Svensk Myndighetskontroll: Ni dödar människor med er politik


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7676061.ab

Den här artikeln bekräftar precis det som jag hävdat i den narkotikapolitiska debatten under hela den tid jag drivit den här bloggen. Det var oerhört dåligt då jag startade och det har uppenbarligen blivit ännu sämre. Det innebär i sin tur att Beatrice Ask och Johan Pehrsons tal om att den repressiva och restriktiva narkotikapolitiken fungerar nu får ses som ett försök att vilseleda människor som inte har insyn i den verklighet som råder.

Jag har svårt att föreställa mig att detta skulle ha varit något okänt för alliansens två främsta företrädare för den förda politiken. Om det är så att man känt till dessa fakta så har man farit med direkta osanningar då man talat om att ett av de tyngsta skälen för politiken är att tidigt kunna fånga upp missbrukare så att dessa får vård. Tydligen har man då avsett endast var femte…..

Alternativt så har man varit okunnig om de verkliga förhållandena och i så fall får det ställas mot t.ex det jag har skrivit under lång tid och då undrar jag hur det kommer sig att en privatperson i Västerås vet mer om landets missbruksvård än landets justitieminister och hennes förkläde från Folkpartiet?

Jag är arg. Jag är så in i helvete arg för att inget görs för att åtminstone lindra effekterna av ett i samhället ständigt ökande missbruk. Medan politikerna lullar runt och vill skicka lila kuvert och förbjuda burkor, tjafsa om RUT och butlers så dör människor inför ögonen på oss som ser den verklighet som existerar. De dör i många fall dessutom helt i onödan. Det enda som hade krävts hade varit att den politik som påstås fungera också hade fungerat. Det gör den inte.

Visste ni att en missbrukare i vissa fall måste uppvisa två månaders drogfrihet för att få en behandling? Det är så dumt att klockorna stannar. Man kräver alltså i princip av en sjuk människa att denne ska hantera sin sjukdom och sina symtom själv i två månader för att om det har gått bra och patienten fortfarande lever, erbjuda vård. Överför det resonemanget till andra sjukdomar och det bisarra i förhållningssättet kommer att framstå tydligt.

Ingenstans dör så många tunga missbrukare som i Sverige. Det handlar om mer än 400 liv förra året. Den restriktiva politiken har med dagens besked i artikeln i Aftonbladet fått ytterligare ett grundskott som gör att den skutan nu är totalt fylld med vatten och nu sakta sjunker.

Det finns heller ingen beredskap för att möta detta faktum. Det finns inga andra konkreta planer på en förändrad lagstiftning som mer i enlighet med vad som gäller i de allra flesta västländer, riktar in sig på att begränsa skadeverkningarna av missbruket. Något sådant har vi ju aldrig behövt tänka på här i Sverige där vi har en fungerande narkotikapolitik och en fungerande vård. Jo, pyttsan.

Dra nu upp träskallarna ur sanden, ta ett rejält grepp i det som kallas vardag och verklighet och gör sedan vad som krävs för att komma tillrätta med problemen så långt det är möjligt. Annars så dödar ni fler.

Nunc aut nuncuam

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 26 augusti, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 13 kommentarer.

 1. Michael Gajditza27 augusti 2010, kl 05:42, Du vet som bekant, att staten har jätteproblem med företag som säljer sk. ”lagliga droger”, dvs substanser som liknar illegala droger men som är lagliga. Man har ondgjort sig länge över att lagen inte kan komma åt dem eftersom det är svårt och dyrt att bevisa att drogerna skadar i lika stor omfattning som illegala droger. Staten har kommit runt detta genom att själv börja bryta mot lagen för att kunna sätta stopp för de företag som följer den till punkt och pricka. Detta kostar dock pengar eftersom det sker genom att man beslagtar deras försändelser om och om igen och skickar dem på analys med motiveringen ”misstänkt narkotikabrott”. Statens Kriminaltekniska Laboratorium analyserar därefter samma varor om och om igen, i strid med lagen och till stort förtret till våldtäktsoffer mm som får vänta på sina analyser då SKL blir överbelastat direkt och inte längre har tid med faktiska brottsanalyser längre, med eftersom det högre syftet är att få bort de lagliga drogföretagen så säger varken stat eller folk ifrån… Staten har nu gjort sådär i mer än 2 år och vad jag känner till så har minst ett av dessa företag gått i konkurs nu på grund av att staten med byråkratiska omskrivningar av misstankar kommit runt lagen och kan därmed utsätta dessa företag för utredningar som i vilka andra fall som helst hade lett till att ministrar hade fått gå då man inte får misstänka och fria en individ för ett och samma brott varje dag, 365 dagar om året. Det var det jag menade med att om man vill ha samhället fritt från droger får man finna sig i att betala ur näsan och äta imitationsgröt ett tag, eftersom alla de miljoner som läggs ut på att förgöra lagliga företag ekonomiskt måste tas från rättsväsendets normala arbetsuppgifter vilket får följder för brottsoffer mm. .. för att inte tala om alla miljoner i skadestånd som skattebetalarna kommer få punga ut med när EU-domstolen får ärendena på sitt bord. Vi räknar med att staten kommer tvingas köpa lagliga droger för bort emot 100 miljoner inom 10 år när många av fallen når EU-domstolen (eller för all del FN, som är nästa anhalt för den individ som inte skyddas av sedvanlig svensk rättssäkerhet) och sverige kan räkna med KRAFTIGA böter för att man åsidosatt rättsprinciperna och gjort lagboken till en bok med förslag där det inte räcker med att följa den för att få vara ifred från myndigheters in(över?)grepp. ”Pay through the nose” betyder i korthet att man är skyldig så mycket och har grävt ned sig så djupt att pengarna tar slut och man får fyllnadsbetala med sitt eget näsblod till slut. 😉

  • Michael Gajditza

   Hej! Det här låter mycket intressant och är något jag inte stött på tidigare. Har du någon dokumentation, handlingar eller andra källhänvisningar som pekar i den riktning du beskriver?

 2. ”Jag är arg. Jag är så in i helvete arg för att inget görs för att åtminstone lindra effekterna av ett i samhället ständigt ökande missbruk.”Nu skall vi inte överdriva. Staten har lagt miljoners miljoner på byråkratiska åtgärder som fått minst ett legalt drogföretag att gå i konkurs. Oturligt nog var det även det företag som betalade mest skatt också, men man kan inte få allt. Vill man ha samhället fritt från droger får man finna sig i att betala ur näsan och äta immitationsgröt ett tag.

  • Michael Gajditza

   OK. Jag är inte helt säker på att jag förstår hur du menar men det är tidigt på morgonen också…….

 3. Michael Gajditza

  mrhama och Ejnar. delar era uppfattningar och hhar två kommentarer. Ett tungt skäl också för en avkriminalisering är just att genom kriminaliseringen har det blivit mycket svårare att nå missbrukarna då de klassas som brottslingar vilket helt naturligt leder till att de undviker myndighetskontakter.Det finns fler exempel i Europa på att det går att föra en annan politik med bättre resultat än den svenska. Danmark, Holland,Tjeckien, Portugal t.ex När Johan Pehrson tycker att det danska förskrivandet av heroin är ”förfärligt” samtidigt som det ser ut som det gör i Sverige är ett uttryck för den djupaste oförståelse och cynism.

 4. Sverige har europas högsta dödlighet i heroinmissbruk.Bäst i klassen? enligt vilken logik?I danmark ges numera rent heroin till denna svårt sjuka patientgrupp, vilket minskar dödligheten, ökar livskvaliteten samt minskar brottsligheten. Färre brottsoffer, bättre vård och lägre samhällskostnader. Vore kanske något för oss också?

 5. Missbruk är visst en sjukdom. Ofta är den dessutom medfödd. Det är ett kroniskt tillstånd att exempelvis vara heroinist och det finns ofta ingen möjliäghet att sluta för då blir man abstinentsjuk och det är ingen vacker historia som tom kan bli dödligt. I synnerhet är abstinensen dödlig för benzo och alkohol om man tvärstoppar, men även för heroin. Sedan så finns det droger som meth och kokain som förstör möjligheten att känna lycka och är psykiskt berroendefrankallande på en skala varken jag eller någon annan ickenarkoman kan föreställa sig. Jag har hört siffror på 1000ggr den naturliga koncentrationen av dopamin i synapserna under 8h för meth. Är man missbrukare så tar man ofta drogen tills kroppen kollapsar av bristen på sömn och mat. Om detta inte kan kallas sjukdom även fast källan är ett ämne snarare än genetiska defekter eller virus- ja då vet jag inte längre vad sjuk innebär. Narkomaner behöver stöd och vård, inte avsky och straff. Sedan blir dem stämplade för livet i nuvarabde system så att utanförkapet permanenters i stället för att brytas.Det är ju medmänniskor det handlar om! Vi har tydliga vetenskapliga bevis för vad som fungerar. Det som behövs nu är att våga sträcka ut en hjälpande hand. Det är ofta bara kyrkan som vågar i dagsläget eftersom staten har fullt upp att förflytta resuser till rättsväsendet från vården och sprutbyte saknas fortfarande.

 6. Men du kan väl den svenska duglighetsprincipen…de odugliga, de sjuka och främst missbrukarna blir billigast döda! Att Sverige fungerar så cyniskt är väl ingen hemlighet?…ursäkta min elakt ironiska ton, men så kall är den svenska duglighetskulturen!

 7. Drogmissbruk är inte en sjukdom. Gör om, tänk rätt.

  • Michael Gajditza

   Ok och det grundar du på vad? När man talar om missbrukssjukdomar avser man sjukdomar klassade inom beroendepsykiatrin. Alkoholism var det första beroende som klassades som sjukdom och det vore bra ologiskt att inte kalla andra beroenden för samma sak.Gör inte om. Har gjort rätt! 🙂

 8. Nettan Tjernkvist

  Det här borde vara klassat som stämpling till mord att myndigheterna sitter och tittar på och låter människor dö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: