Svensk Myndighetskontroll: Ska fångvården få leda till USA:s konkurs?


http://www.e24.se/makro/varlden/stora-underskott-plagar-amerikanska-delstater_2233007.e24

Stora underskott plågar nu många av USA:s delstater av olika orsaker. För flera av dessa är kostnaderna för att hålla människor inspärrade en mycket tung post i budgeten.

Californien som exempel har 170000 intagna i ett fängelsesystem byggt för 85000. Förhållandena i anstalterna är sådana att vissa uppgifter gör gällande att en fånge dör var sjätte dag till följd av bristande läkarvård. Det har gått så långt att federala domare beordrat staten att släppa fångar och här finner vi även en starkt bidragande orsak till varför Annika Östberg plötsligt tilläts återvända till Sverige.

I Californien kostar en fånge ca. 47000 dollar/år vilket motsvarar ca. 360000:- per år, alltså knappt hälften av vad en svensk fånge kostar. Totalt innebär detta för Californiens del närmast svindlande 7,9 miljarder dollar eller nästan 59 miljarder kronor.

img514x344a.jpg

Dessa pengar måste naturligtvis tas någonstans ifrån och självfallet så innebär det att annan social service blir klart försämrad. Märk väl att med det rättssystem man idag tillämpar där något bagatellartat brott kan ge många års fängelsestraff är fortsatt i full gång och fyller för varje dag på med fler och fler intagna.

Det finns exempel på hur ett snatteri givit livstids fängelse eftersom den som snattade var dömd flera gånger förut. Märkligast av allt i mina ögon är det faktum att man fortsätter på den inslagna vägen med hårdare tag och längre straff trots att man nu vet att nyttan av detta får sägas vara mycket, mycket begränsad. Se t.ex vad jag skrev i detta inlägg.

Det måste vara de beslutande politikernas sak att förklara varför det är viktigare att ha NN inlåst i ett par år för att han hade 10g cannabis i fickan än att lägga pengarna på bättre utbildning t.ex.

I Sverige idag så har vi förespråkare för en politik som kanske inte går riktigt så långt som man gjort i USA men som ändå kommer att innebära väsentligt ökade kostnader. De främsta förespråkarna för en sådan politik är Folkpartiet med Johan Pehrson i spetsen och Sverigedemokraterna. SD skriver följande i sin skuggbudget:

För att skydda samhället mot återfallsförbrytare och grova brottslingar vill Sverigedemokraterna införa en kraftig straffskärpning, bland annat genom införandet av verkliga livstidsstraff utan möjlighet till tidsbestämning eller benådning, obligatorisk utvisning av alla utländska medborgare som begår grövre brott samt ett omedelbart avskaffande av nuvarande praxis där domstolarna ger återfalls- och serieförbrytare mängdrabatter på brott.”

Efter att ha tagit del av SD:s budget på området så gjorde jag en beräkning av kostnaderna för deras politik som visar att de räknat fel på ungefär 20 miljarder. I ett annat inlägg så gav jag olika alternativ till hårdare tag och längre straff politiken.

Det är sannerligen dags att vi som moderna människor tar och tänker ut något som är bättre, effektivare och billigare än det uråldriga straffet att låsa in människor.

Annonser

About Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Posted on 14 augusti, 2010, in Okategoriserade. Bookmark the permalink. 13 kommentarer.

 1. Nettan Tjernkvist

  Kollade A-Lindas länkar om Avnavling vs ADHD. Först måste man vara medveten om att det finns i stort sett lika många varianter ADHD, Aspbergers och andra diagnoser som går under kategorin Autismspektrat och att varje enskild diagnos skiljer sig från varandra likväl som att vi människor skiljer oss från varandra. Vi har likheter såsom armar, ben etc, etc, och lika dant är det med de olika personerna som har någon diagnos inom Autismspektrat.Vad jag tror A-Linda menade och som också framkommer är att om man får syrebrist vid födseln så kan det uppstå en hjärnskada men det kan det ju oavsett man är nyfödd eller vuxen att alltför lång tid av syrebrist orsaker en hjärnskada. För en skada är en skada som inte går att reparera med medicin. Det som saknas vid ADHD och andra NP-funktionshinder (Neuropsykiatriska funktionshinder) är hormonet Serotonin och/eller Dopamin, något man kan tillföra med Centralstimulerande preparat. Sedan är det många som inte vet skillnaden mellan Autism och Autistisk. Autistisk är de barn som inte vill kommunicera med omvärlden men ingår i kategorin Autismspektra. Man säger att Autisktiska barn inte är kommunicerbara. Det köper jag inte av följande anledning att det finns kanske en enda person på som når fram till det Autistiska barnet. OM det vore så att det Autistiska barnet inte hade förmåga att förstå denna enda person så beror det inte på barnet utan på att omvärlden inte lägger ner den tid som krävs för att det Autistiska barnet ska vilja prata. Jag tror faktiskt att dessa barn, många av dem i alla fall, tycker det vi s.k. ”normala” människor säger är så oväsentligt och i stort sett mest utfyllnad av ord. Det finns ingen som styrker min teori om detta men vi är å andra sidan bara i början av att förstå personer med någon form av Autism. Jag har själv Autism med diagnosen ADHD och jag vet med mig själv hur himlairriterande det är att besvara en fråga om hur jag mår. Vad jag många gånger har lust att göra när någon som inte känner mig och frågar mig hur jag mår, helt enkelt be den personen utveckla hur han menar så kan vi ju diskutera detta i en kvart eller så.Jag har lärt mig i vuxen ålder att när någon frågar hur jag mår så bryr de sig egentligen inte utan det är såsom man lärt sig att man ska vara för att verka social.Detta var lite om ADHD och jag skulle kunna utveckla frågan om ”HUR MÅR DU” lite till men avslutar istället detta om ADHD´s vara eller icke vara.

 2. Tvångsutbildning, tvångsförflyttning och liknande som bryter utanförskapet och förflyttar den ofta dåligt mående personen till len ny plats där denne kan skapa sig ett nytt liv. I kombination med prakitk/samhällstjänst och fotboja kan det vara mycket mer effektivt än att bara straffa bort problemen. och fakturera dem hederliga. Det rimligaste vore att satsa mycket mer att lösa våra samhällsproblem för att preventivt minska risken och se till att få en dömd person på fötter så denne kan betala av sin synd i form av vanlig skatt+ ev böter. Det är absolut inte rätt att klumpa samman alla kriminella så dem kan bilda kontaktnät som OG och liknande. Jag ställer mig optimistisk till att kunna minska stora delar av återfall och kriminella livsstilar om man inför dessa åtgärder tidigt och ser till att förstatliga drogmarknaden i sin helhet och detsamma med sexhandel för att eliminera dem kriminellas marknader, vilket tvingar dem att skaffa sig vanliga jobb. Jag är övertygad om att isolation för en social varelse som människan bara förvärrar situationen. Det är med andra ord inte konstigt att det finns MC-gäng när den enda sociala kontakten de får på anstalterna är andra kriminella och en grå vägg och ibland någon barsk vakt.

  • Michael Gajditza

   Du har många poänger i det du skriver. Om vi nu ska ha fängelser så är det absolut viktigaste att komma ihåg att det är själva frihetsberövandet som är straffet. Att hålla på att straffa den untagne ytterligare varje dag fram till frigivandet borde var och en förstå att det bara skapar en bitter, förhärdad människa med massor av hatkänslor.

 3. A-Linda har så mycket länkar till olika kopplingar som har med sen avnavling att göra, så jag föreslår att ni båda ber henne om exakta uppgifter…Själv har jag läst så mycket hos henne att jag tappat bort mig i det digra material hon presenterar.Men hon brukar hjälpa till. Nyligen bad jag henne om länkar med sambandet mellan hypoglykemi och för tidig avnavling och då gav hon mig en samlad lista på kanske 15 länkar…Till att börja med *ler*Jag vill minnas att jag såg uppgifter om adhad och aspbergers inne i hennes blogg…http://blogg.aftonbladet.se/15613 ”A mam’s go to do, what a mam’s got to do”Hemikramar till er båda, Nettan och Micke! och en trevlig helg!

 4. Nettan Tjernkvist

  Hemimamma: Intressant det där med samband, har Du någon länk? Finns ju många teorier för det är ju ett hormon som saknas, likväl som en person som har diabetes måste tillföra kroppen Insulin så behöver en person med ADHD tillföra centralstimulerande preparat.

 5. Ja Michael, som humanist i själ och hjärta, tror jag inte på straff… rehabilitering och en ” time out” för eftertanke kanske, men definitivt INTE hårdare straffJag har följt din länkkedja här och har kommenterat på vissa..Jag kommenterade inläggethttp://blogg.aftonbladet.se/21909/2010/06/svensk-myndighetskontroll-har-blogg-och-tidningslasare-del-i-den-totala-brottsligheten#lastComment”Visste du att det finns kopplingar mellan För tidig avnavling och ADHD???Vi skapar alltså inte bara sjukdomsdrabbade spädbarn med vår inhumana förlossningsvård utan troligen också kriminella… A-Linda har visat mig flera länkar som stöder detta…”Efter att ha läst din artikel på Newsmill, så är jag böjd att hålla med dig i den frågan.Haldenfängelset verkar ju vara en utopi i den gamla Österåkersandan som Ann-Britt Grünewald regisserade…Jag länkade till dig i ditt förra inlägg, i mitt senaste…Hemikram!

  • Michael Gajditza

   Tackar! Det handlar egentligen bara om politisk vilja. Så länge politikerna tror att de tjänar på att skrika om hårdare tag o längre straff kommer de också att hålla på. Förmodligen till den dag kostnaderna blir så höga att man inser att något måste göras.

  • Michael Gajditza

   Nej, det du skrev om samband kände jag inte till. Intressant!

 6. Nettan Tjernkvist

  Varför kan vi inte satsa på Svensk kriminalvård lite bättre först innan vi hjälper andra länder? Kriminalvården i Sverige leder EU-arbetet med att reformera fångvården i Georgien. http://www.kriminalvarden.se/sv/Medier/Nyhetsarkiv/2007/Svensk-frivard-pa-export/ Vart vill de styrande komma någonstans? Vi hjälper inte våra egna medan vi satsar på andra länder. Sedan har man mage att klaga på att kriminaliteten ökar. Det ärsom med åldringar, dem ger vi urusel mat medan stora vi skänker enorma belopp utomlands till behövande. Är inte vi också behövande oavsett vi är fångar eller äldre?

  • Michael Gajditza

   Kriminalvården skulle bege sig till Norge en sväng och se hur dom gör där eftersom norrmännen lyckats få ner frekvensen återfall i brott till 50% av den svenska nivån.

 7. Både USA och Sverige skulle tjäna på böter istället för fängelse för småbrott. Men tyvärr så kommer Sverige med Bodström/Ask få hårdare tag. För har man byggt fängelse verkar devisen vara att varje plats skall fyllas upp.Jag tror snarare på straffskärpning för visa brott men ta bort fängelse för många andra brott. Vem tjänar på att sätta in människor sex månader i fängelse? Personen minskar sin inkomst med sex månader och det allmänna mister skatteinkomster, undre tiden betalar soc lägenheten som tär på det allmännas medel, det blir minus på inkomstsidan och plus på utgiftssidan, en dubbel belastning på det allmänna.Sverigedemokraterna är ett gäng idioter som driver en hårdför socialistisk linje. Det är förvånande att så många ungdomar som 10 % skall rösta på sverigedemokraterna. Det tyder på att unga inte har något bruk av sin hjärna. Sverigedemokraterna saknar lika mycket verklighetsförankring som kommunistpartiet med grönt skal.

  • Michael Gajditza

   En kommentar kring det där med att fylla upp platserna. Kriminalvården räknar idag med ett ökat platsbehov på ca. 12-1300 platser år 2013. Om den genomsnittliga strafftiden ökar med bara två veckor så innebär det ett omedelbart behov om ytterligare 200 platser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: