Svensk Myndighetskontroll: Finner inget fel i detta.


Invandringspolitiken liksom integrationspoitiken måste diskuteras på precis samma sätt som annat i samhället som rör oss skattebetalare. För att man ska kunna ha en sådan diskussion så krävs det av alla parter att man bestämmer sig för att tona ner retoriken för att istället försöka enas om hur eventuella problem verkligen ser ut men också för att se det som är positivt och vad man kan lära av detta.

Handlar det om integration så handlar det om människor och människor ska, oavsett bakgrund, etnicitet, religion och/eller annat, alltid mötas med respekt. Gör man bara det så finns förutsättningar för en konstruktiv diskussion och en positiv dialog. Människor måste mötas för att se att särdrag finns me att det även finns ännu mer som förenar. Öppenhet, ärlighet och en resultatinriktad vilja är andra goda faktorer som gör att en diskussion kan bli fruktbar och leda till verkliga framsteg och resultat.

BRÅ:s generaldirektör, Jan Andersson, tycker jag har träffat precis rätt ton i det han skrev för ett par dagar sedan om våltäkter och hur den statistik som används kring dessa, ska läsas och tolkas. För att sprida det han skrev ytterligare något så återger jag hans klargörande i denna fråga i sin helhet här nedan.

”Våldtäkt är ett starkt integritetskränkande brott som måste tas på stort allvar. Därför måste vi också vara ansvarsfulla när vi använder siffror som beskriver våldtäkt. För närvarande pågår en diskussion om nivån på våldtäkter i Sverige jämfört med andra europeiska länder, där diskussionen utgår från statistik om anmälda brott.

Inom den etablerade forskningen om brottsnivåer och brottsutveckling är man överens om att det inte går att bedöma och jämföra de faktiska nivåerna av våldsbrott som våldtäkt mellan länder genom att jämföra antalet polisanmälda brott. Skillnaderna mellan ländernas rättssystem och system för att skapa statistik över polisanmälda brott är nämligen inte bara stora – de är mycket stora.

För det första har vi i Sverige en påtagligt vid juridisk definition av vad som är våldtäkt. Det gör att fler gärningar i Sverige bedöms och registreras som våldtäkt än i flertalet andra länder. För det andra lägger vi i Sverige på ett mycket tidigt stadium i processen ner ovanligt mycket arbete på att registrera alla fall som kan misstänkas vara våldtäkt, vilket gör att vi även räknar med fall som senare visade sig vara något annat sexualbrott, inget brott alls osv. Vi registrerar också alla enskilda gärningar, inte bara det senaste tillfället eller huvudbrottet. I många andra länder väntar man och sorterar bort många fall från statistiken, för att de inte har valt lika ambitiösa system för att registrera brott och skapa statistik som vi.

Och det är inte bara på våldtäktsområdet som de här skillnaderna märks. På framför allt hela området brott mot person utmärker sig Sverige genom att registreringen av brott är mer extensiv än i flertalet andra länder i Europa. Det är sådant som ligger bakom att det exempelvis registreras tio gånger så många fall av misshandel i Sverige som i Grekland. De svenska siffrorna i statistiken över anmälda brott ser värre ut än i andra länder – och får rättsväsendets prestationer att se sämre ut eftersom det i princip med automatik innebär att lägre andelar brott klaras upp, leder till dom osv.

I stället för att titta på statistiken över anmälda brott – som i alla fall bara visar en del av det faktiska antalet brott – rekommenderar brottsforskare i stället jämförelser mellan länder utifrån stora frågeundersökningar till allmänheten, så kallade offerundersökningar. Just sexualbrott som våldtäkt är i och för sig inte lätt att undersöka genom offerundersökningar, eftersom det handlar om känsliga erfarenheter och för att synen på sexualbrott skiljer sig åt mellan länder.

Men i den offerundersökning som finns som tillåter grundläggande jämförelser mellan nivåer av utsatthet för sexualbrott i tio europeiska länder, ligger inte Sverige högst som i anmälningsstatistiken. Vi ligger inte högst alls. I stället återfinns vi nära medelvärdet, vilket vi för övrigt också gör när det gäller misshandel och hot trots att vi jämfört med andra länder har så många sådana anmälda brott. Att vi inte ligger sämre till än många andra länder innebär förstås inte att läget är bra. Sker det våldtäkter så är nivån för hög.

Brå har under årens lopp tagit fram relativt mycket material om vad man bör tänka på vid tolkningar av siffror från kriminalstatistik, inklusive vid internationella jämförelser. Här intill finns länkar till ett par sådana material.”

De länkar som nämns alldeles i slutet finner du här: http://www.bra.se/extra/news/?module_instance=12&id=42

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 27 augusti, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: