibland blir jag bara för trött.

  3. Oj.Egentligen tänkte jag bara påpeka att länken till Henrik Brändéns blogg är felaktig, men jag ser nu att felet finns redan hos SvD, så ditt val står mellan att vara hjälpsam och att vara källtrogen.Vad beträffar sakinnehållet i debattartikeln, så kan jag inte annat än lyfta på min obefintliga hatt… Oj. Och kommentarer har de fått.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: