Svensk Myndighetskontroll: Kan Sverige stå emot USA i ett "skarpt" läge?


http://www.svd.se/naringsliv/it/pentagons-brev-till-wikileaks_5157921.svd

Pentagons inställning till Wikileaks är nästan en parodi på den arrogans som amerikaner under stundom kan uppvisa i olika sammanhang. Man låter lite som en hollywoodrulle där Clint Eastwood med kisande blick iförd paraduniform säger att ”Vi förhandlar inte om detta. Vårt krav är enkelt. Erkänn er besegrade, lämna ifrån er vapnen och ge upp. Antingen det eller en säker död.”

Nu är det ju trots allt civila man talar med så Pentagons chefsjurist har uttryckt det på följande sätt i ett brev till Wikileaks: ”Departementet kräver att ingenting mer släpps av Wikileaks, att alla de av regeringen hemligstämplade dokumenten som Wikileaks har fått ta del av lämnas tillbaka omedelbart och att Wikileaks tar bort och förstör alla dokumenten från sina databaser”

pentagon plaque med.jpg

 

 

Otvetydigt maktspråk alltså och man säger vidare i olika kommentarer att man inte kommer att förhandla. I det sistnämnda fallet finns dock en del som tyder på att man även inom Pentagon har lite olika uppfattningar i den frågan då en annan talesman för armedepartementet visade sig ha motsatt uppfattning.

Vissa bedömare menar nu att Piratpartiets agerande, att ställa servrar till förfogande för Wikileaks, kan komma att försämra relationerna med USA. Så här sa man t.ex i gårdagens Rapportnyheter

”-Det är en upptrappning av det hela att ett officiellt svenskt parti som är representerat i Europaparlamentet tar på sig en så här, i USA:s ögon, kontroversiell roll. Amerikanerna är ute efter att få stopp på det här på något sätt, och det kan ju hamna vid en punkt där man blir oeniga helt enkelt, och det kan ju i värsta fall lägga sordin över relationerna i allmänhet, säger Anders Hellner senior rådgivare Utrikespolitiska institutet.”

Det ska mot den bakgrunden bli mycket, mycket intressant att se hur den svenska regeringen agerar om den utsätts för tryck om att se till att servrarna stängs, blockeras eller rent av beslagtas. Sverige har tidigare givit efter för sådan press och då inte enbart från USA:s regeringsmakt och president utan i IPRED frågan även från den multinationella nöjesindustrin.

Andra exempel på eftergifter är då CIA tilläts agera på svensk mark i samband med utvisningen till Egypten och ett annat från 2006 då justitiedepartementet efter kontakter med amerikanska myndigheter gav åklagare och polis i uppdrag att beslagta servrar som användes av The Pirate Bay.

Skulle USA ställa några krav i den riktningen så hoppas jag verkligen att den svenska regeringen står pall och förklarar att den verksamhet som bedrivs här är i enlighet med svensk lag så inget finns att göra. Amerikanarna får tro vad de vill men deras lag gäller faktiskt inte här!

 

Nunc aut nuncuam

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 19 augusti, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 19 kommentarer.

 1. @Steelneck som skrev:”Pakistan, dess säkerhetstjänst ISI och dess förre Gul pekas däremot ut som ”bad guys”.”Idag, nio månader efter, med den proklamerade nyheten om att USA dödat Usama bin Laden, dumpat kroppen i havet och säger att de hittade honom boendes i närheten av en stor Pakistansk militäranläggning.. mitt i prick, eller?.

 2. ”… något kommer att ske men frågan är vad, när och hur?”http://www.expressen.se/Nyheter/1.2104976/wikileaks-grundare-anhallen-for-valdtakt

 3. Kanske någon drönare från Afghanistan som hamnar på avvägar och råkar trilla ned i Solna istället!?Hur som helst så skapar detta som ”Insider” SKRIVER OM, många arbetstillfällen för alla engagerade i den nya ”säkerhets”-apparaten a la Arkiv X.Trist att så mycket av våra samhälles resurser, oavsett land, slösas bort på dessa meningslösheter.

 4. Om Sverige på något sätt skulle ingripa mot Assange, så skulle det ske enligt svensk lag. Ej amerikansk.Som alla inser är ärendet mycket känsligt. Jag kan meddela att trycket västerifrån är betydligt hårdare än vad beslutsfattare och tjänstemän vill medge. De senaste två veckorna har handläggare vid minst två departement överösts med frågor från amerikanskt håll. Inte påtryckningar, men frågor. En återkommande frågeställning har varit om det finns något svenskt lagrum som kan tillämpas mot Wikileaks. USA-företrädare menar t.ex. att också svenska truppers säkerhet har äventyrats genom publiceringen. Därför borde det svenska rättsväsendet kunna agera, även om dokumenten inte kommer härifrån. Det är bland annat sådant som man tittat på här under veckan.Vad jag förstår har även andra länder fått liknande frågor. Här finns stora möjligheter för hugad stat att samla pluspoäng. Så ser USA på det.Men det torde näppeligen finnas ett tillämpligt svenskt lagrum i detta fall. Det är också en komplikation i sammanhanget att såväl utrikesministern som FM utåt bedömt Afghanistanmaterialet som tämligen harmlöst och ”påfallande ointressant”. Internt hos FÖD låter det lite annorlunda.Det lär inte hända något den närmaste veckan. Alla avvaktar de 15 000 nya dokumenten. Och jag vågar nog påstå att oavsett vad de innehåller, kommer Pentagon att skaffa sig en anledning att slå till. Med eller utan utländskt bistånd. Detta behöver nu inte ske med buller och bång. Det finns subtilare sätt att oskaddliggöra Wikileaks. Och det behöver inte ske över en natt.

  • Michael Gajditza

   Du har säkert rätt i att man måste få fram ett svenskt lagrum att vifta med som alibi men inte heller jag kan för stunden se vad det skulle vara. Det du skriver om frågor är hyperintressant naturligtvis och kan du dokumentera eller på annat sätt verifiera detta så är det big news. Om du vill så får du gärna kontakta mig via min mail som är ombudet@lawyer.com om det är något du vill förmedla på ett lite privatare sätt än via kommentarerna här. Dessutom har jag en gissning om vem du är som det vore roligt att få antingen bekräftad eller dementerad. *S*Jag delar din slutsats om att något kommer att ske men frågan är vad, när och hur?

 5. Nettan Tjernkvist

  Vi gick Tyskarnas ärende under 2:a Världskriget fast vi sas vara neutrala så vad är det som säger att vi fått mer kurage när det gäller USA.

 6. Tyvärr har våra politiker de senaste 10åren gjort USA till viljes oavsett om det bryter mot svensk lagstiftning…jävla fegisar!Annat var det på Palmes tid, då hade Sverige ”stake” nog att säga vad man tyckte.tumme!

  • Michael Gajditza

   Tack! Å andra sidan så hade vi heller inte mod att stå emot tyskarna på 40-talet och sedan följde baltutlämningen som också skedde efter utländska påtryckningar. Intressant att följa blir det hur som helst.

 7. hmm…jaaa….MYCKET intressant…Hemikram!

 8. Länkarna raderades i min kommentar ovan, så jag lägger in dem här:artikeln hos cnet: http://news.cnet.com/8301-31921_3-20011106-281.htmloch intervjun med John:http://www.youtube.com/watch?v=mvBstohTYA8

 9. Pentagon hade nog uttalat sig betydligt försiktigare om Assagne var amerikan och servrarna låg i USA, ”hits to close to home” så att säga. Se till exempel på siten cryptome.org som sysslar med samma sak som wikileaks och har hållit på mer än 10 år längre. Den sajten drivs på fritiden av en arkitekt i NewYork, John Young 74 år gammal. (John var en av grundarna av wikileaks) Visst, John har fått påhlsning av både FBI och NSA, men de har varit artiga och inte ställt några krav med brösttoner och John har inte raderat något på deras order. Om du söker lite på John kommer du att hitta en del kritiska uttalanden om wikileaks, tex. denna artikel på cnet Wikileaks’ estranged co-founder becomes a critic (Q&A) eller denna intervju med John av RT. John anser att Assagne ägnar sig för mycket åt sin egen PR och att viktigare saker än dessa afganistan-dokument kommer i skymundan, men även att nyttan wikileaks nedgraderas. Intervjun är klart intresant.Dessutom när jag en liten vag tanke om att läckan inte är genuin och ingår i någon sorts desinformationskampanj ämnad att förändra opinioner hos de USA-allierade i Afganistan. Det är liksom inga direkta nyheter som kommit ut och inga högt uppsatt ansvariga inom militärapparaten pekas ut, alltså inget som äventyrar någon potentats karriär. Pakistan, dess säkerhetstjänst ISI och dess förre Gul pekas däremot ut som ”bad guys”. Men från Pakistanskt håll hörs inga brösttoner om läckan. Den ryske journalisten i intervjun ovan ställer också frågor till John som dokumentgranskare på wikileaks som mellan raderna också när denna misstanke.

  • Michael Gajditza

   Intressant! Denne John Young har jag inte hört talas om vad jag kan minnas på rak arm. Tack för tipset!

 10. Tyvärr så kan man va rätt säker på att om amerikanarna andas en smula om att det kommer att påverka handelsutbytet så är saken biff. Men jag håller med, US of A lagar gäller inte här, men kan vi hävda det ? Skulle inte tro det….Man får va tacksam om ens svensk lag gäller här. MvHNiN

  • Michael Gajditza

   Reinfeldt har tidigare, i samband med Egyptenavvisningen, sagt något i stil med att vi nog kan räkna med att något liknande kan komma att upprepas. Då var han i opposition, idag är det annorlunda. Vi får se vad som händer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: